Kreditbolag

Att behöva låna pengar är något som de flesta av oss behöver någon gång i livet. Ibland kan det vara ett lån för en bostad men många gånger till mindre saker. Det finns till och med omständigheter som många inte tänker på som är ett lån.

Att köpa något på avbetalning är tekniskt sett ett lån och ofta står ett kreditbolag bakom företaget som sålde dig produkten. Det finns flera olika finansiella produkter som erbjuds i Sverige för tillfället och det kan vara svårt att välja eller veta till vem man ska vända sig.

Kärt barn har många namn men en bank är en bank medan ett kreditbolag är ett kreditbolag. Även om båda lånar ut pengar och erbjuder finansiella tjänster betyder det inte att du är garanterad samma service. Det är viktigt att du tänker på det och jämför innan du signerar ett avtal.

Vad är ett kreditbolag?

Det är viktigt att veta vad man jämför och att välja rätt när det gäller pengar. När du tänker kreditbolag eller långivare tänker många på en bank eller annat företag som lånar ut pengar.

Den stora skillnaden när det gäller en bank är att de får kalla sig banker för att de gör uttag och insättningar från Riksbanken. En bank behöver ett speciellt tillstånd från Finansinspektionen för att få kalla sig för bank. De har då en stor översyn och kontrollerar noggrant bankerna för att se till att de följer alla regler och lagar som finns.

När det gäller ett kreditbolag är reglerna lite annorlunda. De måste ha ett tillstånd från Finansinspektionen men den kontroll som utförs från FI är inte densamma som hos banker.

Det finns även något som kallas för insättningsgaranti som bankerna har där pengarna som du har på ett konto upp till ett visst värde täcks av en slags försäkring, om banken mot förmodan skulle gå i konkurs vilket inte finns hos ett kreditbolag.

Du kan självklart både låna pengar av och investera pengar hos ett kreditbolag och det är normalt sett väldigt enkelt. Även investeringar brukar ha högre avkastning hos ett kreditbolag jämfört med en vanlig bank men det är också en större risk.

Att ansökan ofta är enklare med lägre villkor beror på att kontrollen från FI inte är likadan hos de olika långivarna. Det finns generellt inte lika mycket byråkrati hos ett kreditbolag som det finns hos en traditionell bank. Vilket gör att kreditbolag är ett enklare alternativ vid mindre lån.

Mindre lån är därför oftast att föredra hos ett kreditbolag då återbetalningstiderna är korta och du inte behöver oroa dig över att betala tillbaka över ett stort antal år.

Finns det olika sorters kreditbolag?

De finns olika företag som specialiserar sig på olika finansiella produkter. Det kan vara svårt att välja ibland men viktigt att du vet vad du vill ha och jämför de alternativ som finns. Det finns många olika långivare och de har olika erbjudanden och produkter. Det finns både snabblån, privatlån och det nyaste som är P2P-lån. Ett P2P-lån är ett lån där privatpersoner lånar ut pengar till personer som vill låna. De som lånar ut tjänar på det genom att få räntan du som lånar betalar.

Förutom att låna ut pengar finns det även många som erbjuder olika typer av kreditlån. Det kan vara ett alternativ om du vill ha en extra säkerhet för oförutsedda avgifter eller om du inte vet hur mycket du behöver.

Oavsett vilket kreditbolag du väljer finns det fördelar jämfört med de större bankerna. En av dessa är att du ofta kan låna utan UC. Det vill säga att ett annat kreditupplysningsbolag används vilket underlättar om du i framtiden vill ansöka om ytterligare lån, exempelvis bolån.

Många gånger är även betalningsanmärkningar inte något problem då många kreditbolag erbjuder lån även till dem som har en eller flera anmärkningar. Det finns därför nästan alltid ett alternativ för alla oavsett vilken situation du befinner dig i.

Den stora fördelen med kreditbolag är att det är enkelt och smidigt. Många gånger blir pengarna tillgängliga redan samma dag eller dagen efter. Att du kan göra ansökan via internet och få svar inom ett par timmar är alltid att föredra vid en nödsituation.

Hur vet man om ett kreditbolag är säkert?

Alla kreditbolag och banker granskas av Finansinspektionen. Det är därför väldigt säkert att låna i Sverige hos svenska banker och kreditbolag.

Även om det anses som säkert att låna av kreditbolag är det viktigt att du är noggrann när du gör ditt val. Du kan enkelt hitta information både på internet och hos FI om långivare. Vi rekommenderar att du alltid jämför innan du ansöker om lån. Både så du får det bästa erbjudandet men också för att du ska känna dig säker på ditt beslut.

Det finns även låneförmedlare som förmedlar lån till banker och kreditbolag som de samarbetar med. Då får du flera erbjudanden hos säkra långivare med en enda ansökan.

 

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden