Vad är seniorlån?

OBS! Seniorlån är inte längre en kreditform som erbjuds av långivare på den svenska marknaden. Är du i behov av ett lån rekommenderar vi dig istället att läsa om våra olika erbjudanden inom privatlån, snabblån och snabblån utan UC.

Precis som det låter så riktade sig seniorlån till låntagare över 60 års ålder. Dessutom var det under en lång tid ett populärt alternativ. Nu har denna typ av lån försvunnit helt, bland annat på grund av den höga räntan som oftast följde med seniorlån.

Avsikten med seniorlån var i grunden att erbjuda pensionärer och äldre ett fördelaktigt alternativ för att ta lån och låna pengar direkt. Resultatet blev att det snabbt blev ett populärt val hos många, och kallades av förklarliga skäl även pensionärslån. Flera stora banker i Sverige erbjöd seniorlån, bland annat Handelsbanken, Nordea och SEB. Efter ett tag försvann dessa lån allt mer. Vilket har gjort att idag är det ingen som erbjuder denna typ av lån längre.

Skratt

Det enda alternativet

Seniorlån erbjöds till dig som var pensionär och över 60 år samt hade en bostad som kunde användas som säkerhet. Den stora skillnaden mellan seniorlån och bolån var att du som pensionär inte behövde amortera och betala ränta på lånet, så länge du bodde kvar i bostaden. Senare när lånet gick ut eller du flyttade så började du betala tillbaka på lånet.

Nackdelarna

Seniorlån fick hård kritik under senaste åren det fanns, framförallt för de höga procentsatserna. I jämförelse med vanliga banklån så låg räntesatsen nästan tre procentenheter högre, vilket gjorde att det blev avsevärt mycket dyrare i längden med seniorlån istället för ett vanligt banklån.

Om man tog ett seniorlån så kunde detta även förhindra möjligheten till bostadstillägg om man tidigare varit berättigad till detta. Som nämnt ovan så betalade man inte räntan för seniorlån löpande, vilket gjorde att bostadskostnaden då inte räknas med för ett bostadstillägg.

Enligt flera myndigheter som varnade för just seniorlån så var ett vanligt banklån ett bättre alternativ vid tillfället. De såg seniorlån som en potentiell skuldfälla. Speciellt för de som inte hade tillräckligt hög kreditvärdighet för att kunna ta andra lån.

Pensionärernas Riksorganisation anser att det är ett bra beslut att bankerna nu slutat erbjuda seniorlån. Idag är det som tidigare nämnts alltså ingen bank som erbjuder denna typ av lån.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden