Modus Finans

Översikt

Modus Finans är en ny (2017) långivare som erbjuder snabblån på upp till 50 000 kronor med löptider på allt mellan 12 och 78 månader. En specialitet med långivarens erbjudande är att det går att välja två betalningsfria månader per år. En annan lite mer speciell egenskap är att räntan sätts individuellt för alla lån.

Modus Finans är ett varumärke som drivs av Thorn Svenska AB. Det är en aktör med över tre decenniers erfarenhet av konsumentkrediter i Sverige. Thorn Svenska, som också äger varumärket L’easy, kan definitivt sägas vara en välrenommerad aktör med ett stort förtroendekapital.

Fördelar

  • Relativt hög beviljandegrad
  • Ett bra alternativ till privatlån i vanlig bank

Nackdelar

  • Höga räntor för den som har sämre ekonomi
  • Bristfällig information på webbplatsen

Villkor

Modus Finans ställer inte upp något större batteri av grundvillkor som måste uppfyllas. Det enda som krävs är egentligen att du har en fast årsinkomst, att du är 20 år eller äldre och att du inte har några betalningsanmärkningar. Det måste betraktas som mycket generösa grundvillkor.

För kontrollen av din ekonomi använder sig Modus Finans av uppgifter från UC. Det innebär att en ansökan automatiskt registreras hos UC, och det är något som kan vara bra att känna till. Att Modus Finans vänder sig till UC behöver i sig dock inte betyda att det blir svårare att få lånet beviljat.

Egenskaper och kvalitet

Modus Finans erbjuder ett snabblån på mellan 10 000 – 50 000 kronor som du betalar tillbaka med en återbetalningstid på mellan 12 – 78 månader. De höga lånebeloppen och den långa löptiden gör att lånet mer liknar ett privatlån än ett klassiskt snabblån/smslån. Lånet ges ut av Thorn Svenska AB, som är en långivare som har varit verksam i över tre decennier.

Ansökan för ett lån hos Modus Finans görs via ett formulär på webbplatsen. Här anger du först belopp att låna och önskad löptid. Du är fri att välja vilken löptid som helst mellan 12 – 78 månader oberoende av vilket lånebelopp du anger. Innan du går vidare till att lägga till namn, personnummer med mera ska du också ange om du vill ha två betalningsfria månader per år. Det är exakt två månader du kan välja och du måste ange precis vilka de är. Vill du inte ha betalningsfria månader hoppar du bara över detta steg i ansökningsformuläret.

Din ansökan behandlas inom någon timme under kundtjänstens öppettider. Du får då också svar inom en timme. Skickar du in ansökan när kundtjänst har stängt behandlas den nästa dag.

Till skillnad från majoriteten av långivarna inom snabblån erbjuds inte alla låntagare hos Modus Finans samma ränta. Räntan sätts i stället individuellt utifrån resultatet av kreditprövningen. Räntan är för närvarande på mellan 9,84 – 21,60% och den är rörlig. Det är alltid räntan som anges på det låneavtal som du ska godkänna för att få en utbetalning som gäller.

Beviljandegraden är relativt hög. Det finns olika sätt att räkna, men överlag blir mer än var femte ansökan beviljad. Det är en riktigt hög siffra för den här typen av större snabblån.

Kundtjänst

Modus Finans kundtjänst har öppet alla dagar utom söndagar och helgdagar. Öppettiderna för vardagar är kl. 08 – 18, vilket är klart generöst. På lördagar har kundtjänst öppet mellan kl. 10 – 16.

Det är enkelt att komma i kontakt med Modus Finans. Du kan nå kundtjänst via både telefon (020-24 24 24) och e-post (info@modusfinans.se). Vi är dock inte så imponerade över avdelningen med frågor och svar. Webbplatsen är överlag ganska sparsam med information och det är ett stort minus. Det går inte att presentera för mycket information i frågor som har med lån att göra.

Utbetalningar

Det är något oklart om Modus Finans samarbetar med vissa banker för att kunna göra direktbetalningar. Enligt webbplatsen kan utbetalningar dock göras samma dag som lånet beviljas. Förutsättningen för att det ska ske är att ansökan beviljas före kl. 11.30. Du behöver aldrig vänta mer än en bankdag på att få dina pengar.

Räntor

När du skickar in en ansökan om ett Modus Finans snabblån kommer en handläggare att utifrån en analys av din ekonomiska situation ge dig ett erbjudande (förutsätt att din ansökan beviljas) med en individuell ränta. Lägsta respektive högsta ränta just nu är 9,84% respektive 21,60%.

Räntan är nominell årsränta. Den faktiska kostnaden, det vill säga den effektiva räntan, blir högre än så. För ett lån med miniminivån 9,84% i nominell ränta blir den effektiva räntan faktiskt så hög som 15,03%. Det beror på att Modus Finans tar ut både uppläggningsavgift och aviavgifter. Uppläggningsavgiften är 595 kronor och aviavgiften är 39 kronor per månad. Väljer du autogiro blir aviavgiften i stället 19 kronor. Att Modus Finans inte bjuder på avgiften vid betalning via autogiro är i vår mening lite snålt.

För att få ner räntekostnaderna kan du med fördel försöka betala extra när du kan. Du bör också motstå att falla för frestelsen att välja två betalningsfria månader i ansökan. Dessa två månader gör att kostnaderna blir rejält mycket högre.

Räkneexempel

Om du ansöker om ett lån på 20 000 kronor på 24 månader och får lägsta möjliga ränta (9,84%) kommer du att betala mellan 3 340 – 6 400 kronor för ditt lån. Det högre beloppet gäller om du väljer alternativet att få två betalningsfria månader. Denna fördel kommer alltså med en rejält tilltagen prislapp. Utgiften per månad blir minst 1168 kronor.

Sammanfattning

Om Modus Finans erbjudande hade klassats som ett klassiskt snabblån hade nog villkoren och kraven för lånet ansetts onödigt betungande. Erbjudandet bör i stället klassas som ett privatlån utifrån de högre lånebeloppen och de längre återbetalningstiderna. Att Modus Finans inte godtar betalningsanmärkningar och att man tar kreditupplysningar från UC är därför inte särskilt överraskande.

Modus Finans lån bör nog framför allt användas för lånebelopp i den övre delen av intervallet, till exempel för ett lån till kontantinsats. Anledningen är att lånekostnaderna per månad då blir relativt lägre. Med ganska stor sannolikhet går det också att få en lägre ränta ju större lånet och ju längre återbetalningstiden är.

En sak att poängtera är att webbplatsen inte direkt är heltäckande när det gäller information om lånen. Här finns lite att jobba på för ägaren Thorn Sverige AB. Emellertid finns trevlig och hjälpsam kundtjänstpersonal på plats under mycket generösa öppettider.

Lånapengar.com