Lån utan inkomst

Det finns möjlighet att låna pengar även om du inte har en regelbunden inkomst, så länge du uppfyller de villkor som långivaren ställer samt att en sedvanlig kreditupplysning visar att du är kreditvärdig för det belopp du önskar låna.

Om du själv inte har någon inkomst så kan du ändå få ett lån beviljat om du har en medsökande i ditt hushåll. Detta då banker följer en skuldkvot som säger att skulden i ett hushåll max får uppgå till 5 gånger högre än den årliga inkomsten som hushållet har.

Arbetslös man i behov av lån trots utan inkomst

Risker med att låna utan fast inkomst

När du lånar pengar åtager du dig en skyldighet att betala tillbaka lånebeloppet i sin helhet och dessutom i rätt tid erlägga den ränta som anges i låneavtalet. Om du inte har någon löpande inkomst blir det givetvis svårt att uppfylla skyldigheterna. Långivare är, av naturliga skäl, inte särskilt intresserade av att låna ut pengar till låntagare som inte kan visa upp en deklarerad inkomst, men det finns ändå möjligheter att ta lån utan inkomst. Vi kan ta två exempel.

Exempel 1

Säg att du har en mycket liten deklarerad inkomst, till exempel på grund av att du studerar och bara tjänar några tusenlappar här och där genom ströjobb. Möjligheten att kunna ta lån blir då starkt begränsad. En potentiell långivare har ju nämligen ingen säkerhet i din framtida inkomster. Emellertid kan du ha möjligheten att ansöka tillsammans med en medsökande alternativt få någon att ställa upp som borgensman för lånet. En borgensman kan träda i ditt ställe som gäldenär gentemot långivaren om du inte kan betala.

Exempel 2

Ett annat exempel: Du har inget jobb eller inkomst över huvud taget, men du har en gedigen summa i sparat kapital. Vissa långivare kan göra undantag från sina normala villkor om du kan visa att du genom ditt sparade kapital har täckning för att låna pengar utan jobb. Egentligen är ju sparade pengar en bättre säkerhet för långivaren än en informell inteckning i framtida inkomster, så det är inte så konstigt att vissa långivare är villiga att göra undantag. Viktigt att notera är att kapitalet inte får vara bundet, till exempel i form av en bostad.

Exempel 3

Slutligen kan det vara så att du har en inkomst, men att denna är inte regelbunden. Det kan vara så att du jobbar som konsult eller som frilansare. Dessa typer av jobb kan ge goda summor pengar, men det kan vara svårt att veta när man får nästa uppdrag. Vissa långivare ger därför möjligheten för individer att ta lån så länge som de uppfyller ett visst inkomstkrav över ett år. På så sätt kan du ta lån utan fast inkomst, även om du går utan inkomst under några månader så länge du uppfyller årskravet.

Låna pengar utan fast inkomst

Passar något eller flera av dessa exempel på dig har du relativt god chans att kunna låna pengar. Trots den höga risken som tillkommer när man ger lån utan inkomst finns det långivare som anser att risken är värd det. Anledningarna till varför vissa långivare väljer att ta denna risk och andra inte kan vara många. Företagen kan ha en väldigt bra screeningprocess, alternativt kan de ha en väldigt stabil position på marknaden vilket låter dem ge mer riskfyllda lån utan större risker för företaget. Olika långivare har olika system för att bestämma hur stor årlig inkomst en kund måste ha för att ta ett lån. Vissa har en fast siffra som man måste uppnå medans andra baserar gränsen med individuell bedömning. De brukar då titta på bland annat din tidigare lön, utbildning, boendesituation och om du är gift eller har sambo.

Lån utan inkomst hittar du främst online hos långivare som de du kan hitta här på webbsidan. Inte alla kreditgivare du hittar här ger ut lån till personer utan stadig inkomst, men det finns ett antal med bra avtal som vi rekommenderar.

Vivus

En perfekt långivare för dig som söker efter enkla mindre lån. Hos Vivius kan du ta mellan 500 till 20 000 kronor i snabblån trots skuld om du har en borgenman. Du får även ditt första lån upp till 6 000 kronor gratis, utan ränta eller extra avgifter.

Mobillån

En långivare som fokuserar sin verksamhet på lån via mobilen i så kallade sms-lån. Låna upp till 25 000 kr med en väldigt flexibel amorteringstid med möjlighet att återbetala lånet upp till 180 dagar. För att ta ett lån hos Mobillån behöver du inte ha en stadig inkomst, utan det krävs bara att du har en taxerad inkomst på minst 150,000 kronor per år.

Frogtail

Denna grodsvans kan ses som en blandning mellan snabblån och privatlån. De lån de erbjuder ligger på mellan 1000 kr och 40 000 kr. Vilket är högre en vad snabblån erbjuder, men lägre än typiska privatlån. Frogtail erbjuder en flexibel ränta anpassad till dina behov. De erbjuder lån utan stadig inkomst så länge du har tillräckligt stor taxerad inkomst. Även denna baseras på individuell bedömning.

Sämre lånevillkor

Om du får möjligheten att ta lån trots att du inte har någon inkomst, eller bara mycket låga inkomster, ska du dock räkna med att dina lånevillkor inte blir de mest förmånliga. Långivare premierar ”trygga kort” med bättre villkor och ser till att baka in en rejäl riskpremie när det gäller låntagare som har sämre förutsättningar. Riskpremien läggs givetvis till den löpande kostnaden i form av en högre ränta.

För ett privatlån finns risken att du får den högsta utannonserade räntan. Alla långivare inom privatlån anger ett intervall för erbjudna räntor, och med ett lån utan inkomst kan du räkna med att behöva betala en räntesats i den övre delen av intervallet. Undantag kan dock göras om du ordnar med en borgensman med god kreditvärdighet. Långivaren betraktar då borgensmannen som en trovärdig garant för att du ska kunna betala räntor och amorteringar löpande och återbetala lånet i sin helhet i rätt tid.

Utan inkomst?

Saknar du inkomst helt är nog inte lån rätt för dig. Effekterna av att ta lån och inte sedan kunna betala dem kan vara svåra. Det är därför rekommenderat att du först försöker få hjälp genom bl.a. statliga tjänster.

Socialstyrelsen kan ge ekonomiskt bistånd till de som har tillfälliga ekonomiska problem. Vissa krav tillkommer, som t.ex. registrering hos arbetsförmedlingen, men det är ett bra första steg för att nå ekonomisk stabilitet. Detta försörjningsstöd, som tidigare kallades socialbidrag, går att ansöka hos din lokala kommun. Där kan du även få hjälp med att kontakta en budget- och skuldrådgivare som kan ge dig råd, stöd och idéer för att få ordning på din ekonomi. Slutligen kan du även hitta hjälpsam information online från folk som går igenom liknande problem.

Sammanfattning lån utan inkomst

  • Du kan i regel inte ta lån om du inte har någon inkomst.
  • Tjänar du tillräckligt mycket över ett år finns det en möjlighet att ta lån.
  • Undantag är om du ansöker med en medsökande eller har en borgensman.
  • Med ett stort sparat kapital kan det finnas en liten möjlighet att ta lån utan inkomst.

Här kan du läsa om de bästa snabblånen på där du kan låna utan inkomst på marknaden.