Mobillån

Översikt

Mobillån har två typer av konsumentkrediter i sitt utbud, nämligen en kontokredit och ett mer klassiskt mobillån/smslån. För båda alternativ är maximal lånesumma 25 000 kronor. Betalningsanmärkningar kan inte godtas men kreditupplysningen hämtas inte från UC.

Det är S & A Sverige AB som driver tjänsten. Detta bolag har varit verksamt sedan 2011 och driver idag flera olika varumärken, däribland även Snabbfinans och Säker Finans. De låneprodukter som marknadsförs under de olika varumärkena är ganska likartade.

Fördelar

Snabba utbetalningar
En trygg aktör med lång erfarenhet

Nackdelar

Godkänner inte så många ansökningar
Relativt dyr kredit

Villkor

Mobillån ställer upp tydliga krav för att en ansökan ska kunna handläggas. Det handlar för det första om att du ska vara minst 20 år gammal och vara folkbokförd i Sverige. Du ska också ha ett mobilabonnemang (inte kontantkort) och ha en taxerad inkomst på minst 150 000 kronor per år. Kravet på just taxerad inkomst innebär att du ska fått lön med mera utbetald föregående år. Sist men inte minst får du inte ha någon betalningsanmärkning.

Till detta kommer givetvis att du ska uppfylla de krav Mobillån ställer på kreditvärdighet och betalningsförmåga. Dessa faktorer undersöks dels genom den information du lämnar själv vid ansökan, dels genom en kreditupplysning. Mobillån använder inte UC. Det är i stället från Creditsafe som kreditinformationen inhämtas.

Egenskaper och kvalitet

Mobillån har två produkter i utbudet. Det ena är ett typiskt smslån, dock med ett generöst tilltaget maxbelopp. Det andra är en mer flexibel kontokredit. När det gäller frågor om återbetalning och kostnader skiljer sig produkterna inte så mycket, men kontokrediten blir i de flesta fall billigare (om återbetalning sker enligt plan).

Mobillån kontokredit är en kredit på mellan 1000 – 25 000 kronor. Du väljer själv limit och det är din betalningsförmåga och kreditvärdighet som avgör om ditt önskade maxbelopp kan beviljas. Att det handlar om en kontokredit innebär att du själv väljer när du vill få ut pengar och hur mycket. Även återbetalningstiden är flexibel. Produkten kan jämföras med ett kreditkort.

Mobillån smslån är ett mer typiskt snabblån på belopp mellan 1000 – 25 000 kronor (40 000 kronor för återkommande kunder). Återbetalningstiden är på mellan 61 dagar och 2 år. Lånebeloppet styr i mångt och mycket hur lång löptiden blir. På webbplatsen kan du enkelt se tabeller över lånebelopp och löptider.

Ansökan om smslån eller kontokredit hos Mobillån ska göras på webbplatsen. Det formulär som ska fyllas i är relativt långt och anledningen är att handläggarna ska få så mycket relevant information om din ekonomi som möjligt för att kunna ge rätt besked till dig. Det finns en instruktionsfilm på webbplatsen som visar de olika stegen i ansökan och vi kan rekommendera att du tittar på den innan du börjar fylla i din ansökan.

Om du blir beviljad ditt lån/din kredit eller inte får du besked om omedelbart direkt på skärmen samt via e-post/sms. Mobillån har överlag en ganska låg beviljandegrad. Vad det beror på är något oklart.

Utbetalningar

Mobillån utmärker sig med mycket snabba utbetalningar. Med transaktionskonton hos både Nordea, Handelsbanken, Swedbank och SEB kan man erbjuda direktbetalningar till en mycket stor andel av dem som ansöker om lån.

Med direktbetalningar kan ett beviljat lån komma in på ditt privata konto inom bara 15 minuter, detta även på lördagar. Om du skulle ha konto i någon annan bank är det den vanliga bryttiden vid lunch på vardagar du ska hålla reda på. Om ditt lån beviljas före lunchtid kan du få dina pengar samma dag.

Kundtjänst

Du kan ta kontakt med kundtjänst på både telefon (08-660 29 50) och e-post (info@mobillan.se). För kundtjänst via telefon är öppettiderna kl. 08 – 18 på vardagar och kl. 10 – 15 på lördagar. Söndagar och helgdagar håller kundtjänsten stängt. Öppettiderna är desamma som öppettiderna för handläggning av lån, vilket gör att det alltså går att få lån beviljat och utbetalat på lördagar.

Om vi tittar på webbplatsen i övrigt kan vi säga att den inte är överdrivet informativ. Vi saknar till exempel en sida med vanliga frågor och svar.

Räntor

Prisnivåerna för både kontokrediter och snabblån hos Mobillån är inte de lägsta. För lägsta möjliga lånekostnad ska du välja kontokrediten.

För kontokrediten gäller en fast kreditränta, som är lika för alla. Den är rörlig och är för närvarande 95,50%. Den effektiva årsräntan blir högre, nämligen 150,70%. Vid minimibetalning en eller flera månader under kredittiden blir lånekostnaderna naturligtvis högre. Någon uppläggningsavgift tillkommer inte, inte heller aviavgifter.

För Mobillåns snabblån är det lånebeloppet och löptiden som avgör lånekostnaderna. Du debiteras också en uppläggningsavgift. Den är dock mycket blygsam, nämligen endast 95 kronor.

Räkneexempel

Om du behöver låna 10 000 kronor kan du antingen välja kontokrediten eller mobillånet. Kontokrediten blir billigare överlag och den ger dessutom större flexibilitet, så valet blir förmodligen ganska enkelt.

Blir du beviljad din kontokredit på 10 000 kronor och tar ut hela beloppet på en gång kommer du sedan att få betala tillbaka krediten på 12 månader till en kreditränta på 95,50% och en månadsränta på 7,96%. Det ger en totalkostnad på 5889 kronor för lånet. Skulle du välja att betala endast det minsta möjliga återbetalningsbeloppet per månad (900 kronor i det här fallet) betalar du av på din kredit i 27 månader och får en betydligt högre total lånekostnad.

Sammanfattning

Mobillån utmärker sig på flera sätt. En fördel med tjänsten är att du kan välja mellan en kontokredit och ett snabblån. En annan är att utbetalningar sker mycket skyndsamt. Det är inte många andra långivare som kan betala ut lån inom 15 minuter till inte mindre än fyra olika storbanker.

Prisnivåerna är relativt höga, och det är något märkligt eftersom villkoren för att få låna är förhållandevis tuffa. Inkomstkravet på 150 000 kr, åldersgränsen på 20 år samt att betalningsanmärkningar inte kan accepteras är faktorer som borde pressa ned prisnivåerna.

Som långivare överlag är Mobillån en trygg aktör med lång erfarenhet. Det finns dock lite att fila på vad gäller informationen på webbplatsen. Vi tycker också att erbjudandena borde förenklas något, särskilt när det gäller det mer klassiska smslånet. De möjliga lånebeloppen och därmed också de möjliga löptiderna är väldigt många, vilket förmodligen komplicerar mer än det ger fördelar för låntagarna.

Lånapengar.com