Hopbakslån

Att låna mer pengar när man redan är skuldsatt kan låta dumt, men det finns tillfällen när det kan vara en bra lösning. Hopbakslån, eller samlingslån som de även kallas, kan vara ett sätt att sänka din månadskostnad när du har flera skulder. Du kan enkelt jämföra vilken bank som har den lägsta räntan på hopbakslån här på Lånapengar.com.

Jämför hopbakslån direkt

Vad är ett hopbakslån?

Hopbakslån är som det låter på namnet ett lån man använder för att baka ihop tidigare skulder och krediter. När du samlat på dig många mindre lån och krediter till dyra räntor kan lösningen vara ett hopbakslån. Du ansöker då om ett lån på en större summa pengar direkt för att lösa alla eller dela av dina tidigare lån och krediter.

Själva ordet hopbakslån har blivit känt genom TV-programmet Lyxfällan där programledarna hjälper familjer att lösa deras ekonomiska situation som ofta innehåller många dyra lån eller Kronofogden.

Hopbakslån

Grundkrav för hopbakslån

Alla långivare har sina egna krav för att du ska bli beviljad ett lån men vissa saker är grundläggande. Det kan vara saker som att du måste vara över 18 år för att få ansöka om ett lån. Det finns även långivare som har 20 år som gräns för att få ansöka om lån hos de.

Andra vanliga krav är att du behöver vara folkbokförd i Sverige och ha en inkomst på minst 110 000 kr per år. Huruvida du kan få ett hopbakslån med betalningsanmärkningar är väldigt olika mellan långivarna. Allt fler godkänner lån trots att du har anmärkningar. Men det finns fortfarande många långivare som inte godkänner betalningsanmärkningar. Om du har skulder hos kronofogden måste du lösa de först innan du kan få ett lån.

Hur ansöker man om hopbakslån

Det finns flera olika sätt att söka om ett hopbakslån. Det vanligaste sättet är att ansöka om privatlån direkt hos en långivare eller via en låneförmedlare.

Ansök med privatlån

När du ansöker om ett privatlån ansöker du om ett lån utan säkerhet. Du väljer vilket belopp du önskar låna och vilken löptid du önskar på lånet.

Om du ansökt direkt till en bank eller långivare kommer de göra en kreditupplysning på dig och sammanställa din information. De tar därefter ett beslut om de är villiga att erbjuda dig ett hopbakslån med dina förutsättningar. Om de erbjuder dig ett lån kommer de även meddela vilken ränta du får samt beloppet och löptiden de erbjuder. Det är ingen garanti att du får ett hopbakslån för dina tidigare småkrediter även om du ansöker om ett.

Ansöker du istället via en låneförmedlare så tar förmedlaren en kreditupplysning. Förmedlaren skickar sedan din ansökan vidare till flera banker som de samarbetar med. Vanligen får du svar inom 24 timmar från de banker som vill erbjuda dig ett hopbakslån. Du väljer då det du tycker passar din situation bäst. Tänk på att jämföra både räntan, övriga avgifter och det belopp de är villiga att låna ut.

Lån med säkerhet

Om det finns möjlighet kan det vara ett alternativ att slå ihop dina lån och krediter med ett lån med säkerhet. Att låna med säkerhet innebär att du har en fysisk säkerhet med ett värde som du pantsätter för lånet. Det kan exempelvis vara en bostad, sommarstuga eller en bil. Denna typ av lån är säkrare för långivaren. Om lånet inte betalas enligt överenskommelse så kan långivaren sälja säkerheten. På så sätt har långivaren en garanti att få tillbaka sina pengar. Det gör också att denna typ av hopbakslån oftast har lägre ränta än lån utan säkerhet.

Ansök om hopbakslån

Par tar hopbakslån

Fördelar med hopbakslån

När du tar ett hopbakslån så gör du det för att lösa dina gamla lån och krediter. Att ha många mindre lån och krediter är ofta både dyrt och besvärligt. Du behöver komma ihåg att betala flera fakturor för de olika lånen. Det är ofta dyra räntor på dessa korta lån. Dessutom är risken att du har flera aviavgifter då du får flera räkningar varje månad.

Den stora fördelen med att samla dina lån och krediter till ett hopbakslån är att du får allt på samma faktura. Det är enbart en räkning att hålla koll på så den blir betalad och du får som mest en aviavgift. Många långivare av hopbakslån har ingen aviavgift alls.

Med ett hopbakslån får du dessutom ofta en lägre månadskostnad då räntan på privatlån eller lån med säkerhet inte är lika hög som vid kortare snabblån. Dessutom har du möjligheten att få lånet på en längre löptid vilket kan minska månadskostnaden ytterligare.

Bra att tänka på

Tänk på att du inte ska konsumera upp hopbakslånet utan använda pengarna för att betala av de tidigare dyra krediterna, samt att inte dra på sig nya dyra smålån.

Låna inte mer än du behöver

När du ska ta ett hopbakslån måste du först räkna ut hur mycket du behöver låna för att lösa dina skulder. Det är ingen bra idé att låna mer än du behöver för att använda för att lösa de gamla skulderna. Allt du lånar kommer behöva betalas tillbaka.

Betala dyrast lån först

Det är inte säkert att du blir beviljad ett hopbakslån på hela summan du önskar. Om du får en mindre del än din totala summa av lån och krediter så använd pengarna till att betala av de dyraste lånen först. Av dina gamla lån är det inte alltid det största som är det dyraste. Du behöver göra en kalkyl på vilka av dina lån som ökar mest i kostnad och där du betalar mest ränta.

Medlåntagare

Om din ekonomiska situation inte är så stabil kan en medlåntagare vara bra. Du kanske har en låg inkomst eller många lån och krediter. Med en medlåntagare med starkare ekonomi finns det större chans att bli beviljad ett hopbakslån med den summan du önskar till en låg ränta.

Jämför hopbakslån

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden