Låna pengar utan säkerhet

Lån utan säkerhet ett utmärkt alternativ när det kommer till lån. Privatlån och snabblån är typiska exempel på lån där du inte behöver ge någon säkerhet för lånet. Jämför långivare som du kan låna pengar utan säkerhet hos.

Bästa privatlån

600 000 kr2.95% - 29.9%
100 000 kr29.9%
350 000 kr3.95% - 12.95%
600 000 kr2.90%
600 000 kr2.95% - 22.59%
Jämför privatlån direkt!

Familj som har finansierat i en bil med lån utan säkerhet

Därför krävs det ibland en säkerhet

För alla lån, oavsett typ, vill långivaren ha någon slags säkerhet. Den säkerheten är till för att långivaren ska kunna vara förvissad om att få tillbaka sina pengar. Hur den säkerheten ser ut skiljer sig dock mellan olika lånetyper. För ett bolån utgör själva bostaden säkerhet upp till det så kallade bolånetaket. För ett billån utgör bilen säkerhet. Långivaren har helt enkelt ett återtagandeförbehåll fram tills dess att bilen är betald helt och hållet.

För andra typer av lån, såsom privatlån och smslån, kan man som låntagare inte ställa någon fysisk säkerhet och det är därför man brukar tala om lån utan säkerhet. Dock har långivaren en implicit säkerhet i låntagarens framtida inkomst. När man tar ett privatlån eller smslån får man pengar i handen idag, men intecknar samtidigt en del av sin framtida inkomst. Det är viktigt att man tänker på det när man tar ett lån.


Privatlån utan säkerhet

Om du vill låna pengar utan säkerhet är det privatlån (kallas ofta också för blancolån) och smslån som är de två primära lånetyperna. Privatlånet är det klassiska exemplet på ett lån för vilket det inte finns någon faktisk säkerhet i egendom eller liknande.

Lånebelopp: 5000 – 350.000 kr | Löptid: 1 – 15 år | Ränta: Från ca 3,65%

Ansök om ett privatlån

Att du inte behöver ställa någon säkerhet för ett privatlån gör att du snabbt kan få dina pengar utbetalda efter att du har skickat in din låneansökan. Det långivaren gör efter att du har ansökt är att undersöka din ekonomi, detta genom att ta en kreditupplysning. Kreditupplysningen visar bland annat vilken inkomst du har, om du äger någon fastighet samt om du har någon betalningsanmärkning. Om långivaren, utifrån lagregler om kreditgivning till konsumenter samt sina egna riktlinjer, anser att du ska beviljas ett lån, sker utbetalningen skyndsamt.

Eftersom långivaren inte har någon reell säkerhet att ta i anspråk om du skulle missa att betala räntor och amorteringar finns gränser för hur mycket du kan låna med ett privatlån. Riktlinjerna i branschen är att maxbeloppet är 350 000 kr, men det finns några långivare som kan sträcka sig ända upp till 500 000 kr. Din löpande ekonomi avgör hur mycket du kan få låna, så det är inte säkert att du blir beviljad ett lån på exakt så mycket pengar som du önskar låna. Din löpande ekonomi är också dimensionerande för vilken ränta du får betala. Ju bättre ekonomi, desto lägre räntesats.


Smslån och snabblån

Smslån och snabblån fungerar precis som privatlån vad gäller säkerheter. Det är din löpande betalningsförmåga som utgör långivarens säkerhet. Eftersom ett smslån handlar om mycket små belopp har långivaren emellertid inte särskilt stora krav på säkerheten. Kort sagt är det betydligt enklare att bli beviljad ett smslån än ett privatlån. Med lägre krav på säkerheten för lånet följer dock att långivaren adderar en riskpremie till lånet, vilket gör att lånet blir förhållandevis mycket dyrare än ett privatlån. För smslån finns heller ingen möjlighet att erhålla bättre villkor genom att uppvisa en god privatekonomi.

Lånebelopp: 500 – 25.000 kr | Löptid: 1 – 24 månader

Ansök om ett snabblån

Sammanfattning när det gäller lån utan säkerhet:

Det finns två typer av lån där du inte behöver ge någon säkerhet; privatlån och smslån. Istället för att använda en bostad eller en bil som säkerhet använder du din framtida inkomst som säkerhet för dessa lån. När det gäller privatlån, så är regeln att desto bättre ekonomi du har desto bättre villkor får du när du tar ett lån. Det är inte riktigt detsamma när det kommer till smslån och snabblån. Vid dessa typer av lån får du samma ränta och samma villkor oavsett hur din privatekonomi ser ut.

Här nedan kan du läsa om de olika styrkor och svagheter som de olika lånen har:

Snabblån

Styrkor

Svagheter

  • Höga räntor
  • Svårt att låna stora summor
  • Kortare avbetalningstider

Privatlån

Styrkor

  • Lägre räntor
  • Låna större summor
  • Längre avbetalningstid

Svagheter

  • Minsta belopp runt 10 000 kr
  • Några dagars utbetalning
  • Högre krav på årsinkomst
  • Svårt med betalningsanmärkningar