Mobillån – Allt du behöver veta

Är mobillån något som du aldrig tidigare hört talas om? Då är det här den rätta artikeln för dig. I denna artikel ska vi nämligen berätta mer om just denna typ av lån.

Mobillån - Allt du behöver veta
Lånebelopp
1 000 – 50 000 kr
Ränta
6.7 – 25.6%
Löptid
Flexibel
Exempel: Vid kredit om 50 000 kr till 12,9 % årsränta (rörlig) under ett år med 12 återbetalningar, en uttagsavgift om 195 kr samt en administrativ månadsavgift om 19 kr blir totalt belopp att återbetala 53 999 kr (4 500 kr per månad) och den effektiva räntan 15,4 %.
Om Northmill
 • Flexibel återbetalningstid
 • Kreditupplysning utan UC
 • Tydlig prissättning
Villkor
 • För att låna hos Northmill måste man ha fyllt 18 år
 • En deklarerad årsinkomst om minst 120 000 kr
 • Låntagaren får inte ha något skuldkonto hos Kronofogden
 • Northmill godkänner tidigare betalningsanmärkningar.
 • Man måste ha ett mobilt BankID för att kunna identifiera sig.
 • Låntagaren måste klara den kreditupplysning som utförs.
Lånebelopp
3 000 – 30 000 kr
Ränta
39.16 – 108.45%
Löptid
Flexibel
Exempel: Ett lån på 20 000 kronor till 25,95 % bunden ränta som återbetalas under 12 månader med 12 avbetalningar om 1 910 kronor, 0 kr i uppläggningsavgift samt 0 kronor i aviavgift ger en effektiv ränta på totalt 29,30 %. Totalt att återbetala blir 22 920 kronor.
Om Brixo
 • De har inga uppläggnings-, avi- eller administrationsavgifter.
 • Du kan få en utbetalning samma dag som lånet beviljas.
 • Du kan låna pengar även om du har upp till tio betalningsanmärkningar.
 • De gör kreditupplysningar utan UC.
Villkor
 • Låntagare måste vara 18 år gamla och myndiga.
 • Låntagare måste vara svenska medborgare och vara folkbokförda i Sverige.
 • Låntagare måste ha en årlig inkomst om 150 000 kr.
 • Betalningsanmärkningar är accepterade av Brixo.
 • Låntagare får inte ha någon skuld hos Kronofogden.
 • Låntagaren måste ha ett BankID att signera sin ansökan med.
Lånebelopp
3 000 – 25 000 kr
Ränta
29.54 – 1176.65%
Löptid
14 dagar – 2 år
Exempel: Ett lån  på 15 750 kr till 21 % bunden årlig kreditränta med en återbetalningstid på 24 månader som återbetalas genom 24 avbetalningar om ca 840 kr, ger en effektiv ränta på totalt 29,54 %. Totalt att betala är 20 174 kr, av vilket 750 kr utgörs av kreditförmedlingsavgift.
Om Loanstep
 • Kostnadsfritt lån i 14 dagar
 • Ingen UC för kreditupplysning
 • Godkänner betalningsanmärkningar
Villkor
 • Minst 18 år, högst 75 år
 • Godtar betalningsanmärkningar
 • Ej skuld hos Kronofogden
 • Fast inkomst på 150 000 kr/år
 • Folkbokförd i Sverige
Ingen långivare matchar angedda kriterier.
Rensa filter eller ändra summa för att visa andra lånegivare.

Vad är ett mobillån?

Mobillån är ett annat ord för SMS-lån eller snabblån. Det rör sig med andra ord om lån på mindre belopp, lån som det går snabbt och enkelt att ansöka om, snabbt att få ett svar på när det gäller om din ansökan blivit godkänd eller ej, samt lån där det också går snabbt att få pengarna utbetalda i de fall då din låneansökan blir godkänd. Just därför brukar dessa lån också kallas för snabblån.

Oavsett vad man väljer att kalla dessa lån för kännetecknas de också av att de brukar ha en relativt hög ränta samt en kort återbetalningstid. Man bör visserligen alltid bara låna pengar då det verkligen är nödvändigt och då man är helt säker på att man kommer att kunna betala tillbaka de. Detta gäller dock extra mycket när det kommer till mobillån, just på grund av den höga räntan och den korta återbetalningstiden.

Tar man ett sådant lån utan att noggrant tänka igenom det hela först finns det nämligen en risk att man får betalningsanmärkningar då man inte klarar av att betala tillbaka pengarna. Detta är något som har en negativ inverkan på din kreditvärdighet. I värsta fall kan det också leda till att man hamnar hos Kronofogden, något som i sin tur kan få katastrofala konsekvenser för dig och din privatekonomi. Ta därför bara ett mobillån då det verkligen är nödvändigt och då du är helt säker på att du kommer kunna betala tillbaka pengarna.

De fem bästa mobillånen 2021

1. Daypay

Daypay erbjuder lån där du som minst kan låna 1000 kr och som mest 20 000 kr. Återbetalningstiden kan som lägst vara på en månad, och som mest på tre år. Det är ett mobillån utan UC med en startavgift på 300 kr. Den effektiva räntan sträcker sig mellan 69,65 och 69,91 procent.

2. Ferratum

Hos Ferratum ligger det minsta lånebeloppet på 1000 kr, och det högsta på 45 000 kr. Du kan välja mellan en återbetalningstid på minst en månad och som mest ett år. Inte heller detta är ett mobillån UC. Lånet har inte någon startavgift och den effektiva räntan ligger på 47,64 procent.

3. Smspengar

Hos Smspengar kan du välja mellan att som minst låna 1000 kr och som högst 30 000 kr. Precis som hos Ferratum är den kortaste återbetalningstiden en månad och den längsta ett år. Inte heller när det gäller detta lån krävs det någon kreditupplysning med UC. Lånet har en startavgift på 280 kr. Dess effektiva ränta sträcker sig mellan 51,95 och 77,75 procent.

4. Tryggkredit

Tryggkredit låter dig som minst låna 1000 kr och som mest 60 000 kr. Den lägsta möjliga återbetalningstiden ligger på en månad, och den längsta på fem år. Kreditupplysningen görs precis som i tidigare fall med ett annat kreditupplysningsföretag än UC. Dock tillkommer det en startavgift på 395 kr. Den effektiva räntan ligger på 24,97 procent.

5. Northmill Bank

Northmill Bank är en bank där du kan låna 1000–30 000 kr. Den kortaste återbetalningstiden är fem månader, och den längsta 75 månader. Dock krävs det en kreditupplysning med UC, men det tillkommer inte någon startavgift. Lånets effektiva ränta är 29,33 procent.

Mobillån utan UC

En bra sak med mobillån är att när det kommer till många av dessa görs det inte någon kreditupplysning med UC när du gör din ansökan. UC är en förkortning för Upplysningscentralen, och det är det största affärs- och kreditinformationsföretaget i Sverige. Men varför är det då en bra sak att de kreditupplysningar som görs när man ansöker om ett mobillån i de flesta fall inte utförs av UC? Det är det eftersom en kreditupplysning med UC försämrar din kreditpoäng. Detta är dock inte något som du behöver oroa dig för när det kommer till andra kreditupplysningsföretag.

Detta innebär dock inte att det behöver få katastrofala konsekvenser för din kreditvärdighet bara för att det görs en kreditupplysning på ditt namn med UC. Ansöker du om flera olika lån, och det i samtliga fall görs kreditupplysningar med UC, kan det dock påverka din kreditvärdighet allvarligt, detta i en negativ bemärkelse.

Mobillån utan BankID

En annan faktor som skiljer mobillån från många andra typer av lån är att det går att ansöka om ett sådant även om du inte har tillgång till något BankID. Detta är förstås bra för dig som inte har ett BankID. Skälet till att man kan vilja ta ett mobillån utan BankID kan bland annat handla om just det att du helt enkelt inte har något BankID och inte är sugen på att skaffa dig ett.

Det kan också handla om att du inte har tillgång till din surfplatta eller mobiltelefon som du har ditt BankID på, att du är gammalmodig av dig och föredrar att skriva under låneavtalet på ett fysiskt dokument, eller att du helt enkelt har en gammal mobiltelefon som det inte går att använda Mobilt BankID på. Oavsett vad anledningen till att du inte vill eller kan använda BankID än är kan du i många fall alltså ansöka om mobillån även utan BankID.

Mobillån har utbetalning direkt

Mobillån utbetalning direkt är en annan bra sak med denna typ av lån. Med andra ord får du med ett mobillån pengarna utbetalda direkt efter det att din låneansökan blivit godkänd. Mobillån direkt betalning innebär att du inte behöver vänta i flera dagar på att få tillgång till dina pengar. Det gör det bland annat till ett utmärkt alternativ för dig som behöver få dina lånepengar på snabbast möjliga sätt.

Det kan till exempel handla om att du behöver snabba pengar för att kunna laga något i hemmet eller betala av en vän som lånat dig pengar och behöver ha tillbaka de omedelbart. Oavsett vad det handlar om kan det i vissa situationer vara guld värt att kunna få tillgång till pengar på ett snabbt sätt, och det kan du alltså få om du väljer att satsa på ett mobillån.

Fördelar och nackdelar

Fördelar

Precis som när det gäller alla andra typer av lån finns det både för- och nackdelar med mobillån. Om vi börjar med fördelarna är dessa i mångt och mycket desamma som det vi tidigare nämnt i texten. Det gäller bland annat det faktum att dessa lån är enkla att ansöka om samtidigt som det går snabbt att göra det. När du väl skickat in din ansökan behöver du inte heller vänta länge på att få ett besked om ifall den har blivit godkänd eller inte. Har den blivit godkänd, då kommer pengarna också in på ditt konto på ett betydligt snabbare sätt än vad som är fallet när det gäller de flesta andra lån.

En annan fördel är att du med mobillån kan ansöka om lån på mindre summor än vad som är fallet när det gäller andra låneformer. Det är till exempel inte många andra typer av lån som låter dig låna summor på så lite som 1000 kr.

Vidare är det också en fördel att när du ansöker om ett mobillån görs det i de flesta fall en kreditupplysning med en annan aktör än UC. Som vi tidigare varit inne på är det en fördel eftersom kreditupplysningar med UC påverkar din kreditvärdighet på ett negativt sätt. Detta är dock alltså inte något du behöver oroa dig över om kreditupplysningen görs av en annan aktör.

Har du inte tillgång till ett BankID? Inga problem, i de flesta fall går det nämligen att ansöka om mobillån utan att behöva använda sig av BankID.

Sist men inte minst är mobillån i många fall också tillgängliga för dig med betalningsanmärkningar. Detta är inte fallet när det kommer till de flesta övriga typer av lån. Har du betalningsanmärkningar och vill kunna låna pengar? Då är alltså mobillån ett utmärkt alternativ för dig.

Nackdelar

Hur ser det då ut när det gäller nackdelar med mobillån? Precis som när det gäller fördelarna med dessa har vi redan tidigare i texten nämnt några av nackdelarna. En sådan är det faktum att mobillån i många fall har en hög ränta, en betydligt högre sådan än vad som är fallet när det kommer till de flesta övriga typer av lån. Just därför är mobillån något du endast bör satsa på då du är i behov av pengar snabbt, vill låna en liten summa, eller då du inte har möjlighet att få några andra typer av lån.

En annan nackdel är att mobillån i de flesta fall har betydligt kortare återbetalningstider än vad andra lån har. Tar du ett mobillån är det därför mycket viktigt att du är helt säker på att du kommer att kunna betala tillbaka det inom den återbetalningsperiod som gäller. Tyvärr är det inte alla som tänker på detta när de ansöker om ett mobillån, något som kan få de att fastna i en skuldfälla.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev för att ta del av exklusiva låneerbjudanden. Som välkomstgåva får du våra bästa tips för en god kreditvärdighet – direkt till din inkorg!