Kreditlån – använd det belopp du behöver

Letar du efter ett lån som har en snabb låneprocess och snabb utbetalning? Om du är osäker på hur mycket pengar du vill låna så kan ett kreditlån vara ett bra alternativ. Då kan du låna en stor summa pengar och sedan endast utnyttja det belopp du behöver.

Det är möjligt att ansöka om kreditlån utan UC och trots att man har betalningsanmärkningar. Ansök om ett kreditlån direkt och snart har du pengarna på ditt konto, redo att spenderas.

Vad är ett kreditlån?

Ett kreditlån är ett alternativ till snabblån, privatlån och andra typer av lån som finns på dagens breda lånemarknad. Det är ett mycket smidigt lån som du kan ta utan säkerhet. Om du vill handla något speciellt, åka på en resa inom snar framtid eller kanske genomföra en mindre renovering men är osäker på hur mycket det kommer kosta så kan ett kreditlån hjälpa.

Med ett kreditlån kan du låna en större summa, men sedan endast utnyttja den del som behövs. Till exempel kan du låna 30 000 kr men endast välja att ta ut och använda 15 000 kr av lånebeloppet. Det smarta med kreditlån är att man endast behöver betala ränta för den del av lånet som man utnyttjar.

Man kan därför se på ett kreditlån som en buffert eller som ett kreditkort men utan kort. Pengarna finns tillgängliga om ett behov skulle uppstå, men man använder endast det som behövs. Ett kreditlån brukar vara på 20 000 – 30 000 kronor men det maximala lånebeloppet varierar beroende på vem man ansöker hos.

Jämför snabblån och kreditlån

kreditlan

Vem kan ansöka om ett kreditlån?

I princip vem som helst kan ansöka om ett kreditlån så länge man uppfyller vissa grundläggande krav. Vilka krav som ställs kan variera mellan olika kreditgivare men dessa är grundkraven:

  • Man ska ha fyllt 18 år och vara myndigMan ska vara svensk medborgare
  • Man ska ha ett svenskt bankkonto
  • Man ska ha en deklarerad inkomst
  • Få en godkänd kreditupplysning

Så länge man kan uppfylla dessa krav för en låneansökan så brukar man få sin ansökan godkänd. Det är inte ofta man blir nekad ett kreditlån, dock kan man ibland bli erbjuden att låna en lägre summa om långivaren bedömer ens ekonomi för dålig för att låna det belopp man ansökt om.

Hur mycket inkomst man måste ha deklarerat för beror på hur stort lånebelopp man ansöker om. Långivare brukar dock vilja att man har en deklarerad inkomst för minst de senaste två åren.

Ansökan om ett kreditlån

Att ansöka om ett kreditlån är mycket simpelt. Man kan ansöka på lånegivarnas hemsidor genom att fylla i ett ansökningsformulär. Där får man ange hur mycket man vill låna och ens personliga uppgifter.

Hos en del lånegivare kan man även ansöka via telefon om man behöver få extra hjälp. Låneprocessen brukar vara snabb, ofta får man ett preliminärt besked direkt när man ansökt. Det slutgiltiga besked brukar sedan komma samma dag, så snart en handläggare kollat igenom ansökan. Oftast kan man endast få ett lån godkänt under vardagar då handläggare ej jobbar på helgerna.

Det samma gäller för utbetalningar av lånet. En utbetalning sker på en vardag, tiden beror på när man har skickat in och fått sin ansökan godkänd. Ibland kan man få pengar på kontot redan samma dag om man skickar in sin ansökan redan på förmiddagen. Skickar man in sin ansökan på eftermiddagen sker utbetalningen vanligtvis på nästföljande bankdag. Allt beror dock dels på vilken bank man själv har och dels på vilken bank lånegivaren har.

Jämföra olika kreditlån

Det är smart att jämföra de olika kreditlån som lånegivare erbjuder. Då kan man hitta den lånegivare som uppfyller ens krav bäst. Kika på vilket lånebelopp de erbjuder, vilka löptider som finns och vilka extra avgifter de kan ta ut.

En lägre ränta och få avgifter kommer ge dig ett billigare lån.

Hitta snabblån och kreditlån

kreditlan flexibelt

Kreditlån med betalningsanmärkningar

Att få ett kreditlån med betalningsanmärkningar i bagaget brukar inte vara något problem. Tvärtom så godkänner de allra flesta kreditgivare betalningsanmärkningar.

Om man har ett flertal betalningsanmärkningar undersöker de på vilka belopp de var och när man fick dem. Huvudfokuset brukar dock vara ens nuvarande ekonomi och ens nuvarande återbetalningsförmåga.

Om man har ett flertal betalningsanmärkningar kan det dock krävas att man har en extra god kreditvärdighet och återbetalningsförmåga.

Något som inte blir godkänt är om man har ett skuldkonto hos Kronofogden. Om man har detta så kan man inte ansöka om ett kreditlån.

Kreditlån utan UC

UC är en förkortning för företaget Upplysningscentralen som erbjuder kreditupplysningar till banker och kreditgivare. UC är ett företag som ägs av ett flertal av Sveriges storbanker. Dessa brukar därför använda sig av just UC när de tar kreditupplysningar.

Det finns däremot kreditgivare som inte använder sig av UC vilket gör det möjligt att låna pengar utan UC. Istället använder de sig av andra kreditupplysningsföretag såsom Bisnode eller Creditsafe. En kreditupplysning är något som långivare enligt lag måste göra, så det går inte att undvika helt.

Många vill undvika att ta ett kreditlån med UC. Det beror på att UC registrerar och sparar alla kreditupplysningar som lämnats ut. De som kontrollerar ens ekonomi hos UC kan där se hos vem, och när, man tidigare ansökt om lån. För många registrerade ansökningar hos UC är inte att rekommendera då det kan upplevas oseriöst av banker och hyresvärdar. Man vill inte riskera att de tror att man har en dålig ekonomi.

Det är enkelt att få ett kreditlån utan UC, tänk bara på att kontrollera vilket kreditupplysningsföretag din potentiella långivare använder sig av.

Räntor och avgifter för kreditlån

Vanligtvis så lånar man ett högre belopp på ett kreditlån och därför över en längre tidsperiod än på andra lån. Därför har kreditlån ofta något lägre räntor än till exempel smslån och snabblån.

Tänk dock på att ju längre löptid man har, desto dyrare blir lånet eftersom att räntan ska betalas varje månad. Det är därför en god idé att finna ett kreditlån med så låg ränta som möjligt.

Undersök även vilka övriga tilläggsavgifter som din potentiella långivare tar ut i samband med lånet. Det kan vara avgifter på allt från uppläggnings och avi-utskick till en årsavgift. Ju färre avgifter ju lägre blir den totala kostnaden för ens kreditlån.

Återbetala kreditlån

Hur mycket man ska återbetala av sitt kreditlån varje månad beror helt på hur mycket av sitt godkända lånebelopp man har använt. Eftersom det är oklart hur mycket man ska använda kan det vara svårt att i förtid sätta en bestämd återbetalningsplan.

En generell regel brukar vara att man ska återbetala ett lägsta belopp eller en viss procent av lånet varje månad, till exempel minst 500 kr eller minst 10 %. Dessutom tillkommer ibland även extra kostnader för uppläggnings- och avi-avgifter vilket man måste ta med i beräkningen.

Det är viktigt att sköta de månatliga inbetalningarna i tid. Om man missar att göra en återbetalning så kommer man få en påminnelseavgift som är mycket hög. Ofta får man denna pålagd redan dagen efter den missade betalningen. Om man trots detta inte kan sköta sin återbetalning så kommer det snart att bli ett ärende hos inkasso vilket leder till att lånet blir ännu dyrare.

Efter inkasso slutar lånet hos Kronofogden och ett ha ett ärende hos Kronofogden kommer påverka ens privatekonomi under många år framöver. Bland annat kan man få mycket svårt att få ta ett abonnemang eller ett hyreskontrakt.

Risker med kreditlån

Tänk på att låna så ansvarsfullt som möjligt. Det kan kännas lockande att ta ett kreditlån och utnyttja ett högt belopp om man vill köpa till exempel elektronik till sitt hem. Det är dock viktigt att utvärdera sin ekonomi för att se om man har utrymme för de höga återbetalningsavgifterna.

Att göra en budget redan innan man ansöker om ett kreditlån är det allra bästa. Det hindrar en ofta från att göra impulsiva låneansökningar, med en budget har man istället genom en noga uträkning kommit fram till att det finns utrymme för ett lån.