Nordiclån

Översikt

Nordiclån är ett av ganska många varumärken som drivs av Thorn Svenska AB, som är en aktör som har varit verksam inom konsumentkrediter i Sverige i över 40 år. Nordiclån erbjuder sina kunder en slags kombination av snabblån och privatlån.

Hos Nordiclån kan du låna som minst 10 000 kronor och som mest 50 000 kronor och det med en löptid på mellan 1 – 6,5 år (12 – 80 månader). Räntorna är konkurrenskraftiga och flexibiliteten är ganska god. I vår recension av Nordiclån kan du läsa om allt du behöver veta om långivaren om du behöver låna.

Fördelar

Mycket flexibla lån med exakta belopp och exakta löptider
Låga räntor för dem med god ekonomi

Nackdelar

Svårt att beräkna lånekostnader innan lånet har beviljats
Webbplatsen kunde gärna vara mer informativ

Villkor

Det finns endast två grundläggande villkor som absolut måste vara uppfyllda för att en ansökan ska kunna behandlas. Det handlar om att du är minst 20 år gammal och att du inte har någon betalningsanmärkning. Du ska givetvis även vara svensk medborgare och ha ett bankkonto i en svensk bank.

I övrigt specificerar Nordiclån till exempel inget fast belopp för din inkomst. Din inkomst är dock givetvis central i handläggarnas kreditkontroll, din kredithistorik likaså. Din kreditvärdighet och betalningsförmåga avgör dels om du får låna över huvud taget, dels om du kan beviljas det belopp du ansöker om. Nordiclån använder sig av Upplysningscentralen (UC) för kreditupplysningar. För mer om begreppen kreditvärdighet och betalningsförmåga, se vår låneguide.

Egenskaper och kvalitet

Med Nordiclån snabblån och privatlån kan du skräddarsy ditt lån i stor detalj. För ditt lånebelopp kan du välja ett exakt antal tusenlappar inom intervallet 10 000 – 50 000 kronor. För löptiden väljer du på samma sätt exakt antal månader. Du är alltså inte hänvisad till att teckna lån på exempelvis ett eller två hela år. Självklart kan du också betala extra på, alternativt slutbetala, hela ditt lån när som helst.

Din ansökan om ett Nordiclån privatlån skickar du in online via en enkel ansökningsprocedur. Det är tre steg du ska klara av. Det första handlar om att specificera ditt lån med lånebelopp och löptid. Steg två handlar om att Nordiclån behöver få in dina grundläggande personuppgifter och dina bankuppgifter. I det sista steget ska du legitimera dig och skicka in din ansökan med BankID.

När det gäller frågan om hur många lån som godkänns kan Nordiclån faktiskt rankas som en av de mest ”generösa” långivarna. Det är ungefär var femte ansökan som leder till utbetalt lån. Den förhållandevis höga beviljandegraden beror på att de grundläggande kraven är lite tuffare. Tuffare krav innebär nämligen att färre personer chansar med en ansökan.

Utbetalningar

Det är lite av praxis bland aktörer med privatlån att ”hålla lite” på utbetalningarna av beviljade lån. Normalt tar det minst tre bankdagar att få pengarna på kontot. Nordiclån har i stället valt att spegla praxis inom snabblån och kan betala ut pengarna redan samma dag som lånet beviljas. För att det ska vara möjligt fordras att ansökan beviljas före lunch. I andra fall får du vänta till nästa bankdag innan du kan se pengarna på kontot. Notera att detta gäller om du signerar låneavtalet digitalt. Du kan också välja att signera ett fysiskt låneavtal och skicka in det med posten.

Kundtjänst

Nordiclån delar kundtjänst med bland annat Thorn Privatfinans och Klicklån. Med så många varumärken under samma tak kan man kanske tycka att kundtjänsten skulle ha mer generösa öppettider (bland annat på helger), men som det är nu kan du kontakta kundtjänst mellan kl. 08-18 på vardagar. Det är också mellan dessa tidpunkter som handläggning av ansökningar sker.

Överlag är kundtjänsten hos Nordiclån mycket kunnig och tillmötesgående. Du får helt enkelt god service oavsett om du ringer (020-24 24 24) eller skickar e-post (info@nordiclaan.se).

Räntor

Nordiclån lägger upp sina lån som annuitetslån. Det betyder att du betalar exakt samma belopp varje månad under hela löptiden. Det ger en större förutsebarhet och gör att du enklare kan budgetera för ditt lån. Räntan sätts individuellt och den är fast under lånets hela löptid.

Lägsta möjliga ränta hos Nordiclån är 7,92%. Det krävs en förhållandevis god ekonomi med en god betalningsförmåga för att bli erbjuden en så låg ränta. Högsta möjliga ränta är 21,60%, vilket i sig inte är någon rekordränta för denna typ av lån. Förutom räntan ska du betala en uppläggningsavgift på 595 kronor och dessutom aviavgifter för varje månad. Om du väljer autogiro blir aviavgiften 19 kronor. I andra fall får du betala 39 kronor.

De extra kostnaderna gör att den effektiva räntan blir ganska mycket högre än den nominella, särskilt på kortare lån. Intervallet för effektiv ränta är 16,57% – 43,69%.

Räkneexempel

Om du ansöker om ett lån på 20 000 kronor i sex år (72 månader) kommer du att få betala mellan 361 – 513 kronor per månad baserat på att din nominella ränta blir mellan 7,92% – 21,60%. Till detta kommer aviavgiften, vilken gör att den effektiva räntan blir mellan 11,43% – 27,35%. Totalkostnaden för lånet blir mellan 27 295 – 38 245 kronor beroende på vilken ränta du kan erbjudas.

Sammanfattning

Nordiclån erbjuder ett av de billigaste snabblånen av större storlek just nu. Med en lägsta nominell årsränta på 7,92% kan den här aktören nästan konkurrera med de större bankerna (och de har betydligt tuffare villkor än vad Nordiclån ställer upp). För dig som behöver ett snabblån på ett betydligt högre belopp än genomsnittet kan den här långivaren vara ett givet val. Alternativ till Nordiclån kan vara någon av de övriga långivarna under Thorn Sveriges paraply. Två exempel är Thorn Privatfinans, där du kan låna upp till 100 000 kr, och Klicklån.

Nordiclån är en av de idag ganska många långivare som har valt att kombinera det bästa från både snabblånens och privatlånens värld. En sak att uppmärksamma särskilt är den mycket snabba handläggningen. Vid ansökan under kundtjänstens öppettider får du svar direkt på skärmen! En annan sak att nämna är de raska utbetalningarna. Om du blir beviljad ett Nordiclån privatlån behöver du aldrig vänta länge på din utbetalning.

Slutligen ska vi också nämna att kundtjänsten hos Nordiclån håller mycket god klass. Du får utmärkt service om du slår en signal eller skickar e-post. Detta är ett tydligt tecken på att den här långivaren tar sina kunders frågor på största allvar.

Lånapengar.com