Privatlån

Privatlånet är ett av de mest populära lånen på marknaden där du som låntagare inte behöver ställa någon säkerhet för lånet. I tabellen hittar du några av de största långivarna inom privatlån, som Bynk som har blivit otroligt populär bland våra besökare. Ansök direkt och få ett snabbt besked om dina möjligheter till ett privatlån.

För ett bolån är ju själva bostaden säkerheten och för ett billån har långivaren säkerhet i bilen. Med ett privatlån är det den personliga betalningsförmågan som utgör säkerheten. Hos vissa långivare kan du även låna utan UC.

Här hos lånapengar.com har vi samlat ihop en mängd olika långivare vars erbjudanden du kan jämföra och hitta det bästa privatlånet som passar dig.

I princip kan man alltså säga att det är de tänkta framtida inkomsterna som fungerar som en sorts säkerhet för lånet. Privatlån är även oerhört flexibla. Du kan använda ditt privatlån till så gott som vad du vill. Det är även därför kallas för konsumtionslån, eftersom man huvudsakligen använder dem i konsumtionssyften.

En av de mest fördelaktiga delarna med privatlån är de är oerhört flexibla och kan användas till många olika saker. Så länge man har framförhållning kan man använda privatlån till akuta pengabehov, precis som snabblån. Du kan även använda dem för att finansiera ditt bostadsköp genom att använda lånet till kontantinsatsen. Innan du tecknar ett privatlån är det dock viktigt att du vet vad ansvaret som låntagare innebär. På den här sidan kommer vi att gå igenom vad ett privatlån är, hur du tar det och vilket ansvar man har i rollen som låntagare.
Familj som finansierat i privatlån

Storleken på ett privatlån

Olika långivare har regler för minimibelopp och maximala belopp, men som tumregel kan man säga att ett privatlån normalt ligger på mellan 10 000–350 000 kronor, men det finns banker som lånar ut större och mindre summor. Privatlånet är tänkt att användas för konsumtion. Du kan alltså använda dina pengar för en renovering i bostaden, inköp av en ny bil, för en semesterresa och mycket annat. Du har aldrig någon direkt skyldighet att underrätta långivaren om hur du tänker använda pengarna.

Nytt maxtak för privatlån

Tidigare har långivare endast erbjudit privatlån på upp till 350 000 kronor. Detta är en väldigt hög summa i sig, och det är ett stort ansvar att ta sig an som låntagare. Denna gräns har dock höjts med åren. För några år sedan var det vissa långivare som började erbjuda privatlån på 500 000 kronor och under förra året kunde vi se långivare som erbjöd privatlån upp till 600 000 kronor! Summan har med andra ord nästan fördubblats under bara några år. Detta är en utveckling som sannolikt korrelerar med förändringarna på bostadsmarknaden till stor del. I och med att möjligheten till att teckna stora bolån har begränsats i allt större grad under åren så har allt fler valt att finansiera än mer genom privatlån.

Ränta

En låg ränta innebär ett billigare lån, vilket förklarar varför räntan är en sådan stor fråga för många. Olika banker har olika lån, vilket gör det smart att jämföra de olika långivarna i sökandet efter den lägsta räntan. Skillnaden mellan några procentenheter kan göra stor skillnad i längden. Men det är inte självklart att du kommer att få den lägsta räntan hos din långivare. Räntan kommer att baseras på din ekonomi och vilken löptid du väljer att ha etc. Du kan därför skicka in en ansökan för att kolla upp din ekonomiska status hos din långivare.

Effektiv ränta

När du söker och jämför mellan olika låneerbjudanden kommer du troligtvis stöta på termerna nominell ränta och effektiv ränta. Nominell ränta är den ränta som långivaren tar ut för lånet. Men det är inte endast räntan du betalar när du tar lån. Det ingår även avgifter så som uppläggningsavgifter och aviavgifter. Dessa skapar, tillsammans med den nominella räntan, den effektiva räntan. Den effektiva räntan är alltså vad du verkligen betalar – totalkostnaden. Låt oss säga att du tar ett lån på 100 000 i fem år med en ränta på 5%. De olika avgifterna går på totalt 325 kr. Det innebär att den effektiva räntan blir 5,85%. Därför är det viktigt när du jämför lån att kolla på den effektiva räntan för den innehåller det som annars kan ha gömts undan i kluriga villkor. På Lånapengar så jämför vi den effektiva räntan mellan bolagen. I Sverige så är det även lag på att företag måste ange den effektiva räntan för alla lånesummor över 1500kr, eller där återbetalningstiden är kortare än 3 månader, så se till att du inte jämför äpplen med päron utan att den effektiva räntan hos bolag A alltid jämförs med den effektiva räntan hos bolag B.

Den effektiva räntan visar den totala kostnaden, inklusive alla avgifter!

Återbetalningstid

Lånets återbetalningstid, eller löptid som det även kallas, är under hur lång tid lånet betalas tillbaka. För privatlån varierar denna tid på någonstans mellan 1 år och 15 år, men kan vara såväl längre som kortare beroende på långivare. Återbetalningstiden är inte något som långivarna bestämmer utan det är något som du kan välja själv. Beroende på hur lång löptid du har på lånet betalar du olika mycket varje månad. En bra idé kan vara att göra tidiga uträkningar för att se till att du får ett avtal med en löptid som passar dig.

Det positiva med att ha en lång löptid på ditt lån är att du inte behöver betala så mycket varje månad vilket gör att lånet inte har lika stor påverkan på din privatekonomi. Nackdelen är dock att du kommer att få betala mer totalt eftersom du lånar över en längre tid och kommer därför även betala räntan över en längre tid. Att betala av sitt lån relativt snabbt har andra fördelar som bland annat att det gör det lättare för dig att ta nya lån, samt den psykologiska lättnaden av att vara skuldfri.

För att förtydliga ovanstående använder vi oss av ett exempel. Låt oss säga att du vill ta ett lån på 100 000 hos en långivare. Väljer du att ha en återbetalningstid på 1 år får du betala 8513 kr i månaden. Det innebär en totalkostnad på 102 156 kr. Väljer du att istället ta lånet på 5 år får du betala 1922 kr i månaden. Vilket skulle innebära en totalkostnad på 115 320 kr.

Så här ansöker du om ett privatlån

Storbankerna erbjuder normalt sett privatlån enbart till sin befintliga kunder. Du kan självklart bli kund hos banken i samband med att du ansöker om ett privatlån, men ett enklare alternativ är ofta att du vänder dig till ett av de många kreditinstitut som erbjuder privatlån. Du behöver inte vara orolig för att betala högre räntor. Dessutom är kraven på dig som långivare inte nödvändigtvis tuffare jämfört med om du väljer att ta ett privatlån i en av storbankerna. För att ansöka om privatlån online behöver du först gå in på hemsidan för den långivare du valt. Där kan du välja hur stor summa du vill låna och hur lång återbetalningstid du vill ha. Efter du har legitimerat dig kommer långivaren be om annan information, som din ekonomiska situation och liknande. Eftersom det är helt upp till långivaren att avgöra om de kommer att bevilja dig ett lån eller inte kan de avslå din ansökan om de anser att din ekonomi inte är tillräckligt bra.

Vanliga villkor för privatlån

För att få ta ett privatlån måste du ha en ekonomi som långivaren anser acceptabel som ”säkerhet” för ditt lån. Dessutom finns några formkrav du måste uppfylla. Vad det innebär mer exakt beror på vilken långivare du vänder dig till, men det finns några minsta gemensamma nämnare.

För det första ska du alltid vara över 18 år gammal. För det andra ska du ha en fast och regelbunden inkomst av något slag, denna brukar ligga på runt 120 000 kr i inkomst per år. Du får heller inte ha några betalningsanmärkningar. Sedan ska du godkännas i en sedvanlig kreditprövning.

Du kan ofta ansöka om ett privatlån direkt på långivarens webbplats. Du får då även för det mesta ett preliminärt besked direkt på skärmen. Efter det att du har blivit godkänd som långivare tar det maximalt 3–4 bankdagar innan pengarna sätts in på ditt föranmälda konto.

låna tillsammans

Lån med medsökande

Två är alltid bättre än en. Så resonerar i alla fall bankerna. Som sagt så kommer långivaren kontrollera din ekonomi innan du tar ett privatlån. Är ekonomin tillräckligt bra kommer lånet godkännas. Men är ni två personer som tar lånet kan ni då mer än dubbla er säkerhet, så att säga. Eftersom ni är två stycken som kan betala av lånet känner sig banken mycket säkrare och erbjuder således bättre lånevillkor. En medsökande är dock inte alltid en bra idé. Banken kommer att göra en bakgrundskoll på din medsökande och har denne betalningsanmärkningar, skuldsaldo hos Kronofogden, dålig kreditvärdighet eller stora skulder så kan det leda till att det är mindre sannolikt för banken att godkänna ett lån. Du bör därför även göra en bakgrundscheck på din medsökande, precis som du gör en på dig själv, för att se hur ekonomiskt stabil denne är.

Användningsområden för privatlån

Eftersom ett privatlån är ett blancolån, ett lån utan säkerhet, så kan man använda pengarna till precis vad man vill. Bankerna och kreditbolagen frågar inte vad du ska ha pengarna till och det du köper eller använder pengarna till kan inte tas ifrån dig, i alla fall inte av långivaren men däremot av Kronofogden.

Det vanligaste är att man ansöker om ett privatlån för att köpa eller betala något som har en hög kostnad. Några vanliga saker som man använder privatlån till är köp av fordon, såsom bil, motorcykel, båt eller annat motorfordon. Dyra resor förekommer också men vanligare är att man lånar pengar till en husrenovering eller något annat kostsamt som blir till en investering i boendet.

Du kan bland annat använda privatlån som:

 • Kontantinsats vid bostadsköp
 • Billån, MC-lån, Båtlån
 • Konsumtionslån
 • Samlingslån

Låna till rätt sorts investering

Om man exempelvis har en gammal utdömd panna i sin bostad, så kan man låna pengar till en ny värmeanläggning, t.ex. borrning och installation av bergvärme eller en luftvärmepump. Detta blir till en mycket bra investering då bostadens värde höjs och värmekostnaderna sänks. Ett exempel på att låna till en dålig investering, är att låna pengar för köp av aktier eller för att satsa pengar på spel. I alla fall om det är högriskaktier, spel är alltid förenat med hög risk.

Det är nuförtiden även vanligt för folk att låna till handpenningen som behövs vid bostadsköp. När man köper en bostad krävs det att man själv måste lägga ut minst 15% av bostadens pris. På grund av de höga priserna för bostäder är det många som inte har råd med hela denna. För en bostad som kostar 2 000 000 krävs det en kontantinsats på minst 300 000 kr. För att lösa detta är det då många som tar ett privatlån för att finansiera kontantinsatsen.

Par har finansierat i ett privatlån

Tips när det gäller lån

Det finns mycket att tänka på när man tar lån och det är mycket pengar som ligger i spel. Det är därför ytterst viktigt att man har tillgång till all viktig information innan man ansöker om lån så man kan ta ett informerat och förståndigt beslut.

De fyra viktigaste sakerna att tänka på är att:

 1. Var försiktig när du lånar stora summor
 2. Se till att ha en bra kreditvärdighet innan du ansöker
 3. Teckna ett låneskydd direkt
 4. Samla små krediter och lån för att sänka kostnaderna

Stora summor

Om du ska låna en större summa mellan 100.000 – 600.000 kr, så är det viktigt att tänka efter vad det är man köper och hur dess värde kommer att utvecklas under den tid man återbetalar lånet. Detta behöver man inte tänka på så mycket om man renoverar eller investerar i bostaden, men om man ska köpa ett fordon eller något annat som kan få en värdeminskning, så är det jätteviktigt.

Om du t.ex. köper en bil för 300.000 kr med ett privatlån, så är det viktigt att du amorterar (återbetalar) så mycket du kan varje månad så att skulden minskar fortare än värdet på fordonet. Om du väljer en väldigt låg månadskostnad, så att värdet sjunker fortare än skulden, så kommer du ganska snart att få problem om du skulle behöva byta eller sälja fordonet.

Kreditvärdighet

När du ansöker om lån kommer långivarna kontrollera din ekonomiska bakgrund, stabilitet och livssituation – vilka tillsammans utgör grunden för din kreditvärdighet. Din kreditvärdighet är alltså i korthet din förmåga att betala tillbaka dina lån. En person med god kreditvärdighet kommer att ha möjlighet att förhandla fram ett mycket bättre avtal än någon med dålig kreditvärdighet. Det finns många sätt du kan förbättra din kreditvärdighet för att få ett bättre avtal på dina lån.

Du kan läsa mer om kreditvärdighet här

Låneskydd

Eftersom privatlån saknar säkerhet har de hög ränta för att kompensera upp för risken som långivaren tar. Om det är så att du inte kan betala dina räkningar kan inte långivaren ta ifrån dig din bostad som vid bolån. Men det betyder inte att privatlån är riskfritt. Att inte kunna betala tillbaka sitt privatlån kan leda till en mängd ohyggliga konsekvenser som bland annat inkasso och kronofogden. Det har därför blivit allt mer vanligt för låntagare att skaffa en så kallat låneskydd. Låneskydd är en sorts försäkring som skyddar dig om du inte kan betala dina skulder. Skulle du oväntat bli av med jobbet eller bli sjukskriven går låneskyddet in och betalar dina månadskostnader. Likt vanliga försäkringar finns det ett antal regler kring hur länge du måste vara sjuk eller arbetslös innan försäkringen gäller.

Samla lån

Ett samlingslån är, likt dess namn, ett lån där du samlar mindre lån. Samlingslån är av en större variant och är avsett att täcka den utestående skulden för en större samling lån och krediter. Idén bakom samlingslånet är att man kan uppnå en mängdrabatt när det kommer till räntekostnader.

Du kan läsa mer om att samla lån här

Vad kan man använda ett privatlån till?

Ett privatlån tecknas in blanco och har därmed inte någon som helst koppling till någon säkerhet vare sig det gäller fysiska ting (en bil, ett hus, med mera) eller omsättningsbara tillgångar (aktier, obligationer och andra värdepapper för att ta några exempel). Denna egenskap gör också att en låntagare inte har någon skyldighet att specificera hur pengarna ska användas, varken vid ansökningstillfället eller vid återbetalningen. Det går alltså att använda ett privatlån för att betala vad som helst! Nedan kan du läsa lite mer om några vanliga användningsområden.

Köp av fordon

När du köper en ny bil eller ett bättre begagnat fordon har du vanligtvis möjligheten att finansiera köpet via ett specialiserat billån. Köper du en äldre bil av bilhandlaren eller köper privat måste du finansiera köpet på annat sätt, till exempel med kontanter eller ett privatlån.

Kontantinsats för bostad

När du köper en bostad ska du erlägga minst 15% i kontantinsats. Har du inte de pengarna sparade på kontot kan du teckna ett privatlån för att täcka kostnaden. Spannet vad gäller lägsta respektive högsta möjliga lånebelopp för privatlån är mycket stort (normalt 20 000 – 400 000/500 000 kr) och det gör att de flesta kontantinsatser i teorin kan täckas av ett lån du tecknar in blanco.

Resor och annan konsumtion

Privatlån är flexibla vad gäller både lånebelopp och återbetalningstid. Du kan alltså skräddarsy ditt lån i stor detalj och det gör att lånetypen kan fungera utmärkt för konsumtion i form av till exempel resor. Kostar en semesterresa för familjen 30 000 kr kan du låna exakt det beloppet. Återbetalning kan normalt ske under 1-5 år, vilket gör att du har stor valfrihet när det kommer till hur du vill ordna med förhållandet mellan att bli skuldfri snabbt respektive få en låg månadskostnad.

Samla lån och lösa dyra lån

Ett privatlån behöver inte vara ett direkt ”billigt” alternativ (allt avgörs dock av statusen för din privatekonomi), men det är garanterat billigare än de flesta avbetalningskrediter och smålån. Att samla dyrare småkrediter med ett privatlån (samlingslån eller hopbakslån med populära benämningar) blir allt mer vanligt. Genom att göra på det viset får man fördelar inte bara när det gäller lägre månadskostnader utan också i administrationen av återbetalningar. Det är enklare att betala tillbaka på ett enda lån än på många olika.

Lån vid skilsmässa

Vid uppbrott ur ett äktenskap eller samboförhållande kommer den ena parten (förmodligen) att behöva flytta ut och det ger upphov till kostnader. Exakt vilka kostnader som kan dyka upp är givetvis olika från fall till fall, men några exempel kan vara:

 • Utköp av den ena parten ur bostaden
 • Köp av nytt möblemang
 • Ny bil (till exempel vid flytt till annan stad)

Ett privatlån är ett alternativ för att få fram pengar för att täcka både direkta och indirekta kostnader som uppstår på grund av uppbrottet.