Låna pengar utan UC

Kreditvärdigheten påverkas negativt av att ha många kreditupplysningar och förfrågningar hos UC. Det kan därför finnas anledning för dig som redan har många förfrågningar att låna utan UC, dvs. att låna pengar utan att lånet blir registrerat i UC:s register.

Snabblån utan UC

3 000 - 30 000 kr1 år - 5 år
5 000 - 30 000 kr1 mån - 1 år
1 000 - 35 000 krFlexibel
5 000 - 20 000 kr3 mån - 1 år
2 000 - 25 000 kr3 mån - 9 mån
Jämför snabblån direkt!

Vi har sammanställt de bästa långivarna som använder sig utan av andra kreditupplysningsföretag än UC, så som Bisnode och Creditsafe, då intresset för att låna pengar snabbt utan UC är väldigt stort.

Alla långivare som vi samarbetar med är registrerade och står under tillsyn hos Finansinspektionen. De kreditbolag som erbjuder konsumenter lån måste dessutom visa sina lånekostnader, avgifter, den effektiva räntan via ett exempel på sin webbplats.

En del väljer att låna utan UC för att kunna ta fler lån utan att det upptäcks när långivaren gör en kreditupplysning. Det här är inget som vi rekommenderar, då risken för att man skuldsätter sig med fler lån än vad man klarar av att betala av ökar betydligt.

Vi rekommenderar även att du alltid läser igenom dina personliga lånevillkor noga, innan du väljer att skriva under ett låneavtal.

Ett vanligt misstag som många gör är att de förväxlar UC med kreditupplysning.

Det här är dock inte samma sak. UC (Upplysningscentralen) är ett kreditupplysningsföretag, det ledande företaget inom kreditupplysningar i Sverige. En långivare är skyldig att göra en kreditupplysning på den som vill ansöka om att låna pengar. Om långivaren inte använder sig utav UC, gör de kreditupplysningen hos ett annat företag.

Majoriteten av svenska banker, kreditbolag och andra låneföretag vänder sig dock till UC när de behöver göra en kreditupplysning på en kund.

Eftersom så många använder sig av Upplysningscentralen med dessa ärenden så har förkortningen UC kommit att bli synonymt med kreditupplysning. Rent sakligt är detta fel, men så länge man vet skillnaderna på de olika begreppen må det vara hänt att använda det så.

Andra företag som arbetar med kreditupplysningar på den svenska marknaden är till exempel Soliditet, Creditsafe och Bisnode. Det kan vara något utav de företagen som långivaren vänder sig till istället när du lånar pengar utan UC.

Låna utan UC

Att låna trots låg kreditvärdighet

Oavsett om det är snabbt eller planerat sedan flera månader tillbaka kan det finnas olika anledningar till att man behöver låna pengar. Kanske har man blivit av med jobbet och är i behov av att låna pengar utan inkomst. Kanske är det en renovering som behövs göras eller en reparation, och man har helt enkelt ont om pengar för tillfället.

Om man redan en svag privatekonomi och sedan tidigare har gjort många låneansökningar under en kort tid så ökar risken för avslag. Man ska komma ihåg att en kreditupplysning görs per låneansökan och inte per godkänt lån.

Om du har ansökt om lån hos flera kreditbolag som alla använder UC så kommer samtliga låneansökningar att finnas registrerade i UC:s register. Det här ser naturligtvis inte så bra ut i historiken i din profil, och det ger en sämre kreditvärdighet.

Flera ansökningar får dig nämligen att framstå som att du är i en desperat jakt på flera lån och krediter samtidigt, vilket gör att dina chanser att faktiskt få ett lån minskar. Det kan låta motsägelsefullt att dina chanser att få lån försämras ju fler du söker, men  tyvärr är det så det ligger till.

Låna utan att få fler registreringar hos UC

För att slippa få många förfrågningar registrerade hos UC så kan du ansöka om privatlån hos en låneförmedlare. En låneförmedlare gör endast en kreditupplysning samtidigt som du får motta flera låneerbjudanden från olika långivare som du kan jämföra.

Ett annat sätt att slippa fler registreringar i UC:s register är att ansöka om lån utan UC med BankID hos en långivare som använder sig utav alternativa kreditupplysningsföretag som Bisnode istället. Bisnode och UC delar inte sina register med varandra.

Kreditbolag som erbjuder konsumentlån som står, som nämnt ovan, under tillsyn av Finansinspektionen. Bolagen är också skyldiga att följa svensk lag, som innebär att de måste ta en kreditupplysning på sina kunder vid en låneansökan. Det här finns reglerat i konsumentkreditlagen.

Det finns dock ingen lag som hindrar långivare från att bevilja dig lån med betalningsanmärkningar, låg kreditvärdighet, eller obetalda skulder.

Tvärtom så finns det många långivare som godtar kredit utan UC trots betalningsanmärkningar, men i utbyte mot en något högre ränta. Det är med andra ord inte omöjligt att få ett lån även om du har en besvärlig ekonomisk situation.

Om du vill veta mer om vilka långivare som använder sig av andra kreditupplysningsföretag än UC så kan du gå in och jämföra snabblån utan UC på Sverigekredit.

Ett annat skäl till varför en kreditprövning görs är för att långivaren vill vara säker på att du kan återbetala lånet.

I slutändan vill de få tillbaka sina pengar inklusive den ränta och de avgifter som du betalar för lånet. Tänk på att ett lån alltid kostar dig pengar.

Snabblån utan UC

När bankkontot gapar tomt och du får en oväntad faktura eller bilen går sönder kan det vara läge för ett snabbt tillskott i kassan. Att du kan få snabblån utan UC innebär dock inte att du kan få lån utan kreditprövning. Skillnaden är bara att kreditupplysningen görs hos ett annat företag än Upplysningscentralen.

Det finns flera kreditbolag som ger låntagare möjligheten att låna pengar snabbt utan UC genom snabba lån. Maxbeloppet för ett snabblån ligger i regel på upp till 50 000 kronor. Vill du inte att din kreditupplysning ska gå genom UC så bör du med andra ord söka lån hos en långivare som erbjuder snabblån med ett alternativt kreditupplysningsföretag. Att ta ett snabblån utan kreditupplysning innebär en högre räntekostnad än vad ett privatlån gör och utbetalning sker ofta direkt.

Privatlån utan UC

Det är inte lika vanligt med privatlån utan UC, men det finns långivare som inte använder UC. Om du är i behov att låna en större summa pengar rekommenderar vi inte att du tecknar flera olika snabblån då det  endast kommer att göra dina lånekostnader onödigt höga då flera små lån blir dyrare än ett större. Det kan dessutom vara svårt att få lån med för många kreditupplysningar men det är ingen omöjlighet.

Låna ansvarsfullt

Försök inte att kringgå system med kreditupplysning för att låna pengar om du har en dålig ekonomi och redan höga skulder. Det kan tyckas vara en lösning för dagen att ta ett nytt lån, men det kommer bara förvärra problemen inför framtiden.

Den totala skulden växer för varje månad som går om du inte betalar skulderna eller lägger till ännu fler skulder. Banker och kreditbolag tar ut räntor, dröjsmålsavgifter och annat, vilket gör att en hög, obetald skuld växer lavinartat.

Om du har skulder som du inte kan ta dig ur så rekommenderar vi i stället att du tar tag i problemet och vänder dig till din kommun för att få skuldrådgivning.

Kontrollera din UC innan du ansöker

Eller rättare sagt, kontrollera din egen kreditvärdighet. Du kan på egen hand kontrollera din kreditvärdighet genom att beställa en kreditupplysning på dig själv. Det kan vara värt att göra för att få veta vilka uppgifter som finns registrerade om dig hos UC.

På så sätt kan du värdera vilka banker som det kan vara klokt att vända sig till och vilka som du kanske ska undvika. Har du en låg kreditvärdighet är det till exempel få storbanker som kommer att bevilja dig ett lån medan många mindre kreditbolag kanske gör det.

Låneförmedlare – En kreditupplysning, flera låneerbjudanden

Ansöker du om ett lån hos en låneförmedlare så krävs bara en kreditupplysning, men du får ändå erbjudanden från en mängd banker. Hur många banker beror helt på hur många som låneförmedlaren du valt samarbetar med.

Exempel på låneförmedlare som kan vara värda att spana in är Lendo, Advisa och Sambla.

Vill du ansöka om ett lån men är osäker på vilka långivare som kommer bevilja dig ett lån så kan det vara svårt att veta vart man ska vända sig. Då kan en låneförmedlare vara en väg att gå.

Vi rekommenderar dig inte att skicka ut låneansökningar till alla långivare du hittar. Det kommer att ge motsatt effekt och leda till att du i det långa loppet inte kommer kunna få några beviljade lån.

Ju fler låneansökningar du skickar ut, desto fler kreditupplysningar kommer göras och således kommer kreditvärdigheten att försämras radikalt.

UC och andra upplysningsföretag

Kreditupplysningsbolag som UC, Bisnode och Creditsafe och andra stora aktörer på den svenska marknaden har egna dataregister där uppgifter finns på personer äldre än 15 år. Man har inte rätt att bli struken ur registren.

Den information som syns i en kreditupplysning är bland annat:

  • Identitetsuppgifter så som namn, personnummer och adress. Uppgifterna kommer från SPAR, Statens personadressregister.
  • Inkomst och om man äger en fastighet. Uppgifterna kommer från Skatteverkets skatteregister och fastighetstaxeringsregister.
  • Betalningsanmärkningar, exempelvis utslag i mål om betalningsföreläggande. Uppgifterna kommer från Kronofogdemyndigheten.

Mer information om kreditupplysningsregistren finns på datainspektionen.se.

Sammanfattning av lån utan UC

Din kreditvärdighet påverkas negativt om du har många UC-förfrågningar. Det kan försvåra möjligheterna till ett nytt lån och därför kan det finnas skäl till att man vill låna utan kontroll med UC.

När du ansöker om ett lån görs alltid en kreditupplysning av  kreditmarknadsbolaget. Det är ett krav på bolagen enligt svensk lag. Kreditupplysningen behöver dock inte nödvändigtvis inte gå via UC, alltså Upplysningscentralen. Det finns andra kreditupplysningsbolag som Creditsafe.

För att förbättra dina möjligheter till bra lånevillkor så kan du ansöka om lån via en låneförmedlare. En låneförmedlare samarbetar i regel med flera olika banker. Tack vare detta behövs det nämligen bara en enda kreditupplysning för att få låneerbjudanden från en mängd banker.

Är du osäker på din kreditvärdighet kan du enkelt ta reda på den genom att gå in på Upplysningscentralens hemsida. Där har du möjlighet att beställa en upplysning om dig själv för en mindre summa. Det kan det vara värt att göra för att få reda på din kreditvärdighet när du ska ansöka om lån.