Låna 5000 kr

Har datorn pajat eller hushållskassan tagit slut? Att låna 5000 kronor går snabbt och kan vara lösningen när kontot har sinat eller när en oväntad utgift knackar på dörren. Det kan låta som en liten summa, men även den med god ekonomi kan ha svårt att lägga ut för en kostnad på 5000 kronor. Framförallt om det är brådskande och inte går att vänta tills nästa lön.

För den som snabbt behöver tillgång till kontanta medel finns det flera aktörer som erbjuder snabblån och kontokrediter på 5000 kronor. Du kan låna 5000 kr med betalningsanmärkning och utan UC, men det finns några saker att överväga först.

Att låna 5000 kr är inget du bör göra lättvindigt. Tänk igenom beslutet och se till att din ekonomi klarar av lånekostnaden.

Ett snabblån är en högkostnadskredit. Om lånet inte betalas i tid kan du få en betalningsanmärkning. Kontaktuppgifter till budget- och skuldrådgivaren i kommunen hittar du på www.hallakonsument.se.

Bästa snabblån

5 000 - 600 000 kr1 år - 20 år
5 000 - 600 000 kr1 år - 20 år
5 000 - 600 000 kr1 år - 20 år
10 000 - 50 000 kr1 år - 7 år
10 000 - 70 000 kr2 år - 5 år
Jämför snabblån direkt!

Låna 5000 kronor snabbt när ekonomin sviker

De flesta av oss hamnar någon gång i en situation där pengarna inte räcker till och vi snabbt behöver tillgång till mer. Det kan vara en plötslig utgift som ska bekostas eller så tog lönen helt enkelt slut snabbare än förväntat denna månaden. För att få vardagen att fungera fram tills nästa löning kan det bli aktuellt att låna 5000 kronor – oftast behövs pengarna omgående.

I sådana situationer, och för mindre summor som att låna 5000 kronor, är snabblånet den perfekta låneformen. Det stora antalet aktörer på marknaden gör att konkurrensen är stor och kreditbolagen som ger ut snabblån kämpar hela tiden för att ligga i framkant och göra processen så smidig som möjligt för kunden. Det säger sig själv att snabblån ska vara snabba!

Så hur ska du gå tillväga när du vill låna 5000 kronor? Först och främst bör du räkna på kostnaderna och se till att lånet inte försätter dig i en ännu sämre situation än du befinner dig i nu. Ett snabblån är endast en tillfällig lösning och du bör aldrig låna 5000 kronor för att betala av en skuld. Det kan leda till att du hamnar i en skuldspiral som kan vara svår att ta sig ur.

När du har tänkt igenom situationen kan du slå dig ner i soffan och surfa in på långivarens hemsida. Du kan använda datorn, mobilen – eller varför inte surfplattan? Efter att du fyllt i en ansökan får du ett preliminärt besked om huruvida lånet beviljats. I nästa steg görs en kreditupplysning och när lånet blivit godkänt betalas pengarna ut direkt.

Oftast har du pengarna på kontot redan samma dag och du kan börja använda dig av dina 5000 kronor.

Låna liknande belopp:

Flexibel kontokredit på 5000 kronor

Ett annat sätt att få tillgång till extra pengar är att ansöka om en kontokredit. Denna låneform ger dig också pengar snabbt, men fungerar mer som ett kreditkort – utan det fysiska kortet. Du ansöker alltså om en kredit och använder sedan precis så mycket eller lite du behöver av den, när du behöver det. Oftast kostar det inget förrän du börjar använda krediten.

En kontokredit är därför bra för den som inte på förhand vet hur stort behovet är eller kommer vara. Kanske vill du vara redo om ett behov skulle uppstå eller så vet du inte om ett lån på 5000 kronor kommer räcka? Istället för att ansöka om ett nytt lån om en vecka kan du ansöka om en kontokredit på 10 000 kr. Kanske behöver du endast 3000 kr, kanske behöver du mer?

Eftersom du endast betalar för det du använder har du inget att förlora på att ansöka om mer, även om du bara tänkt låna 5000 kr. Du kan sedan betala tillbaka det du använt och låta krediten ligga kvar som en buffert att använda vid behov.

Du bör dock vara medveten om att framtida långivare kommer räkna med att du har en skuld på hela det godkända kreditbeloppet, oavsett om du bara har nyttjat halva. Att ansöka om större belopp kan alltså försämra ditt kreditbetyg.

Ansök om kontokredit

Kan jag låna 5000 kronor utan UC?

Hos de allra flesta kreditbolagen kan du låna 5000 kronor utan UC. Då används istället ett annat företag, som Bisnode eller Creditsafe, och din ansökan registreras inte hos UC. På så sätt kan du låna 5000 kronor snabbt utan att ditt kreditbetyg försämras. Då påverkas inte heller dina framtida chanser att ta lån eller betala på faktura via företag som använder UC.

Att låna pengar via Creditsafe eller Bisnode istället för UC är en fördel när det kommer till låna 5000 kronor eftersom det skyddar låntagarens kreditvärdighet från att försämras i samband med låneansökan. Däremot bör lån utan UC inte användas som ett sätt att dölja en ansträngd ekonomi som inte kan bära kostnaderna av ett nytt lån.

Kan jag låna 5000 kronor med betalningsanmärkning?

Det finns många finansbolag som erbjuder mindre lån till de vars kreditbetyg tyngs ner av betalningsanmärkningar. Det viktigaste för långivaren är att din ekonomi är ordnad och klarar av lånekostnaderna. Då ska det inte vara några problem att låna 5000 kronor trots betalningsanmärkning. Däremot får du räkna med att betala en högre ränta för den ökade risken.

Om du däremot har en bra kreditvärdighet kan du enkelt låna 5000 kronor med låg ränta. Lånet behöver då inte bli särskilt dyrt alls, förutsatt att du betalar av lånet snabbt – kanske redan vid nästa lön. Snabblån är en högkostnadskredit men räntan är satt på årlig basis. Det innebär att ett mindre lån med 30% årlig ränta inte blir särskilt dyrt om det betalas av snabbt.

I övrigt varierar kostnaden för snabblån och kontokrediter stort och det kan därför vara bra att jämföra lån hos flera finansbolag. På så sätt försäkrar du dig om att låna 5000 kronor med låg ränta och utan några dolda kostnader.

Kan jag låna 5000 kronor trots låg inkomst?

Samma sak gäller för inkomst, som för betalningsanmärkningar. Så länge din ekonomi är tillräcklig för att betala tillbaka pengarna ska det inte vara några problem att låna 5000 kronor med låg inkomst. Det blir då ännu viktigare att planera för lånet och räkna på kostnaderna så att du de facto har råd och inte försätter dig själv i en sämre situation än innan.

Ställ de här frågorna innan du lånar 5000 kronor

  • Klarar min ekonomi kostnaden av ett lån? Det kan vara en bra idé att göra upp en budget över dina inkomster och utgifter i dagsläget och se om det finns utrymme att låna 5000 kronor. Hos oss kan du jämföra 35 olika långivare och se deras exempelräntor och avgifter för att lättare kunna räkna på kostnaderna. Då kan du försäkra dig om att du har råd.
  • Har jag någon outnyttjad kredit som kan sägas upp? Du vill förstås betala så låg ränta som möjligt. För att förbättra ditt kreditbetyg och öka chanserna till lån med bra villkor är det bra att göra sig av med alla krediter som inte används, exempelvis kreditkorten längst bak i plånboken. För långivaren är detta annars krediter du plötsligt kan börja nyttja.
  • Vad är en rimlig återbetalningstid? En del långivare tar ut en avgift för att förlänga lånet om du inte kan betala i tid. Välj därför alltid en återbetalningsplan som är realistisk för dig, eller välj en långivare med flexibel återbetalningstid.

Jämför snabblån direkt