Spärra personnummer

Det svenska personnumret är en fantastisk uppfinning som hjälper till med allt möjligt där vi behöver åtkomst till information om oss själv av någon anledning. För att det ska fungera måste dock personnumret vara en offentlig handling vilket gör att vem som helst kan komma över den information som finns tillgänglig med endast ett nummer.

I Sverige finns det tyvärr ett stort antal försök till ID-kapningar på grund av detta. En Sifo-undersökning från 2017 visade att över 500 kapningar utförs varje dag. Det är skrämmande nummer som tyvärr är svåra att komma ifrån. I och med att systemet fungerar på det sätt som det gör finns det alltid någon som kommer att vilja ta vara på de sämre delarna.

Detta är något som kan hända även dig och man bör aldrig tro att man är säker.

ID-stöld

Det enda som behövs för att stjäla din identitet är ditt personnummer. Det finns ett antal olika sätt som en individ kan komma åt det. Genom en myndighet, din brevlåda, genom webbplatser med den informationen som har läckt ut eller genom din e-post. Även fysisk tillgång till id-handlingar händer ofta.

Det finns dessutom ett antal olika saker som en ID-stöld kan användas till. Det finns tyvärr väldigt få saker som kräver någon form av ytterligare identifiering. Individerna kan ta ut olika typer av lån i ditt namn. Många långivare använder numera BankID för att verifiera din identitet.

De kan även beställa varor i ditt namn som köps på kredit som även den hamnar på ditt namn. Olika typer av speltjänster såsom casino etc. är även de populära mål för bedragare. Även falska ID-handlingar såsom legitimation eller pass förekommer där ditt personnummer används ihop med en annan bild. Om bedragaren dessutom kan komma åt din post är det ännu enklare.

Spääa personnummer vid id-kapning

Vad innebär det att spärra personnumret och hur gör man?

Att spärra sitt personnummer är en av de lösningarna som man kan vidta om man hamnar i en sådan situation. Om du misstänker att du har fått din ID kapad eller liknande är det alltid en bra idé att spärra det så snabbt som möjligt.

Du kan enkelt göra det hos de vanligaste kreditupplysningsföretagen. Dåp vet kreditupplysningsbolaget enkelt veta att de inte ska acceptera några förfrågningar. En sådan spärr gäller vanligtvis under 14 dagar. Om du har gjort en polisanmälan, vilket du alltid bör göra, kan den ligga kvar betydligt längre. Du kan själv meddela att du vill häva spärren om du ångrar dig av någon anledning.

När kan det vara en bra idé?

Du bör alltid bli misstänksam om du t.ex. får hem fakturor som du inte känner igen eller på saker som du inte har köpt. Om du på något sätt har blivit av med någon av dina ID-handlingar bör du alltid polisanmäla det direkt och överväga att spärra ditt personnummer.

Något du kan göra för att förenkla processen och skydda dig om något mot förmodan händer är att teckna en ID-skyddsförsäkring. Detta förenklar oftast processen och du kan få ekonomisk ersättning om något t.ex. har köpts i ditt namn.

Det är utan tvekan en obehaglig upplevelse för alla inblandade och det kan enkelt bli en dyr historia om du inte är uppmärksam. Sätt ett lås på din brevlåda och undvik att öppna e-postmeddelanden som du absolut inte vet vem de kommer från och även då bör du vara misstänksam eftersom det finns virus som automatisk skickar vidare e-post.

Du bör även kontakta Skatteverket om du har drabbats för att spärra en adressändring. Det finns många olika sätt att skydda sig på och många gånger räcker det att vara extra misstänksam och försiktig för att undvika det värsta.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden