Lån utan inkomst

När det oväntade händer och man står där utan pengar kan livet kännas som det är fullt av berg och dalar. Vid dessa tillfällen kan man vara i behov av att ta snabblån eller kanske ett privatlån för att hålla ekonomin flytande under den närmaste perioden.

Men vad gör man när man inte har en ekonomi för att få lån? Att ens inkomst plötsligt minskar eller helt av försvinner kan vara förödande för många. Är det då fortfarande möjligt att ansöka om lån när man är i behov av att låna pengar snabbt? Svaret är ja.

Det finns möjlighet att låna pengar snabbt även om du inte har en regelbunden inkomst, så länge du uppfyller de villkor som långivaren ställer samt att en sedvanlig kreditupplysning visar att du är kreditvärdig för det belopp du önskar låna.

Det går att undvika att en kreditupplysning tas av UC, genom att låna utan UC.

Om du själv inte har någon inkomst så kan du ändå få ett lån beviljat om du har en medsökande i ditt hushåll. Detta då banker följer en skuldkvot som säger att skulden i ett hushåll max får uppgå till 5 gånger högre än den årliga inkomsten som hushållet har.

Ansök om snabblån direkt

Sjö med brygga

Vanliga frågor & svar om att låna utan inkomst

Kan jag låna utan inkomst? Ja. I många fall kan du låna även om du inte har regelbunden inkomst. Du kan även få lån utan inkomst hos vissa långivare. En medlåntagare ökar dina chanser att få lån.

Hur mycket kan jag låna utan fast anställning? Hur stort belopp du kan låna beror till stor del på din kreditvärdighet. Desto högre risk för långivaren desto lägre belopp blir du erbjuden.

När ska jag inte låna pengar utan inkomst? Om du saknar inkomst eller vet att du inom snar framtid kommer förlora din inkomst är det inte rekommenderat att ta lån. Chansa aldrig på att du kan få en ny inkomst.

Ta lån utan fast jobb

När du lånar pengar åtager du dig en skyldighet att betala tillbaka lånebeloppet i sin helhet och dessutom i rätt tid erlägga den ränta som anges i låneavtalet. Om du inte har någon löpande inkomst blir det givetvis svårt att uppfylla skyldigheterna.

Långivare är, av naturliga skäl, inte särskilt intresserade av att ge lån utan att låntagaren har fast jobb eller att denne kan visa upp en deklarerad inkomst, men det finns ändå möjligheter att få låna utan inkomst. Vi kan ta tre exempel.

Ingen inkomst men ett sparkonto

Du har inget jobb eller inkomst över huvud taget, men du har en summa i sparat kapital. Vissa långivare kan göra undantag från sina normala villkor om du kan visa att du genom ditt sparade kapital har täckning för att låna pengar utan fast jobb. Egentligen är ju sparade pengar en bättre säkerhet för långivaren än en informell inteckning i framtida inkomster, så det är inte så konstigt att vissa långivare är villiga att göra undantag.

Viktigt att notera är att kapitalet inte får vara bundet, till exempel i form av en bostad.

Liten deklarerad inkomst

Säg att du har en mycket liten deklarerad inkomst, till exempel på grund av att du är student och bara tjänar några tusenlappar här och där genom ströjobb. Möjligheten att kunna ta lån blir då starkt begränsad. En potentiell långivare har nämligen ingen säkerhet i din framtida inkomster. Emellertid kan du ha möjligheten att ansöka tillsammans med en medsökande alternativt få någon att ställa upp som borgensman för lånet.

En borgensman kan träda i ditt ställe som gäldenär gentemot långivaren om du inte kan betala.

Inte regelbunden inkomst

Slutligen kan det vara så att du har en inkomst, men att denna är inte regelbunden. Det kan vara så att du jobbar som konsult eller som frilansare. Dessa typer av jobb kan ge goda summor pengar, men det kan vara svårt att veta när man får nästa uppdrag. Vissa långivare ger därför möjligheten för individer att ta lån så länge som de uppfyller ett visst inkomstkrav över ett år.

På så sätt kan du låna pengar utan fast inkomst, även om du går utan inkomst under några månader så länge du uppfyller årskravet.

Jämför snabblån

Låna pengar utan inkomst

Passar något eller flera av dessa exempel på dig har du relativt god chans att kunna låna pengar. Trots den höga risken som tillkommer när man ger lån låna pengar utan krav på inkomst finns det långivare som anser att risken är värd det.

Anledningarna till varför vissa långivare väljer att ta denna risk och andra inte kan vara många. Företagen kan ha en väldigt bra screeningprocess, alternativt kan de ha en väldigt stabil position på marknaden vilket låter dem ge mer riskfyllda lån utan större risker för företaget.

Olika långivare har olika system för att bestämma hur stor årlig inkomst en kund måste ha för att ta ett lån. Vissa har en fast siffra som man måste uppnå medans andra baserar gränsen med individuell bedömning. De brukar då titta på bland annat din tidigare lön, utbildning, boendesituation och om du är gift eller har sambo.

Privatlån utan inkomst

Att ta ett privatlån utan inkomst kan vara problematiskt. Minimikraven för den deklarerade inkomsten brukar ligga på ca 100 000 kr per år alternativt 10 000 kr per månad över en längre tid. Om du inte har någon inkomst alls kan det alltså vara väldigt svårt att hitta en långivare som går med på ett avtal. Din bästa chans för denna typen av lån är att ha en medsökande eller ha någon som ställer upp som borgensman.

Det är också värt att tänka på att inkomsten från den senaste deklarationen som långivaren tittar på. Vilket innebär att om du hade tillräckligt hög inkomst det tidigare året kan ditt privatlån bli beviljat trott att du inte har någon nuvarande inkomst.

Snabblån utan inkomst

Tyvärr går det inte att ansöka med medsökande eller med borgensman när det kommer till snabblån utan inkomst. Vid dessa typer av lån är det enda långivare tittar på är den löpande inkomsten.

Det finns dock vissa långivare som kan bevilja ett lån trots att du har en väldigt liten inkomst. Denna inkomst kan även vara i form av ersättningar som A-kassa eller till och med studiemedel. Precis som vid privatlån eller snabblån utan inkomst så tittar långivarna på det tidigare årets deklaration när det kommer till inkomst. Det gör att det dessutom går att få lån utan inkomst trots betalningsanmärkningar.

Lån utan inkomst hittar du främst online hos långivare som de du kan hitta här på webbsidan. Inte alla kreditgivare du hittar här ger ut lån till personer utan stadig inkomst, men det finns ett antal med bra avtal som vi rekommenderar.

Vivus

En perfekt långivare för dig som söker efter enkla mindre lån. Hos Vivius kan du ta mellan 500 till 20 000 kronor i snabblån trots skuld om du har en borgensman. Du får även ditt första lån upp till 6 000 kronor gratis, utan ränta eller extra avgifter.

Gå till Vivus här.

Mobillån

En långivare som fokuserar sin verksamhet på lån via mobilen i så kallade sms-lån. Låna upp till 25 000 kr med en väldigt flexibel amorteringstid med möjlighet att återbetala lånet upp till 180 dagar. För att ta ett lån hos Mobillån behöver du inte ha en stadig inkomst, utan det krävs bara att du har en taxerad inkomst på minst 150,000 kronor per år.

Gå till Mobillån här.

Frogtail

Denna kreditgivare kan ses som en blandning mellan snabblån och privatlån. De lån de erbjuder ligger på mellan 1000 kr och 40 000 kr. Vilket är högre en vad snabblån erbjuder, men lägre än typiska privatlån. Frogtail erbjuder en flexibel ränta anpassad till dina behov. De erbjuder lån utan stadig inkomst så länge du har tillräckligt stor taxerad inkomst. Även denna baseras på individuell bedömning.

Gå till Frogtail här.

Jämför snabblån och räntor

Sämre lånevillkor vid lån utan fast inkomst

Om du får möjligheten att ta lån trots att du inte har någon inkomst, eller bara mycket låga inkomster, ska du dock räkna med att dina lånevillkor inte blir de mest förmånliga. Långivare premierar ”trygga kort” med bättre villkor och ser till att baka in en rejäl riskpremie när det gäller låntagare som har sämre förutsättningar.

Riskpremien läggs givetvis till den löpande kostnaden i form av en högre ränta.

För ett privatlån finns risken att du får den högsta utannonserade räntan. Alla långivare inom privatlån anger ett intervall för erbjudna räntor, och när det gäller att låna pengar utan krav på inkomst kan du räkna med att behöva betala en räntesats i den övre delen av intervallet.

Undantag kan dock göras om du ordnar med en borgensman med god kreditvärdighet. Långivaren betraktar då borgensmannen som en trovärdig garant för att du ska kunna betala räntor och amorteringar löpande och återbetala lånet i sin helhet i rätt tid.

Utan inkomst?

Saknar du inkomst helt är nog inte lån rätt för dig. Effekterna av att ta lån och inte sedan kunna betala dem kan vara svåra. Det är därför rekommenderat att du först försöker få hjälp genom bl.a. statliga tjänster.

Socialstyrelsen kan ge ekonomiskt bistånd till de som har tillfälliga ekonomiska problem. Vissa krav tillkommer, som t.ex. registrering hos arbetsförmedlingen, men det är ett bra första steg för att nå ekonomisk stabilitet.

Detta försörjningsstöd, som tidigare kallades socialbidrag, går att ansöka hos din lokala kommun. Där kan du även få hjälp med att kontakta en budget- och skuldrådgivare som kan ge dig råd, stöd och idéer för att få ordning på din ekonomi.

Slutligen kan du även hitta hjälpsam information online från folk som går igenom liknande problem.

Skydda dig med inkomstförsäkring och låneskydd

Har du inkomst men vill skydda dig mot effekterna från avsaknaden av inkomst? Att bli av men sin inkomst kan komma plötsligt. Det kan vara allt från sjukdom till uppsägningar på företaget. För att skydda dig mot detta kan du införskaffa en inkomstförsäkring. Inkomstförsäkringar kan du skaffa hos ditt fackförbund.

Händer det att du blir av med din inkomst så låter försäkringen behålla större delen av din inkomst under en viss period. Denna period kan vara allt som krävs för dig att komma på fötterna igen.

Ett låneskydd är en annan sort försäkring som istället är kopplat till ett lån. Om du blir t.ex. sjuk eller tillfälligt arbetslös kan denna försäkring hela  eller delar av dina lånekostnader betalda av långivaren. Du kan välja hur mycket låneskydden ska täcka själv, men det finns flera tillfällen för ersättning.

Du kan välja att den ska omfatta ersättning vid arbetslöshet och sjukfall eller vid dödsfall.

Bostadsbidrag

Har du låga inkomster kan du även ansöka om bostadsbidrag från försäkringskassan. Alla unga och barnfamiljer mellan 18-29 år kan få bostadsbidrag om de har tillräckligt låg inkomst. För att klassas som barnfamilj måste en vuxen bo tillsammans med sitt barn hela tiden eller ibland.

Barnet i fråga räknas med i hushållet fram tills han eller hon har fyllt 18 år. Försäkringskassan räknar ut bidraget utifrån den årliga inkomst som den ansökande tror den kommer att få under kalenderåret. Denna siffra är dock preliminär och kan ändras i efterhand.

Visar det sig att den som ansökte hade en lägre årsinkomst än beräknad kan denne få bidrag i efterskott. Det motsatta gäller dock om inkomsten är högre än beräknat, vilket innebär att bidragstagaren blir skyldig att betala tillbaka pengar.

Jämför snabba lån