Låna pengar med Swish

Väldigt många svenskar som använder sig av Swish i dag för att skicka eller ta emot pengar till sitt bankkonto. Främst är det ett väldigt enkelt sätt att skicka pengar till vänner på, exempelvis för att smidigt dela på notan.

Dessutom kan du allt oftare använda Swish för att betala för olika varor och tjänster. Sättet som Swish fungerar på gör att det är väldigt enkelt och smidigt för alla att använda, allt du behöver är egentligen ett BankID, vilket också är lätt att skaffa från din bank.

Jämför snabblån för bäst ränta

Att om du vill låna direkt med Swish är ännu inte möjligt i dagsläget på grund av avtalsmässiga och tekniska skäl. Swish tillåter just nu enbart företag att betala ut pengar till privatpersoner för returer, reklamationer och ångrade köp.

Troligtvis är det bara en tidsfråga innan alla sorters betalningar tillåts från företag till privatpersoner och att tekniken även finns på plats för att möjliggöra detta.

När detta väl är på plats kommer så tror vi att Swish lån kommer att bli en vanlig företeelse. Detta kan potentiellt medföra en revolution på den svenska lånemarknaden där de flesta kan få både privatlån och snabblån direktutbetalda.

Det här är Swish

Swish lanserades december 2012 av Getswish AB, ett bolag som ägs av Sveriges sex största banker: SEB, Nordea, Handelsbanken, Länsförsäkringar Bank, Danske Bank samt Swedbank med tillhörande Sparbankernas Riksförbund. November 2013 anslöt sig även Skandiabanken och 2014 gick även ICA med.

Swish har på rekordtid blivit oerhört populärt bland svenskar. Redan i december 2014 var 2 miljoner svenskar anslutna, halvåret senare fanns det 3 miljoner anslutna användare.

År 2018 har Swish hissnande 6,5 miljoner anslutna privatanvändare, varav 68 % av dessa användare Swishar åtminstone en gång per månad! I skrivande stund görs det ungefär 33 miljoner unika överföringar och betalningar per månad.

Swish har med andra ord blivit oerhört populärt bland privatpersoner, dock har utvecklingen på företagssidan inte varit lika stark.

Redan sommaren 2014 kunde företag börja ta betalt via Swish. 2016 lanserades även en tjänst för att ta emot betalningar i nätbutiker. Denna tjänst fick dock tillfälligt stängas ner på grund av säkerhetsskäl och istället återlanseras 2017.

Trots den explosionsartade utvecklingen för Swish så kan man ännu inte få lån utbetalade via Swish. Detta beror på Swishs regelverk för företagsbetalningar som enbart möjliggör utbetalningar från företag till privatpersoner om det gäller reklamationer eller ångrade köp.

När väl Swish bestämmer sig för att tillåta företag att göra utbetalningar av smålån, snabblån och privatlån via Swish så kommer det, som det tidigare poängterats, nog att gå väldigt fort innan Swish lån är en möjlighet.

Man tar swishlån

Swishlån: framtidens lån?

Trots att vi idag inte kan ta Swish lån så kan vi fundera lite på hur det hade kunnat fungera.

Det spelar ingen roll om man har sin ekonomi under full kontroll, ibland händer det saker i vardagen som gör det betydligt svårare att ta sig igenom en månad ekonomiskt. Det kan hända mycket i livet som vi inte planerat, och som tyvärr kostar mycket pengar.

Det kan handla om allt från en trasig varmvattenberedare, ett större fel på bilen, en utslagen tand eller en plötslig sjukdom som gör att man inte kan gå till jobbet på en månad.

Som det är idag går det snabbt att ansöka om snabblån och smslån online. Skall du få tillgång till dessa pengar redan samma dag krävs det dock att du har bankkonto hos samma bank som långivaren använder sig av.

Ett swishlån skulle även kunna möjliggöra direktutbetalning av snabblån i framtiden, även om det bara är hypotetiskt i nuläget.

De flesta av oss lånar någon gång

De flesta lånar pengar vid något tillfälle i livet, och då ofta betydligt större summor än vad man gör med ett snabblån eller SMS-lån. Att ta studielån för att finansiera sitt leverne under studietiden, eller att ta ett bolån för den första lägenheten är inget konstigt, och något som även yngre personer gör.

Det är också vanligt att låna pengar till en ny bil, eller till en renovering. Det blir dock svårare att ta lån för mindre saker i livet, och alternativet blir istället att man handlar på avbetalning.

Beroende på vilka villkor som en butik kan erbjuda dig när du delar upp din betalning över flera månader kan det ibland vara bättre att låna pengar som du själv bestämmer när du vill betala tillbaka.

Skillnaden mellan att låna från en storbank och en långivare av smslån är också att det kan vara svårt att få låna mindre summor från storbanken, som ett par tusenlappar när man behöver köpa nya vitvaror, en cykel, eller kanske ligger lite efter i ekonomin efter en sjukskrivning.

Det tar dessutom betydligt längre tid att behöva gå igenom en låneansökan på en av de stora bankerna, tid som man kanske inte alltid har.

Livet kan ändras snabbt, och plötsligt behöver man de där extra pengarna på kontot, även om man vet att det är veckor kvar till löning. Att låna av vänner och familj kan komplicera saker och i vissa fall riskera en relation.

Då är det att alltid bättre att låna pengar av en objektiv institution som vet vad de sysslar med.

Låneutbetalning via Swish kan bli en enorm framgång när det väl kommer då alla, oavsett vilken bank de använder, kan få lån utbetalda på direkten.

Hitta snabblån direkt

Vad som krävs för att få låna

Oavsett om vi pratar om dagens smslån, snabblån eller privatlån eller de potentiella lånen utbetalda via Swish, så behöver man oftast bara uppfylla några grundläggande krav när man vill låna pengar.

Skälet till varför långivare har låga krav beror bland annat på att personer som blivit nekade lån av storbankerna ska kunna vända sig till dessa mindre långivare med sina ärenden. Ofta kan man bli nekad på grund av att man en gång i tiden hade problem med ekonomin, drog på sig en betalningsanmärkning eller kanske varit arbetslös och inte haft en tillräckligt hög inkomst i det förflutna.

Det är också svårt att få ett lån om man inte har en fastanställning på 100 % med en viss inkomst i månaden, även om du bara behöver låna mindre pengar.

För att få ett snabblån behöver du i de flesta fall ha fyllt 18, 20 eller 21, vilket varierar från bank till bank. Du ska också ha ett svenskt personnummer och kunna bevisa att du ha någon form av inkomst. Vissa kontrollerar så att du har en taxerad inkomst, vissa banker vill bara se att det kommer in pengar på ditt konto på en regelbunden basis, men du behöver inte bevisa att du har en fastanställning.

Detta är bra för de som har vikariat eller jobbar i olika vikariepooler med korta anställningar från månad till månad. Det flesta långivare är också okej med att du tidigare har haft betalningsanmärkningar, så länge de ligger längre tillbaka i tiden, och inte överskrider ett visst antal.

Ovanstående krav kommer med största sannolikhet inte att ändras i framtiden när Swishlånen kommer. Själva ansökningsprocesserna hos de olika långivarna kommer troligtvis att vara väldigt lika som de är idag.

Precis som med ansökningar som görs idag med hjälp av BankID så kommer ansökningar för potentiella Swish lån enbart vara tillgängliga för personer med svenskt personnummer då BankID enbart stödjer detta.

Såvida inte BankID uppdateras för att även stödja samordningsnummer så kommer personer som uppehåller sig i Sverige, arbetar i Sverige och har bankkonto i Sverige (och uppfyller resterande krav för lån) inte kunna ta lån via Swish.

Det är dock inte omöjligt att detta kommer att ändras framöver då de norska och danska varianterna av Swish inte är begränsade av nationella personnummer.

Väl efter ansökningen, oavsett om det är för ett lån i dagens bemärkning eller ett Swish lån, så kommer långivaren göra en kreditupplysning på dig. Vissa långivare använder sig av kreditprövning hos Upplysningscentralen (UC) medans andra använder sig av privata kreditprövningsaktörer så att din låneansökan inte hamnar i UC:s register.

Om alla krav uppfylls och din ansökan är korrekt gjord kommer du med största sannolikhet att beviljas lånet. Du behöver inte ange något skäl till varför du behöver låna pengar, eller argumentera för din sak. Om din ansökan går igenom kan du ha pengarna på kontot inom några timmar.

Mobil

Betala tillbaka

Beroende på vilket typ av lån du tagit kan du alltså ha olika avbetalningstider, från allt mellan ett par veckor upp till några år. Om du vet med dig att ditt konto snart har fyllts på ska du välja en kortare avbetalning för att minimera den effektiva räntan. Väljer du en kortare löptid finns det även vissa banker som låter dig ta dina första lån helt räntefritt, för att du ska känna dig välkommen.

De flesta lån är fria från uppläggningsavgifter och aviavgifter och därför tillkommer inga dolda avgifter än de som presenteras när du först ansöker om lånet. Banken vill, precis som du, ha en god relation där alla parter är nöjda och opererar därför transparent och ärligt mot sina kunder.

Redan idag kan du betala tillbaka hela eller delar av ditt lån via Swish till vissa långivare. I framtiden, när väl Swish lån är lanserade på bred front, kan man nog skäligen anta att även återbetalningar av lån kommer att göras till stor del via Swish.

Sammanfattningsvis om Swish lån

Även om Swish-lånen inte lanserats ännu så är det nog bara en tidsfråga innan de finns tillgängliga på den svenska lånemarknaden.

Att behöva vänta upp till 3-4 dagar för att få sitt lån utbetalt är något folk kommer se tillbaka på och skratta åt. Med de nya swish-lånen är pengarna på kontot så fort ansökningen har gått igenom, lika enkelt kommer man att kunna betala tillbaka hela eller delar av sitt lån.

Helglån kommer vara tillgängliga på bred front, och inte enbart från långivare som har bankkonto i samma bank som du har.

Långivare kommer att tävla om att lansera nya smslån Swish och krediter kommer att finnas tillgängliga på ett sätt som tidigare inte varit möjligt.

Du kommer att enklare kunna reglera sitt lånebehov och enbart låna den mängd pengar du behöver för stunden. Du kommer inte behöva att gissa och låna mer än du behöver (och därmed betala mer i ränta och avgifter) då pengarna kommer in på kontot direkt och inte ett par vardagar senare.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden