Moank

Översikt

Moank är en av den “nya tidens” långivare som strävar efter att löpande hjälpa sina låntagare till en bättre kreditvärdighet och därigenom också billigare lån. Resultatet är ett mellanting mellan ett snabblån och ett privatlån för vilket räntan successivt kan sänkas i takt med att du gör återbetalningar och på andra sätt stärker din kreditvärdighet.

Hos Moank kan nya kunder låna mellan 4000 – 20 000 kronor med en kredittid på allt mellan några månader och flera år. Här i vår Moank recension kan du läsa allt om denna långivare.

Fördelar

Möjlighet att själv påverka räntan löpande
Flexibla lån

Nackdelar

Minsta ålder på 22 år
Kreditupplysning via UC

Villkor

De absolut tvingande villkoren hos Moank är tydligt preciserade, så det finns mycket litet utrymme för missförstånd. Det är klart positivt eftersom risken att man får skicka in en ansökan “på chans” minskar dramatiskt.

De grundläggande kraven är:

  • Minst 22 år gammal
  • Regelbunden årsinkomst som uppgår till minst 120 000 kr
  • Svensk folkbokföringsadress
  • Svenskt personnummer
  • Inget skuldsaldo hos Kronofogden samt högst två betalningsanmärkningar
  • Möjlighet att använda BankID.

En kreditkontroll på kreditvärdighet och betalningsförmåga gör Moank givetvis för varje låneansökan. Denna är automatiserad och den bygger på en färdig mall till vilken information från UC matas in. I bedömningen inkluderas också information som du anger i din ansökan. Som synes är det UC som är leverantör av kreditinformation och det kan ses som en nackdel av vissa låntagare.

Egenskaper och kvalitet

Moanks erbjudande är ett snabblån på belopp mellan 4000 – 20 000 kronor. Du anger själv vilket belopp du vill låna, men det är Moanks kreditbedömning som avgör vad du kan erbjudas. Det är alltså inte säkert att du beviljas den kreditlimit du vill ha.

Om du sköter ditt åtagande som låntagare, det vill säga betalar tillbaka rätt belopp i rätt tid, finns en chans att höja kreditgränsen. Den kan dock aldrig vara högre än 20 000 kronor.

Vad gäller antalet godkända ansökningar är Moank en av de långivare som beviljar flest lån. Flexibiliteten i kreditlimiten är en avgörande faktor till det. Bara för att en låntagare inte kan beviljas den sökta limiten behöver ansökan inte avslås helt och hållet. Moank kan i stället svara med ett nytt erbjudande med en längre kreditgräns.

Ansökan om Moank snabblån görs snabbt och enkelt på webbplatsen. Det första steget är att ange lånets karaktär i form av lånebelopp. Det är den enda uppgift Moank behöver eftersom betalningsplanen läggs upp utifrån ett lägsta belopp att betala. Du loggar sedan in med BankID och kompletterar din ansökan med mer information. Om din ansökan blir beviljad får du ett besked härom inom mycket kort.

Credification

Idén med att skötsamma kunder ska kunna få successivt lägre lånekostnader och/eller en högre kreditlimit har en speciell benämning. Benämningen är credification. Det är en ordlek med orden credit och gratification (ung: belöning).

Det finns ett par olika sätt att ta del av konceptet och fler lär tillkomma i framtiden. Grunden är emellertid att rättidiga återbetalningar ger poäng. Dessa poäng ger dig successivt större möjligheter att påverka ditt lån. Lägre räntor och högre kreditgränser är två av de “bonusar” du kan aktivera med hjälp av dina poäng.

Utbetalningar

Ett lån från Moank kan inte ses som ett traditionellt smslån. Det visar sig bland annat i hur processen kring utbetalningar ser ut. När du har blivit beviljat ditt lån gäller först att en koppling via autogiro ska sättas upp. Denna process tar upp emot två bankdagar. När kopplingen är på plats betalas dina pengar ut så fort det går. Som mest kan du få vänta tre bankdagar innan pengarna kommer in på ditt privata konto.

Att Moank använder sig av autogiro är i grunden en fördel för dig. Det innebär bland annat att du inte behöver betala aviavgifter. Dessutom kan du enklare göra extra betalningar in på ditt konto.

Kundtjänst

Moanks kundtjänst har tyvärr relativt snåla öppettider för kontakt per telefon. Det finns personal på plats mellan kl. 10 – 16 måndag till torsdag. Enligt webbplatsen kan du få hjälp per e-post under “övriga tider”. Vad det innebär exakt finns det inga uppgifter om. Varför man har valt mindre generösa öppettider är oklart.

Någon live chat att använda för kontakt finns inte. För e-post ska du skriva till info@moank.se. För kontakt per telefon är numret 08-520 059 55.

Räntor

Hos Moank sätts räntan alltid individuellt. Att den inviduella kreditvärdigheten ska spela stor roll är ju hela idén med långivarens erbjudande. Det är omöjligt att ge ett rakt svar på vilken ränta du kan erbjudas, men den kommer förmodligen att hamna någonstans mellan 14,90% och 39,90% (effektiv ränta). Din faktiska ränta kan sedan komma att sjunka i takt med att du betalar tillbaka enligt plan.

I kostnaderna för ett lån hos Moank ingår endast ränta. Uppläggningsavgifter, aviavgifter och årsavgifter har slopats helt. Denna detalj gör att hela din årskostnad för ett lån kan dras av i deklarationen. Moank skickar in kontrolluppgifter till Skatteverket så det enda du behöver göra är att godkänna.

Räkneexempel

Hos Moank får du alltid en återbetalningsplan som baseras på ett lägsta belopp att betala per månad. För lån på lite större belopp kommer detta att innebära att löptiden blir relativt lång. Emellertid kan du alltid betala mer än lägsta beloppet för att på så sätt förkorta löptiden och minska lånekostnaderna. Ett konkret exempel på ett lån kan se ut enligt det följande.

Du lånar 8000 kronor och blir erbjuden en kreditränta på 22,40% (effektiv årsränta på 24,80%). Enligt betalningsplanen ska du betala minst 400 kronor per månad. I denna betalning ingår både amortering och ränta. Efter ungefär ett år minskar lägsta beloppet till 200 kronor. Följer du betalningsplanen till punkt och pricka är löptiden 45 månader och du kommer att ha betalat 3142 kronor i ränta.

Sammanfattning

Moanks erbjudande för dig som behöver låna är ganska enkelt konstruerat. Du ansöker om ett belopp på mellan 4000 – 20 000 kronor och får en återbetalningstid som anpassas utifrån ett lägsta belopp att betala varje månad. Vill du betala mer kan du göra det när som helst. Du kan naturligtvis också slutbetala hela lånet när du vill. Genom att vara flitig med att betala i rätt tid kan du löpande få fördelar såsom exempelvis lägre ränta.

Att Moank anger ett minsta belopp att betala och lägger upp hela betalningsplanen kring detta är dock inte fördelaktigt. Risken finns att många helt enkelt betalar minimibeloppet även om möjligheten att betala mer finns. Detta får till resultat att löptiden blir onödigt lån och att lånekostnaden blir onödigt hög. Med det sagt är räntenivåerna hos Moank ändå relativt fördelaktiga, särskilt om du har en lite sämre ekonomi. Om du ansöker trots betalningsanmärkning (upp till två stycken kan accepteras) får du emellertid räkna med att räntan blir över 30%.

Villkor

  • Minst 22 år gammal
  • Max 2 betalningsanmärkingar
  • Ej ha skuldsaldo hos Kronofogden
  • Svensk, folkbokförd medborgare