Samlingslån för lägre lånekostnader

Samla dina dyra lån, avbetalningar och krediter med ett enda privatlån för att få en betydligt lägre ränta, lånekostnad och månadskostnad.
Belopp: 5000 – 400.000 kr | Löptid: 1 – 15 år | Ränta: Från ca 3,25%


Kvinna sparar pengar i spargris

Samla dina lån för lägre månadskostnad

De senaste åren har det dykt upp en ny term inom lån, nämligen samlingslån. Ett samlingslån är en ganska självförklarande term, i och med att det handlar om ett lån som är avsett att täcka den utestående skulden för en större samling lån och krediter. Tanken är att man genom att samla lån kan uppnå en mängdrabatt när det gäller räntekostnaderna.

Även om termen är självförklarande kanske själva konceptet med samlingslån inte känns helt självklart. Läs vidare för att se hur ett samlingslån fungerar och vilka fördelar ett sådant kan ge.

Lös dyrare lån med ett billigare

Det är idag ganska lätt att dra på sig en mängd mindre lån och krediter från olika håll. Det kan handla om avbetalningsköp, privatlån som man tar för att bekosta en semesterresa, billån, med mera. Generellt inom långivning till konsumenter gäller att ju lägre belopp, desto högre ränta löper på den utestående skulden, och de flesta smålån och krediter löper med förhållandevis höga räntor.

Privatlån – ett möjligt alternativ

För att få ner månadskostnaderna kan du ta ett privatlån på ett belopp som täcker de utestående beloppen enligt smålånen och krediterna för att på så vis lösa de dyra lånen. Genom detta har du i praktiken samlat ihop en större mängd dyrare lån i ett enda lån som löper med en lägre procentsats. Resultatet blir att dina månadskostnader för lånen minskar.

Välj med omsorg

Du har en mängd långivare att välja mellan om du vill ansöka om ett privatlån som fungerar att samla lån med. Alla de större affärsbankerna erbjuder privatlån och dessutom kan du vända dig till kreditbolag och finansbolag.

Samlingslån – ett ränteexempel

Ponera att du har tio smålån och krediter på 10 000 kr vardera och att räntekostnaden på årsbasis är 15% i genomsnitt. Om vi bortser från amorteringar/avbetalningar blir räntekostnaden alltså 15 000 kr per år. Om du skulle ansöka om ett privatlån på 100 000 kr för att lösa lånen och få en ränta på 7% på lånet sänker du din räntekostnad med 8000 kr. Det är en stor besparing som alltså är ganska enkel att uppnå.

Samlingslån med betalningsanmärkning

Det finns flera långivare som har en ganska generös policy när det gäller privatlån och betalningsanmärkningar. Kort sagt är det faktum att du har en betalningsanmärkning inte ett oöverstigligt hinder när du är på jakt efter ett samlingslån för att sänka dina räntekostnader. Du ska dock vara beredd på att du kan få lite sämre villkor framför allt när det gäller räntesatsen om du blir beviljad ett privatlån trots att du har betalningsanmärkningar.

Låneförmedlare samlar lån

I stället för att vända dig till flera långivare på egen hand i syfte att hitta bästa möjliga ränta, kan du med fördel använda dig av en mellanhand i form av en låneförmedlare som hjälper dig att samla dina lån. Om du skickar in flera ansökningar görs flera kreditupplysningar, vilket kan innebära att din kreditscore får sig en törn. När du vänder dig till en låneförmedlare görs bara en kreditupplysning och dessutom får du fördelen att låneförmedlaren i praktiken förhandlar fram den bästa möjliga räntan åt dig helt automatiskt. Efter att du har skickat in din ansökan får du ett par eller fler låneerbjudanden att ta ställning till och kan välja det du tycker verkar lämpligast utifrån dina förutsättningar.