Förslaget: 10 000 kr i månaden till varje svensk

Av: Theodor Holmberg Publicerat: april 3, 2020

Regeringen bör betala ut helikopterpengar på 10 000 kronor i månaden till alla svenskar i arbetsför ålder. Det säger Swedbanks tillförordnande chefsekonom Andreas Wallström i en artikel till Dagens Nyheter. Pengarna behövs för att ”kickstarta ekonomin” när den värsta krisen har lagt sig – något han menar att Sveriges statsfinanser har råd med.

Ett liknande stimulanspaket har utlovats i USA, där varje vuxen ska få 1 000 dollar och barn 500 dollar. Hela kalaset beräknas gå på omkring 500 miljarder dollar. Vad skulle en sådan åtgärd innebära för Sverige och vad är egentligen helikopterpengar?

Helikopter släpper pengar från himlen

Pengar som ramlar från himlen

Uttrycket helikopterpengar kommer från engelskans ”helicopter money” och myntades av ekonomen Milton Friedman.

Det handlar om att stimulera inflationen i ett samhälle genom att staten delar ut pengar till medborgarna, som i sin tur spenderar dessa och på så sätt skapar tillväxt i ekonomin. Friedman illustrerade hela förloppet med en helikopter som flyger över ett samhälle och släpper en massa pengar, som sedan samlas upp och spenderas av medborgarna – därav dess namn.

Länder med helikopterpengar

Under coronakrisen har helikopterpengar redan betalats ut i Hong Kong, där alla över 18 år fått minst 13 000 kronor. Även i Japan talas det om att dela ut pengar till invånarna, men utan något konkret beslut. I USA rör det sig om ett engångsbelopp på 10 000 kronor per vuxen och 5 000 kronor per barn som ska betalas ut till de amerikanska medborgarna inom tre veckor.

Helikopterpengar i Sverige

Sverige bör följa i deras fotspår, anser Andreas Wallström på Swedbank. I artikeln på Dagens Nyheter föreslår han 10 000 kronor i månaden för alla som är arbetsföra under en sexmånadersperiod – till att börja med. Beloppet och hur länge pengarna ska betalas ut kan diskuteras, men de åtgärder som har vidtagits hitintills är långt ifrån heltäckande.

Även fondförvaltaren Sean George förväntar sig helikopterpengar från staten, både till privatpersoner och bolag. Till Realtid säger han att det är det enda sättet att ”stoppa något som liknar en större depression” och få Sveriges ekonomi på rätt bana.

Helikopterpengar från statskassan skulle kunna öka köpkraften i Sverige och på så sätt stimulera ekonomin. I osäkra tider är dock risken att många väljer att spara pengarna eller betala av lån istället, varpå pengarna inte skulle få avsedd effekt.

LÄS MER: Ränta-på-ränta – Så maximerar du sparandet!

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden