Thorn

Översikt

Thorn är en långivare med över fyra decenniers historia i Sverige. Genom åren har bolaget Thorn Svenska AB framför allt varit verksamt inom produktfinansiering och uthyrning av exempelvis hemelektronik, men idag är Thorns privatlån en lika viktig produkt.

Thorns privatlån är ett enkelt lån med tydliga villkor. Den som har en förhållandevis god ekonomi kan räkna med att få en förhållandevis låg ränta. Sedan 2017 finns tre varianter av privatlånet, nämligen ett ”klassiskt”, ett med betalningsfria månader och ett som omfattar en låneskyddsförsäkring.

Fördelar

Tre olika privatlån att välja mellan
Amorteringstakten kan ökas när som helst

Nackdelar

Hög ränta
Inte så informationsrik webbplats

Villkor

Thorn erbjuder helt vedertagna villkor som går hand i hand med vad tjänsterna erbjuder. Du måste ha fyllt 18 år, inte ha några betalningsanmärkningar samt ha en fast inkomst. Dessa villkor är vad de flesta långivare kräver av dig som låntagare.

Thorn använder sig av UC för kreditinformation. En ansökan om ett lån hos Thorn visas alltså i den kreditinformation som exempelvis större banker, telekomföretag och hyresvärdar tar del av.

Egenskaper och kvalitet

Thorn är stort bolag med hög kvalitet i sina tjänster. De erbjuder smidiga tjänster som hanteras ytterst professionellt. Att bolaget dessutom ingår i den stora Leasy-koncernern borgar för att man kan garantera ett stort engagemang och kvalitet gentemot kunderna.

Thorn Privatfinans affärsidé är att erbjuda lån på större belopp än vanliga snabblån samtidigt som maxbeloppen är lägre än vad de är för vanliga privatlån. Med de mycket snabba utbetalningarna (ofta samma dag) kan Thorns lån liknas vid en kombination av sms-lån och privatlån.

Du har tre olika typer av lån att välja mellan, nämligen:

  • PrivatLån Plus
  • PausLån
  • TryggLån

PrivatLån Plus är den huvudsakliga produkten. Det är ett lån på mellan 10 000 – 100 000 kr som du betalar tillbaka på mellan 1 – 6 år (12 – 72 månader). För det här lånet har du inte bara möjlighet att – precis som gäller för alla lån utan säkerhet – betala extra eller lösa lånet när du vill, utan du kan också när som helst anmäla att du vill öka amorteringstakten.

PausLån
PausLån fungerar i princip på samma sätt som PrivatLån Plus. Skillnaden ligger i att du har möjlighet att ansöka om två betalningsfria månader under löptiden, varav maximalt en per år.

TryggLån
TryggLån skiljer sig något från de övriga två produkterna. Här är nämligen maximalt lånebelopp 50 000 kr. Dessutom är maximal löptid 5 år.

Om du väljer detta lån får du ett automatiskt låneskydd för hela löptiden. Detta låneskydd aktiveras om du blir ofrivilligt arbetslös, blir sjukskriven eller avlider.

Antalet godkända ansökningar hos Thorn kan man med hjälp av statistik påvisa att många av de som ansöker om lån hos Thorn får sina lån beviljade. Hela 20% av alla som besöker Thorn får sina lån godkända – vilket är en mycket hög siffra!

Webbplatsen kunde vara tydligare

Thorns webbsida utstrålar dessvärre inte den kvalitet och innovation som den bör. Hemsidan är förvisso tydligt uppdelad för respektive tjänst, men saknar viktig information och moderna inslag. Detta kan vara en faktor till varför Thorn inte är den mest populära långivaren på marknaden. Webbsidans utformande och användarvänlighet kan vara avgörande för kundrekrytering och med en otydlig hemsida ifrågasätts tyvärr ofta kvaliteten på långivaren.

Trots en del bristande information om de olika lånealternativen på hemsidan, bjuder Thorn på flertalet tips och idéer för en hållbar privatekonomi under tiden du lånar hos Thorn. Två stycken mycket användbara filer finns nerladdningsbara på sidan. I dessa hittar du olika tips och råd om ekonomi, samt en budgetkalkyl för att kunna planera din budget under en låneperiod.

Utbetalningar

Många långivare som erbjuder mer typiska privatlån, såsom Thorn gör, har en mer ”klassisk” syn på när privatlån ska betalas ut. Vanligtvis gäller att du får vänta mellan 2-4 bankdagar. Thorn är dock betydligt snabbare än så med att administrera utbetalningar.

Om din ansökan är beviljad och du signerar låneavtalet digitalt med BankID före lunchtid kan du få dina pengar på kontot redan samma dag. Skulle det inte vara möjligt behöver du inte vänta längre än en bankdag.

Kundtjänst

Thorns kundtjänst är öppen inte bara på vardagar utan också på lördagar. Det är bara söndagar som kundtjänsten håller stängd. De ordinarie öppettiderna är mellan kl. 08-18 måndag-fredag och mellan kl. 10-16 på lördagar. Handläggning av ansökningar sker löpande under kundtjänstens öppettider. Givetvis fungerar kundtjänsten också som en supportfunktion som kan svara på frågor.

Du kontaktar supporten enklast via telefon på numret 020-24 24 24. Du kan också skicka e-post till adressen info@thorn.se.

Räntor

Thorn har en relativt hög lägsta ränta, vilket vi ser som en nackdel och är således ingen konkurrenskraftig aktör för andra långivare på marknaden vad gäller lån. Anledningen till varför räntan är så hög, är troligen för att de erbjuder samma ränta för alla, oberoende tjänst. Med tanke på hur pass generösa villkor och erbjudande dessa tjänster har, kan man på ett annat sätt förstå varför de måste ha en så hög ränta. Däremot har Thorn rätt höga avgifter för avi- och uppläggningsavgifter etc. Räntan är individuell och ligger mellan 9,84% – 21,60%. En exakt räntesats sätts efter det att en kreditprövning gjorts.

Räkneexempel

Lånar du 20.000 kr i 6 år, betalar du 513 kr i månaden. (Här tillkommer en aviavgift på 19kr/mån för autogiro, och utan 39 kr/mån) Det totala lånebeloppet hamnar då på 38 245 kr baserat på en ärnta om 21,60%, samt en uppläggningsavgift på 595 kr som läggs till på lånet.

Sammanfattning

Thorn erbjuder både privatlån och kreditköp, men har till skillnad från sitt systerbolag Leasy ett större fokus på lån snarare än kreditköp.

På förstasidan får du fyra alternativ att läsa mer och ansöka om: PrivatlånPlus, erbjuder lån upp till 100.000 kr till ett lågt månadsbelopp. Pauslån, ger dig möjlighet att pausa alla dina avbetalningar vid behov. Trygglån, ger dig lån på upp till 50. 000 kr, och du får samtidigt ett betalskydd som täcker dina kostnader om du skulle bli sjuk eller arbetslös.
Produktfinans, erbjuder dig att finansiera i vitvaror och hemelektronik på ett förmånligt sätt. Samtliga tjänster är mycket gynnsamma och har alla bra egenskaper beroende på dina behov och ekonomiska förutsättningar.

Thorn erbjuder mycket god kundservice och även personlig rådgivning inför ett låntagande. Kundtjänst är trots en enorm kundtjänstavdelning med generösa öppettider, väldigt lättillgängliga och svarar på dina frågor högst professionellt. Du kan få tag i Thorns kundtjänst och rådgivning under deras öppettider mån – fre 08-18 samt lördagar 10-16.