Räntefria lån – Så kan du låna räntefritt

Du som låntagare kan här läsa om vad det innebär att låna pengar utan ränta, om långivare som ger räntefritt lån samt fördelarna och nackdelarna med räntefria lån. Här nedan kan du se de långivare som ger lån räntefritt. Klicka på ”Ansök” för att komma till långivarens hemsida och ansök om ett lån redan idag. Eller klicka på deras logga för att läsa vår recension.

Ett lån är ett sätt att ta ut dina framtida inkomster i förskott. Genom att till exempel låna 20 000 får du möjlighet att disponera över pengar som du egentligen kommer ha tillgång till först längre fram. Att låna pengar är alltid förenat med en risk för långivaren i och med att denne inte alltid kan vara säker på att återfå pengarna.

För att kompensera för denna risk tar långivaren ut en kostnad i form av ränta. Du kan låna pengar räntefritt, alltså låna pengar utan ränta, men det är ofta förenat med speciella omständigheter.

Smslån utan ränta är hos en del långivare möjligt om du tecknar ett smslån för första gången. För dig som har svårt att få lån kan ett lån utan kreditprövning hos UC vara en möjlighet.

Låna utan ränta

En långivare tar en risk när denne lånar ut pengar. Risken består i det faktum att låntagaren eventuellt är oförmögen att betala tillbaka lånet. Vidare förlorar långivaren rådigheten över sina pengar. För att kompensera för risken och den saknade rådigheten tar långivaren ut en kostnad. Kostnaden långivaren tar ut för lånet kallas för ränta.

Räntan bestäms som en procentsats på det totala lånebeloppet och genererar en kostnad så länge lånet inte betalats tillbaka till fullo. Det finns dock som sagt vissa aktörer som låter dig låna pengar utan ränta. Anledningen kan vara att det till exempel beror på något speciellt erbjudande eller att du är en ny kund hos långivaren.

Som ny kund finns det nämligen möjligheter till ett smslån utan ränta.

Låna pengar utan ränta

Vilka långivare är det då som erbjuder lån utan ränta? Det är framför allt kreditbolag och finansbolag verksamma inom snabblån och smslån som erbjuder dig att låna pengar utan ränta. Ett mindre lånebelopp innebär att kreditbolag och finansbolag vågar låna ut pengar trots riskerna som är förenade med ett sådant åtagande.

Vid för stora summor har de räknat ut att riskerna överväger vinsterna vilket gör det olönsamt.

Ansök om snabblån direkt

Hur fungerar lån utan ränta?

Det speciella med smslån och snabblån utan ränta är att du inte betalar någonting för att få låna pengar. Ingen ränta adderas till lånet och du betalar normalt sett heller ingen uppläggningsavgift eller aviavgift. Det enda du förbinder dig till är att betala tillbaka lånet enligt fakturan.

Se dock till att läsa villkoren för ett erbjudande om räntefritt lån noga innan du skickar in en ansökan för att inte drabbas av någon negativ överraskning.

Vissa räntefria lån är dock förenade med avgifter, vilket såklart betyder en viss kostnad för lånet. Storleken på denna avgift står dock i proportion till storleken på lånet.

Ett lån på 1500 kr som har en avgift på 150 kr innebär en extra kostnad på hela 10%, medan ett lån på 15 000 kr med en avgift på 150 kr endast genererar en extra avgift på 1%.

Med andra ord är det väldigt viktigt att du läser villkoren väldigt noga, speciellt när kostnaderna anges i procent i och med att det är en relativ beteckning för en kostnad.

Till sist är det värt att notera att en del av räntekostnaderna på lån de facto är avdragsgilla. Du får dra av 30% av dina ränteutgifter upp till 100 000 kronor och därefter 21%. Räntekostnaden är med andra ord inte lika hög som den först kan ge sken av när du läser villkoren från långivaren.

Var noga med låneperioden

Utöver räntan bör du också noga notera om det finns några särskilda villkor vad gäller storleken och eventuellt också låneperioden för det räntefria lånet. En del långivare låter dig själv välja hur ditt lån ska se ut medan andra erbjuder räntefria lån enbart för förutbestämda belopp och låneperioder.

Du kan hitta mer information om detta på långivarnas hemsidor innan du bestämmer vilket lån du tänker ta.

Så här tar du ett lån utan ränta

Det är lika enkelt att ansöka om ett smslån utan ränta som att ansöka om ett ”vanligt” smslån. Skillnaden är såklart att det inte finns lika många långivare som erbjuder smslån utan ränta vilket gör att utbudet blir mindre. Längst upp på denna sida kan du däremot hitta några långivare som erbjuder räntefria lån.

Läs på om dem med hjälp av våra recensioner och genom att gå in på deras hemsida för att hitta information om lån, avtal och villkor.

När du har hittat en långivare som erbjuder ett lån du är nöjd med, som du har förtroende för och som du har läst på om så är det bara att skicka in din ansökan genom att fylla i ett formulär på långivarens webbplats. Se bara till att noga granska det lån du ansöker om för att säkerställa att det är räntefritt.

Om du är osäker, kontakta långivarens kundtjänst för att få besked. När du väl har skickat in din ansökan kommer du att få ett preliminärt besked om huruvida din ansökan har blivit godkänd eller inte. Detta sker nödvändigtvis inte med en gång, men den maximala väntetiden brukar ligga på en bankdag.

Ansök om ett snabblån

Att tänka på innan du lånar räntefritt

Ett lån som löper utan räntor och utan kostnader i form av uppläggningsavgifter och aviavgifter är givetvis mycket fördelaktigt. Samtidigt gäller det att inte ta för enkelt på lånet.

Precis som alla andra typer av lån ska det trots allt betalas tillbaka i rätt tid och i sin helhet. Om du inte uppfyller din betalningsskyldighet för ett lån, räntefritt eller inte, aktualiseras den ordinarie indrivningsprocessen med påminnelser, inkassokrav och så vidare.

Innan du ansöker om att låna pengar utan ränta ska du vara helt säker på att du har möjlighet att betala tillbaka lånet. Snabblån utan ränta är, som namnet antyder, små krediter och lån med en väldigt kort återbetalningstid, ungefär 30 eller 14 dagar.

Med en såpass kort återbetalningsperiod är det extra viktigt att du kan betala tillbaka lånet i tid.

Privatlån utan ränta

Även om räntefria lån generellt sett avser mindre krediter, så förekommer det även avseende privatlån. På grund av dess storlek är risken för långivaren dock mycket större vid privatlån jämfört med mindre lån utan ränta.

Ett obetalt smslån kan innebära en förlust på några tusenlappar, medan ett obetalt privatlån kan gå upp till flera hundra tusen kronor. Räntan är till för att minimera denna risk och för att ge långivaren en vinst på lånet.

Att ge privatlån utan ränta för att locka kunder fungerar därför inte på samma sätt som mindre små lån.

Det vissa långivare gör är att de erbjuder räntefria privatlån för kortare perioder, vanligtvis endast ett par månader. Dessa räntefria privatlån fungerar precis likadant som vanliga privatlån. Skillnaden är alltså att kunden kan få ett par månader där denne inte behöver betala någon ränta på lånet alls.

Syftet med detta är att kunna ge låntagare ett par månader där den inte får lika många utgifter och således kan vara lite mer flexibla i sin privatekonomi. Vissa månader som under julen eller under sommaren kan detta vara särskilt fördelaktigt då man kanske har extra mycket utgifter.

Andra situationer är om man jobbar säsong och endast får lön vissa månader, eller om man planerar att säga upp sig och vill dra ner på utgifterna under perioden man söker jobb. Situationerna kan alltså vara många.

Anledningen till varför långivarna erbjuder räntefria privatlån är helt enkelt av samma anledning som man erbjuder räntefria snabb- och smslån; marknadsföring. Genom att kunna erbjuda ett par månader där de inte behöver betala någon ränta på sitt privatlån blir de mycket mer attraktiva för sina kunder.

Tjänar även kunderna något på avtalet är det bara ännu mera positivt.

Låna pengar utan inkomst

En av anledningarna till varför man söker efter ett räntefritt lån är på grund av att man inte har råd med räntan som tillkommer ett vanligt lån. Är det så illa att man måste ta ett lån utan inkomst finns det vissa alternativ.

Det måste dock först nämnas att ta lån när man saknar inkomst är en oerhört riskabel handling som inte bör tas lättsinnigt. Risken med att ta ett lån är att man inte lyckas betala tillbaka det i tid och därmed hamna i en än mer spänd ekonomisk situation.

Att ta ett lån utan inkomst ökar riskerna med låntagande markant.

Långivarna är medvetna om detta och vill därför ogärna låna ut pengar till personer utan inkomst. De brukar därför ställa en hel del krav, beroende på lån och på låntagarens situation, innan de godkänner en låneansökan.

Privatlån utan inkomst

Privatlån brukar ha relativt höga krav när det kommer till godkännande av lån. Ett grundläggande krav är att den potentielle låntagaren måste ha en deklarerad inkomst på minst 100 000 kronor per år.

Saknar du inkomst kan det vara väldigt svårt att få ett privatlån. Det du däremot kan göra är att ansöka om ett privatlån med en medsökande. Detta beror på att långivaren då tittar på den samlade kreditvärdigheten och betalningsförmågan, för att sedan basera sitt beslut utifrån er gemensamma situation.

Har din medsökande en tillräckligt hög inkomst finns det goda chanser till ett godkänt privatlån.

Snabblån och smslån utan inkomst

Tyvärr kan man inte ansöka om snabblån och smslån med en medsökande. Har du då ingen inkomst får du använda dig av andra metoder för att få ett godkännande.

Kraven för dessa typer av lån är inte lika höga och det förekommer att man kan ta ett lån med en liten inkomst från vissa långivare. Ibland räcker det med att du har någon form av deklarerad inkomst.

Även inkomster som A-kassa och studiemedel kan fungera som inkomst hos vissa långivare. Dock bör det ännu en gång poängteras att vi inte rekommenderar att du tar ett lån om du saknar inkomst.

Sammanfattning av räntefria lån

Det finns flera olika varianter av räntefria lån. Generellt sett är räntefria lån vanligast förekommande för smslån och snabblån, vilket beror på dess storlek.

Man kan dock hitta vissa långivare som erbjuder privatlån räntefritt. Privatlån är dock sällan räntefria i sin helhet utan har i regel snarare ett par räntefria månader per år. Syftet med räntefria lån är för att långivarna ämnar marknadsföra sig själva och för att locka till sig kunder.

Kunder är nämligen mer benägna att i framtiden belåna sig ytterligare efter att de tecknat ett första initialt lån.

För kunder är möjligheten till ett räntefritt lån givetvis en bra sak då det skapar en mer konkurrensinriktad marknad, där långivare tävlar mot varandra med lägre räntor och bättre avtal för kunderna.

Du jämför och ansöker om räntefria lån precis som vid vanliga lån med ränta.

Hitta snabblån

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden