Hur mycket vill du låna?

Låna pengar utan UC

Jämför och hitta de bästa långivarna som inte använder sig av UC, Upplysningscentralen. Det finns flera långivare som erbjuder lån utan UC och du hittar dem i vår sammanställning av alla snabblån. Ansök direkt om att låna pengar utan uc hos det kreditföretag som passar dina behov.

Snabblån utan UC

5 000 - 20 000 kr3 mån - 1 år
3 000 - 20 000 kr15 dagar - 2.9 år
500 - 20 000 kr1 mån - 1 år
1 000 - 30 000 krFlexibel
2 000 - 25 000 kr3 mån - 9 mån
Se alla snabblån

Ett vanligt misstag många gör är att de förväxlar UC med kreditupplysning. Detta är dock två vitt skilda saker och begrepp. UC är förkortningen för Upplysningscentralen. Upplysningscentralen är det ledande företaget inom kreditupplysning i Sverige.

Många banker, kreditbolag och andra företag vänder sig dock till Upplysningscentralen för att få hjälp med att göra en kreditupplysning med det finns långivare som ger lån utan UC.

Eftersom så många använder sig av Upplysningscentralen med dessa ärenden så har förkortningen UC kommit att bli synonymt med kreditupplysning. Rent sakligt är detta fel, men så länge man vet skillnaderna på de olika begreppen må det vara hänt att använda det så.

Det finns dock flera företag som inriktar sig på kreditupplysningar som exempelvis Soliditet, Creditsafe, Bisnode med flera. Vilket gör att du kan låna pengar utan UC. De här företagen gör således också kreditupplysningar, precis som UC gör.

Tjej med betalningsanmärkning letar lån på sin dator

Låna pengar utan kreditupplysning

Många privatpersoner är intresserade av lån utan UC, alltså att hitta ett lån utan kreditupplysning. Det kan finnas flera anledningar till detta. Vissa är kanske i en svår ekonomisk situation och är i behov av att låna pengar utan inkomst.

Skulle en kreditupplysning göras utan att du har någon inkomst kommer du med största sannolikhet inte bli erbjuden något lån. Många väljer då att ta smslån utan kreditprövning. Långivarna som är verksamma inom smslån och snabblån gör nämligen sällan en kreditupplysning, men tar i regel högre ränta än andra långivare.

Andra anledningar till att man vill låna utan UC kan vara att man inte vill påverka ens kreditvärdighet negativt. Söker man lån hos många långivare, som alla gör kreditupplysningar, så kan detta påverka din kreditvärdighet negativt.

Den främsta anledningen till varför personer vill låna utan UC är dock att man har betalningsanmärkningar eller skulder hos Kronofogden. Att då exempelvis ta ett smslån utan UC kan vara ett sätt att komma runt problematiken med kreditupplysningar.

Varje gång en person ansöker om exempelvis en kredit, ett lån, en lägenhet att hyra eller ett abonnemang av något slag så görs det en kreditupplysning på den sökande parten. Företagen gör detta för att säkerställa att du är kreditvärdig och har de förutsättningarna som krävs för att ingå i det ekonomiska engagemang som ett lån, en hyra av en lägenhet eller ett abonnemang utgör. Har du sökt om många krediter, lägenheter eller abonnemang så kommer detta påverka din kreditvärdighet.

Flera ansökningar får dig nämligen att framstå som att du är i en desperat jakt på flera lån och krediter samtidigt, vilket gör att dina chanser att faktiskt få ett lån minskar. Det kan låta motsägelsefullt att dina chanser att få lån försämras ju fler du söker, men så ligger det alltså till.

Kan man låna utan UC?

Du kan låna utan UC, alltså du kan få lån utan kreditupplysning hos Upplysningscentralen. Däremot så kommer en kreditupplysning att göras hos ett annat upplysningsföretag. Det är nämligen reglerat i lag att banker och kreditbolag måste göra en kreditupplysning vid till exempel en låneansökan, innan de lånar ut pengarna.

Det finns dock ingen lag som hindrar långivare från att bevilja dig lån med betalningsanmärkningar, låg kreditvärdighet, eller obetalda skulder.

Tvärtom så finns det många långivare som godtar detta, men i utbyte mot en något högre ränta. Det är med andra ord inte omöjligt att få ett lån även om du har en prekär ekonomisk situation. Om du vill veta vilka långivare som använder sig av andra kreditupplysnings-företag än UC så kan du gå in och jämföra smslån utan UC på Sverigekredit.

Långivarna kan göra en manuell bedömning av din ekonomiska situation genom att se till hur den ser ut i nuläget, alternativt hur den har sett ut historiskt. Om du till exempel saknar en stadigvarande inkomst för stunden men har en god ekonomi i övrigt så har du fortfarande goda möjligheter att bli beviljad ett lån. Samma sak gäller om du inte har någon deklarerad inkomst sedan tidigare men har det nu. Då har du också förutsättningar för att få ett lån, trots att din kreditvärdighet inte är optimal.

Notera att det endast är möjligt att låna utan UC genom ett snabblån. För alla andra låneformer kommer det att göras en kreditupplysning genom Upplysningscentralen. Maxbeloppet för ett snabblån ligger i regel på 10 000 kronor, men vissa långivare erbjuder högre lånebelopp än så. Vill du inte att din kreditupplysning ska gå genom UC så bör du med andra ord söka lån hos en långivare som erbjuder snabblån istället.

Smslån är en typ av snabblån som också tillåter kreditupplysning hos ett annat upplysningsföretag än Upplysningscentralen. Smslån fungerar på så sätt att du gör din låneansökan genom att skicka ett sms till kreditbolaget i fråga. Notera att smslån har blivit synonymt med snabblån hos många kreditbolag. Vissa långivare som säger sig erbjuda smslån även fast de egentligen inte gör det.

Smslån utan UC

Som vi nämnde här ovan finns det möjlighet att ta lån utan UC. Att låna utan UC innebär dock vissa begränsningar. Du kan få smslån utan UC, men det är också den enda låneformen som erbjuder detta. Att du kan få smslån utan UC innebär dock inte att du kan få smslån utan kreditprövning, skillnaden är bara att kreditprövningen görs hos ett annat företag än Upplysningscentralen.

Att ta ett smslån innebär också en högre räntekostnad än vad ett privatlån gör. Om du är i behov att låna en större summa pengar rekommenderar vi inte att du tecknar flera olika smslån. Detta kommer leda till en enorm kostnad framöver vilket kommer påverka din personliga ekonomi väldigt negativt.

Låna ansvarsfullt

Försök inte att kringgå system för att låna pengar om du har en dålig ekonomi och massor av skulder. Det kan tyckas vara en lösning för dagen men det kommer bara förvärra problemen med tiden. Om inte skulder betalas och fler läggs på så kommer den totala skulden att växa för varje månad som går. Banker och kreditbolag tar ut räntor, dröjsmålsavgifter och annat, vilket gör att en hög, obetald skuld växer lavinartat.

Om du har skulder som du inte kan ta dig ur så rekommenderar vi i stället att du tar tag i problemet och sanerar dina skulder. Börja med att jobba enligt Konsumentverkets rekommendationer och ta den hjälp du behöver för att bli fri från dina skulder.

Kontrollera din UC

Eller snarare, kontrollera din kreditvärdighet. Du kan på egen hand kontrollera din kreditvärdighet på nätet. Detta kan vara klokt att göra för att veta vilken status du har i kreditgivarnas ögon, sett till din ekonomiska situation.

På så sätt kan du värdera vilka banker som det kan vara klokt att vända sig till och vilka som du kanske ska undvika. Har du en låg kreditvärdighet är det till exempel få storbanker som kommer att bevilja dig ett lån medan många mindre kreditbolag kanske gör det.

Eftersom din kreditvärdighet sjunker om du genomgår alltför många kreditupplysningar så är det viktigt att du är noga med hur många lån du ansöker om. Varje lån är nämligen förenat med att en kreditupplysning görs, vilket du vill undvika.

Söka lån hos låneförmedlare

Står du i begrepp att ansöka om ett lån men är osäker på vilka långivare som kommer bevilja dig ett lån så kan det vara svårt att veta vart man ska vända sig. Vi rekommenderar dig inte att skicka ut låneansökningar till alla långivare du hittar.

Det lär ge motsatt effekt och leda till att du i det långa loppet inte kommer kunna få några beviljade lån. Ju fler låneansökningar du skickar ut, desto fler kreditupplysningar kommer göras och således kommer kreditvärdigheten att försämras.

Det finns dock väldigt smarta tjänster som hjälper dig att kringgå den här problematiken. Ansöker du om ett lån hos en låneförmedlare så krävs bara en kreditupplysning, men du får ändå erbjudanden från en mängd banker. Hur många banker beror helt på hur många som låneförmedlaren i fråga samarbetar med.

Du hittar en mängd låneförmedlare under fliken Privatlån här uppe i menyraden. Exempel på låneförmedlare som kan vara värda att spana in är till exempel Lendo, Compricer och MyLoan. Notera dock att det kan vara värt att vara något restriktiv när det gäller ansökningar till en mängd olika låneförmedlare. Detta beror dels på att många av låneförmedlarna samarbetar med samma banker och långivare, vilket alltså innebär att du kommer få samma svar från flera olika parter. Det beror också dels på att du påverkas på samma negativa sätt som om du hade kontaktat flera banker och långivare på egen hand. Ha i åtanke att ju förre kreditupplysningar, desto bättre.

Skillnad på UC och andra upplysningsföretag

Det kan verka förvirrande med de olika begreppen som UC, kreditupplysning och upplysningsföretag. Du kan ta ett lån utan UC men inte ta ett lån utan kreditupplysning. Vad innebär allt egentligen?

Så här ligger det till. När du ansöker om ett lån så kommer långivaren vilja ha ett underlag för din ekonomiska status. Detta för att kunna avgöra huruvida du har möjlighet att betala tillbaka lånet eller inte. Det som görs då är att långivaren begär en kreditupplysning på dig.

Huruvida kreditupplysningen sker genom UC, alltså Upplysningscentralen, eller något annat upplysningsföretag beror på om lånet du ansöker om är ett snabblån eller ett vanligt privatlån. Är det inte ett snabblån så sker kreditupplysningen genom Upplysningscentralen.

Skillnaden på en kreditupplysning genom UC jämfört med något annat kreditupplysningsföretag är att kreditupplysningen från UC kommer visas i alla efterkommande kreditupplysningar. Däremot så finns det inget register över kreditupplysningar som görs via exempelvis Bisnode, Creditsafe eller andra företag. De sistnämnda upplysningarna kommer alltså inte att synas i framtiden och de påverkar då heller inte din kreditvärdighet på något sätt.

Sammanfattning

När du ansöker om ett lån görs alltid en kreditupplysning på dig. Denna kreditupplysning behöver nödvändigtvis inte gå via UC, alltså Upplysningscentralen. Majoriteten av kreditupplysningar som görs sker via just Upplysningscentralen varför förkortningen UC har kommit att bli synonym med kreditupplysning. Detta är dock två olika saker i och med att UC är själva företaget som gör kreditupplysningen och är inte kreditupplysningen i sig.

Detta kan vara värt att ha i åtanke. Om du tar ett snabblån så kan kreditupplysningen göras hos något av de andra upplysningsföretagen så som Bisnode eller Creditsafe. Skillnaden på en kreditupplysning som görs via UC och en som görs hos något av de andra upplysningsföretagen är att kreditupplysningar som görs via UC kommer sparas i framtiden.

Detta gör att banker och långivare kommer se dina tidigare kreditupplysningar när du ansöker om lån. Har du många kreditupplysningar registrerade kan detta leda till en försämrad kreditvärdighet och således svårare att få lån. Det är med andra ord möjligt att få lån utan UC, men det är inte möjligt att få lån utan kreditupplysning.

För att förbättra dina möjligheter till bra lånevillkor så kan du ansöka om lån via en låneförmedlare. En låneförmedlare samarbetar i regel med flera olika banker. Tack vare detta behövs det nämligen bara en enda kreditupplysning för att få låneerbjudanden från en mängd banker. På så sätt försämras alltså inte din kreditvärdighet även fast du i praktiken ansöker om lån hos väldigt många banker. Med andra ord är det här ett väldigt fördelaktigt tillvägagångssätt om du står i begrepp att ansöka om ett lån, oavsett om du har en god kreditvärdighet eller ej.

Är du osäker på din kreditvärdighet kan du enkelt ta reda på den genom att gå in på Upplysningscentralens hemsida. Där har du möjlighet att beställa en upplysning för en mindre summa. Detta kan vara värt att göra för att veta vilken status du har och således hos vilka långivare du kan ha störst chans att få lån hos.

I regel ställer nämligen storbankerna högre krav på sina låntagare än vad de mindre kreditföretagen gör. Genom att göra en kreditupplysning på dig själv får du och också en sammanställning över dina lån, betalningsanmärkningar samt kreditförfrågningar som gjorts på dig den senaste tiden.