>

Låna pengar till jul – En kontokredit kan ge extra pengar i december

Julen är en tid av generositet och att ge tillbaka till de vi älskar. Det är också en tid då ekonomin kan vara extra ansträngd. Inte konstigt, med tanke på att julen för med sig en hel del kostnader – allt från julmat till julklappar som ska inhandlas. Med ledigheten kommer också en önskan om att hitta på saker, för att inte tala om nyårsfirandet som ska finansieras.

För dig som behöver låna pengar till jul kommer här den kompletta låneguiden.

Våra bästa snabblån och kontokrediter

Lånebelopp
5 000 – 600 000 kr
Ränta
3.01 – 29.27%
Löptid
1 dagar – 20 dagar
Exempel: Räntan är rörlig och sätts individuellt. Annuitetslån 310 000 kr, 12 år, nom. ränta 6,94%, start-/aviavgift 0 kr ger effektiv ränta 7,17 %. Totalkostnad: 457 643 kr eller 3 178 kr/månad (144 avbet).
Om Sambla
 • Accepterar betalningsanmärkningar
 • Många samarbetsbanker – 35 st!
 • Krävs bara en kreditupplysning
 • Personlig service och rådgivning
Villkor
  • Vara minst 18 år gammal
  • Ha en månadsinkomst på minst 10 000 kr
  • Vara anställd (fastanställd, egenföretagare eller pensionär)
  • Skuldfri hos Kronofogden i minst 6 månader
  • Det är bra men absolut inget krav att du är fri från betalningsanmärkningar
Lånebelopp
1 000 – 50 000 kr
Ränta
40.08 – 48.32%
Löptid
Flexibel
Exempel: Ett lån om 10 000 kr i 12 månader, totalt belopp att återbetala 12 171 kr (snitt 1 014 kr per månad). Effektiv årsränta: 48,32 %. Kontokredit med variabel nominell årsränta på 40,08 %. Övriga avgifter: Uppläggningsavgift 0 kr. Uttagsavgift 0 kr.
Om Ferratum
 • De använder sig inte av UC för kreditupplysningar.
 • Du kan få en kredit på upp till 50 000 kr.
 • Du kan låna pengar även om du har betalningsanmärkningar.
Villkor
 • Minst 21 år
 • Mobilabonnemang och bankkonto
 • E-postadress
 • Kreditvärdig enligt Ferratum
Lånebelopp
1 000 – 20 000 kr
Ränta
9.99 – 91.8%
Löptid
Flexibel
Exempel: Om du lånar 8 000 kronor med en återbetalningstid på 12 månader gäller en nominell obunden årsränta på 39,5 %. Den effektiva räntan du kommer att betala är 218,30 %. Det totala beloppet du kommer att betala efter 12 månader och 12 betalningstillfällen är 11 726 kronor.
Om Viaconto
 • Tydlig prissättning på hemsidan
 • Flexibel kredit och återbetalning
 • Betala endast ränta för använt belopp
Villkor
 • Minst 18 år
 • Ej betalningsanmärkningar
 • Svenskt bankkonto
 • Fast inkomst
 • Svensk medborgare
Lånebelopp
5 000 – 600 000 kr
Ränta
2.99 – 29.95%
Löptid
1 dagar – 20 dagar
Exempel: Annuitetslån 5 år, belopp 150 000 kr, rörlig ränta 4,30 %, uppläggningskostnad 495 kr, aviavgift 0 kr, ger en effektiv ränta på 4,53 %. Totalt belopp att återbetala 167 465 kr, fördelat på 60 avbetalningar, ger en månadskostnad på 2 783 kr.
Om Enkelfinans
 • Ett mindre varumärke till ett större bolag
 • Stort antal anknutna banker och långivare
Villkor
 • Låntagaren måste ha en fast inkomst från arbete eller pension
 • Låntagaren måste inneha en årsinkomst på minst 120 000 kr
 • Låntagaren måste vara minst 18 år
Lånebelopp
2 000 – 15 000 kr
Ränta
60.6 – 113.6%
Löptid
7 dagar – 1 mån
Exempel: Belopp: 5000 kr Löptid: 30 dagar Månadsränta: 12% Nominell ränta: 144% Effektiv ränta: 297% Lånekostnad: 600 kr Att återbetala: 5600 kr Den maximala effektiva räntan är 650%. (Information från långivarens hemsida)
Om Vivus
 • Stort och tryggt bolag
 • Erbjuder viss utbetalning på helger
Villkor
 • Minst 18 år
 • Ej betalningsanmärkningar
 • Svensk medborgare
Ingen långivare matchar angedda kriterier.
Rensa filter eller ändra summa för att visa andra lånegivare.

Jämför alla långivare!

Låna pengar till jul

Låna pengar till jul med en kontokredit

Trots att vi varje år påminns om att december är en dyr månad glöms det snabbt bort igen i februari då fokus med sparandet istället hamnar på semestern. Om hösten dessutom fört med sig oväntade kostnader kanske du redan har behövt använda upp dina sparpengar. Ett snabblån eller kontokredit kan då användas som en tillfällig lösning för att få extra pengar till jul.

Vad lånet ska användas till är helt upp till dig. Du kan till exempel:

 • Låna pengar till julklappar – Gör någon som står dig nära glad, vare sig det är en surfplatta eller uppsättning Lego.
 • Låna pengar till julmat – Med många munnar som ska mättas kan julbordet bli en dyr historia.
 • Låna pengar till plötsliga utgifter – Det är oftast när vi som minst har tid eller råd som olyckan är framme.
 • Låna pengar till jullovet – Passa på att hitta på saker tillsammans under ledigheten.
 • Låna pengar till nyårsfirandet – En fin middag och lite bubbel för att fira in det nya året.

En kontokredit fungerar precis som ett kreditkort, du betalar nämligen endast ränta på de pengar som du faktiskt lånar. Du kan bli godkänd för en kredit på till exempel 5 000 kr, men om du endast lånar 3 000 kr så betalar du bara ränta på det lägre beloppet. Du använder krediten om du behöver den, så som du kan göra med just ett kreditkort.

Om du på förhand vet hur mycket du vill låna kan ett snabblån istället vara ett alternativ.  Det avser oftast en mindre summa pengar. Vanligtvis handlar det endast om några tusenlappar, men vissa kreditgivare lånar ut så mycket som 50 000 kronor i snabblån.

Något annat som är utmärkande för snabblån och kontokrediter är den korta löptiden. Vanligtvis betalas lånet tillbaka inom några månader. Det går förstås att välja en längre löptid än så, ibland så mycket som ett eller två år. Då räntan på krediter är hög bör du alltid sträva efter att betala tillbaka lånet så fort som möjligt. För varje månad som går ökar dina räntekostnader.

När du bestämmer dig för hur mycket du ska låna bör du sätta ditt lånebehov i relation till hur mycket pengar du kommer få över kommande löner. Ett bra riktmärke är att inte låna mer pengar till jul än du kan betala tillbaka senast i mars. Lånet behöver då inte bli särskilt dyrt. För att det ska vara sant krävs dock att återbetalningarna sköts och att lånet inte förlängs.

Jämför alla kontokrediter och snabblån

Jul dekoration

Ansök om kontokredit inför julen

En kontokredit är ett konto med en godkänd kredit på en viss summa som du kan begära ut och använda vid behov, ungefär som ett kreditkort.

Du ansöker om en viss summa pengar och när dessa blivit godkända finns de på ett konto som en slags ”vilande kredit”. Du kan sedan använda krediten om pengarna inte skulle räcka till under julhandeln. Du betalar inget för dessa pengar när de ligger på kontot utan du betalar endast för det du använder, när du använder det. Det kan dock tillkomma avgifter vid uttag.

Med en kontokredit plockar du bara ut det du faktiskt behöver. Det innebär att du inte på förhand måste veta hur mycket du kommer behöva. Du slipper dessutom ansöka om ett nytt lån varje gång du behöver hjälp med pengar till jul.

Två exempel på kreditgivare som erbjuder kontokredit är GF Money och Lumify. Du hittar fler i vår lista över snabblån.

Jämför långivare och låna pengar till jul

Jul dekoration

Hur lånar jag pengar till jul?

Ansökningsprocessen för att låna pengar till jul är oftast mycket enkel. Kura upp dig i soffan med lite julmusik i bakgrunden och surfa sedan in på kreditgivarens hemsida. Du kan använda den enhet du har närmst till hands, vare sig det är din mobil, surfplatta eller dator. Väl på hemsidan fyller du i hur mycket du önskar låna och hur lång återbetalningstid du vill ha.

Efter att du signerat din ansökan med BankID är det upp till långivaren att göra en bedömning gällande huruvida du ska bli beviljad lånet eller inte. Besked får du oftast inom ett par timmar via sms eller e-post. Mellan din ansökan och beskedet begär långivaren ut en kreditupplysning på dig som sedan ligger till grund för beslutet och de lånevillkor som erbjuds.

Om du har god betalningsförmåga, en fast inkomst och uppfyller kreditgivarens övriga villkor bör det inte vara några problem att få hjälp med pengar till jul. Övriga villkor brukar vara att du måste vara minst 18 eller 20 år gammal och vara skuldfri hos Kronofogden. Varje långivare har dock sina villkor så dubbelkolla att du uppfyller samtliga innan du ansöker.

När du ska låna pengar till jul är det generellt sett lättare att få ett snabblån beviljat, än det är om du ansöker om ett större lån. Ett mindre lån innebär en mindre risk för långivaren som då är mer villig att låna ut pengarna, dock till högre ränta.

I behov av en större summa? Jämför privatlån!

Jul dekoration

Låna pengar till jul med betalningsanmärkning

För att få ett snabblån beviljat behöver betalningsanmärkningar inte vara ett hinder. Det finns flera aktörer på marknaden som godkänner anmärkningar och som vid bedömningen lägger fokus på framtida betalningsförmåga istället för tidigare misskötsamhet. Så länge du har en fast månadsinkomst kan du med andra ord ändå låna pengar till jul.

Däremot ska sägas att långivaren kommer se en ökad risk med att låna ut pengar till någon som tidigare misskött sina betalningar. Därför behöver du vara beredd på att betala mer för ditt lån i form av en riskpremie som är tänkt att kompensera för den ökade risken. Fundera på om det är värt den extra kostnaden för att låna pengar till jul.

Innan du ansöker – Jämför kreditgivare

Ett bra sätt att få en överskådlig bild över de långivare som erbjuder kontokrediter och snabblån är att använda en jämförelsetjänst. Här på Lånapengar.com kan du jämföra över 30 olika kreditgivare. Du ser vad de olika aktörerna har för räntespann, eventuella avgifter, hur stora eller små lån de godkänner och med vilken löptid. Därefter väljer du att ansöka hos långivare som passar just ditt lånebehov.

Jämför kreditgivare för bäst lånevillkor

Extra pengar jul

När får jag mina extra pengar till jul?

Alla kreditgivare strävar efter att du ska ha pengarna på kontot så snart som möjligt. I regel har du pengarna inom 1-3 bankdagar, men det beror på långivarens öppettider och den bank du själv använder. Om du har konto hos någon av storbankerna och får din ansökan beviljad inom aktörens öppettider kan direktutbetalning vara möjligt.

Innan och efter jul har alla kreditgivare öppet precis som vanligt. Under mellandagarna och helgdagar, som julafton och nyårsafton, kan öppettiderna variera. Många långivare håller stängt dessa dagar, men vid akut behov går det att hitta aktörer som har öppet även då. Du kan alltid ansöka om lån, oavsett öppettider, men det kan ta längre tid innan du får pengarna.

Vad kostar det att låna pengar till jul?

Ett annat ord för snabblån är högkostnadskredit. Det kommer från att den effektiva räntan i många fall är mycket hög. Effektiv ränta avser den totala kostnaden för lånet, vilket inkluderar både ränta och uppläggnings- och aviavgifter.

Ett snabblån är med andra ord dyrt, men det är också den låneform som innebär att du får pengarna utbetalda på överlägset kortast tid. För att hålla nere kostnaderna och undvika att betala mer än du måste bör du vid din ansökan välja kortast möjliga löptid och vara noga med att betala tillbaka i tid. Dröjsmålsräntan på snabblån är nämligen ofta mycket hög.

Det är i heller ingen god idé att förlänga återbetalningstiden på snabblån eftersom det kan leda till att du får betala dyra avgifter. Gör därför en realistisk bedömning över hur mycket du klarar av att betala månaderna efter årsskiftet när du väljer hur mycket du ska låna och när lånet ska vara återbetalt. En kort löptid är bra, men det måste vara genomförbart.

Återigen vill vi framhålla vikten av att jämföra kreditgivare för att hålla nere lånekostnaderna när du lånar pengar till jul. Det finns massor med aktörer på marknaden som är villiga att hjälpa dig genom att låna pengar till julklappar, julmat eller vad du än är i behov av. Tjänsten är dock inte gratis och hur mycket lånet kostar dig och vilka villkor som ges kan se olika ut.

Hitta rätt långivare för dig

Jul dekoration

Låna pengar till jul utan UC

Många kreditbolag som ger ut snabblån använder sig av andra kreditupplysningsföretag än UC. Huruvida de gör det eller inte brukar framgå på företagets hemsida. I vår jämförelsetjänst kan du filtrera listan på de långivare som inte använder UC.

Fördelen med att låna pengar till jul utan UC är att din låneansökan inte kommer synas på framtida kreditupplysningar som görs via UC. Om du planerar att ansöka om ett större lån inom en snar framtid, kanske ett bolån eller liknande, kan ett snabblån vara negativt för dina chanser att bli beviljad lånet. Det kan då vara en god idé att ansöka utan UC.

Du bör dock inte använda dig av ett alternativt upplysningsföretag endast för att gömma det faktum att du redan har många skulder och på så sätt låna över din betalningsförmåga. Tänk på att lånet ska betalas tillbaka och för varje gång återbetalningen skjuts upp eller blir försenad tillkommer dyra avgifter som gör det ännu svårare för dig att bli skuldfri.

Om du har växande skulder och vill låna ytterligare pengar till jul rekommenderar vi dig att avstå. Ta hjälp av kommunens skuldrådgivare och lägg upp en plan för hur du ska kunna bli skuldfri. Låt det bli familjens julklapp det här året istället.

Låna pengar räntefritt till jul

Som ett resultat av en mer konkurrensutsatt marknad erbjuder vissa kreditgivare räntefria snabblån som ett sätt att locka till sig nya kunder. Det innebär att du kan låna pengar till jul utan att betala någon ränta och ofta tillkommer i heller inga andra avgifter. Det enda som krävs av dig är att du betalar tillbaka pengarna som du lånat vid avtalat datum.

Det kan låta för bra för att vara sant, men om du har koll på vilka villkor som gäller för den specifika långivaren och följer dessa till punkt och pricka kan du med ett räntefritt lån klara dig undan mycket billigt.

Långivarens förhoppning är att du ska fortsätta låna hos dem i framtiden och är därför villig att inte kräva någon ränta på det första lånet. Om du däremot inte betalar tillbaka i tid kan det räntefria lånet istället bli en mycket dyr historia. Så fort du väljer att förlänga återbetalningstiden kommer långivaren börja ta ut ränta och andra avgifter eftersom du passerat den räntefria perioden. Långivaren kan också kräva ränta för den period som tidigare varit räntefri.

Innan du ansöker om ett räntefritt lån bör du därför ha stenkoll på de lånevillkor du godkänner genom att signera avtalet. Finns det några gömda avgifter och vilka kostnader tillkommer om lånet inte betalas i tid? Framförallt bör du se till att du verkligen har råd att betala tillbaka lånet inom den kostnadsfria perioden som lånet gäller.

Jämför alla små lån

Jul dekoration
Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden