Hitta bäst och billigaste snabblån

Snabblån är precis vad namnet antyder; ett snabbt lån med snabb utbetalning och snabb löptid. Denna typ av lån handlar oftast om en relativt liten summa pengar mellan ca. 500 – 10 000 kr.

Vad som är särskilt bra med snabblån är att det inte finns några krav på att du som låntagare ska lämna någon säkerhet för lånet. När man tar ett snabblån innebär det helt enkelt att det endast är din kreditvärdighet som avgör huruvida du beviljas ett lån eller inte. Kreditväridgheten bestämts oftast genom en kreditupplysning av UC, vissa banker tillåter dock lån utan UC. Dessa lån är alltså perfekta för dig som behöver snabba cash, utan några jobbiga ansökningsprocesser.

Här hos Lånapengar.com hittar du en utförlig lista med marknadens bästa snabblån. Jämför de olika långivarna och hitta den som passar dig. De många olika långivarna har en mängd olika erbjudanden. Kolla under fliken ”info” för mer information om långivaren och klicka på ”Ansök” för att direkt komma till långivarens webbsida.

Inte nog med att du kan låna pengar via vår sida, du kan även lära dig ett och annat om lån. Vi har sammanställt de vanligaste frågorna och de bästa svaren, så att du ska känna dig säker på allt som har med snabblån att göra. Lär dig om hur du ansöker, vad du ska tänka på och vilka villkor som gäller när du tar ett lån.

Snabblånens vara eller icke vara har debatterats flitigt under de senaste åren, både i tidningar och på TV. Villkoren för lånen har ansetts vara mycket förmånliga för långivarna och mycket ofördelaktiga för låntagarna. Visst, den avgift du betalar för att ta ett snabblån är hög i relation till lånebeloppet, men då ska du komma ihåg att lånet löper under en mycket kort tid (normalt en eller två månader) och att du inte behöver ställa någon som helst säkerhet för lånet.

Hos många långivare kan du till och med få en låneansökan beviljad även om du har betalningsanmärkningar. Att avgiften är relativt hög i relation till lånesumman gör att du inte ska använda snabblån till att finansiera mindre nödvändig konsumtion. Snabblån är dock en bra lösning till exempel när hyran ska betalas och det saknas pengar i plånboken.

Givetvis ska du dock aldrig betala för mycket i avgift för ett snabblån i onödan. Med den stora mängd långivare som erbjuder snabblån har du alla möjligheter att spara hundralappar när du vill låna pengar med snabblån. För ett snabblån på 3 000 kronor kan det skilja så mycket som 300 kronor mellan den billigaste och den dyraste långivaren.

Kvinna räknar sina utgifter och kan vara i behov av snabblån

Ansöka om snabblån

Så hur gör du då för att ansöka om ett snabblån när det tryter i kassan? Jo, det är mycket enkelt. Du går in på webbplatsen för en långivare, väljer storlek på lånet och fyller i några personuppgifter. Sedan inväntar du ett besked, antingen på sms eller via e-post, om låneansökan har blivit beviljad eller ej.

Om du blir godkänd som långivare får du sedan inom kort lånesumman utbetald till det bankkonto som du anmälde i din ansökan. I samband med utbetalningen utfärdas en faktura på lånebeloppet tillsammans med avgiften för lånet. Du ska vara mycket noga med att betala fakturan i tid. Är du sen med betalningen riskerar du att åka på ganska stora förseningsavgifter.

Följande tabell visar ett exempel på hur mycket du måste betala per månad beroende på lång låneperiod du väljer.

Tabell av lånbetalningar
*För 19 månader

Bäst och billigast snabblån

Med så många olika snabblån på marknaden kan det vara svårt för dig som konsument att veta vilket snabblån som är bäst just för dina behov och förutsättningar. Långivarna kan vara väldigt lika, samtidigt som de kan vara väldigt olika.

När du söker efter snabblån finns det ett antal saker du bör ta en närmare titt på innan du tar ditt till slutgiltiga beslut.

Mängden

Generellt sett är snabblån den minsta typ av lån jämfört med privatlån, billån och bolån. De brukar ligga mellan några hundra upp till några tiotusentals kronor. Snabblån och smslån är alltså inget man använder för att använda till sitt bostadsköp, utan mer till mindre, nödvändiga köp. Den minsta summan du kan ta ut ligger på 500 kr, men det finns de som har en minimigräns på hela 10 000 kr.

Även den övre gränsen varierar starkt och kan ligga på mellan 10 000 kr och hela 50 000 kr.

Det gäller alltså att först bestämma hur mycket pengar man behöver låna. Låna för lite och man riskerar att inte ha tillräckligt med pengar. Låna för mycket och man får betala mer i ränta och det blir svårare att betala av räntan.

Genom att lägga upp en tydlig plan för lånet och klargöra syftet med de lånade pengarna blir det lättare att sätta en gräns för hur mycket man behöver låna. Det är även klokt att i det här skedet även rannsaka sin egen ekonomi för att på så sätt säkerställa att man klarar av att axla det ansvar som lånet de facto innebär.

Räntan

Räntan anses nog vara det viktigaste för kunder när det kommer till olika lån. Dag in och dag ut pratas det om räntor, på TV, online och i tidningar. Snabblån och smslån är såklart inget undantag. Som sagt har dessa typer av lån fått dålig publicitet på grund av sina höga räntor, särskilt vid sena avbetalningar. När du ansöker om snabblån kommer du att upptäcka två typer av räntor; nominell ränta och effektiv ränta.

Nominell och effektiv ränta

Den nominella räntan är den ränta som långivaren tar ut för lånet. Men det är inte bara denna du betalar för när du tar ett lån. Utöver räntan tillkommer det även kostnader i form av uppläggningsavgifter och aviavgifter. Dessa utgifter, tillsammans med den nominella räntan, utgör den så kallade effektiva räntan och den presenteras alltid på årsbasis.

Den effektiva räntan är alltså vad du verkligen betalar för lånet. Att den effektiva räntan presenteras på just årsbasis är också anledningen till varför snabblån i regel kan uppfattas som oskäligt dyra.

I och med att ett snabblån normalt löper under en eller två månader så sätts räntan utifrån den tidsperioden.

När räntan då visas ur ett årsperspektiv så ser den mycket högre ut än vad den egentligen är. Tanken med att den effektiva räntan ska presenteras på årsbasis är för att det då blir lättare för konsumenter att jämföra långivare sinsemellan. Även om den effektiva räntan kan verka hög så hinner den inte generera särskilt höga kostnader under tiden som lånet löper.

Exempel:
Låt oss säga att du tar ett lån på 100 000 i fem år med en ränta på 5%. De olika avgifterna går på totalt 325 kr. Det innebär att den effektiva räntan blir 5,85%. Snabblån betalas såklart inte av på 5 år utan istället närmare 30-90 dagar. Det innebär att den effektiva räntan blir väldigt hög.

På grund av detta kan det vara väldigt svårt att förstå vad räntorna innebär. De effektiva räntorna kan se väldigt höga ut och riskerar att avskräcka många potentiella låntagare. Det kan då vara bättre att titta på den slutgiltiga månadskostnaden och därefter räkna på under hur många månader man ska betala av lånet.

Ett lån på 10 000 kr över 6 månader hos Monetti har en effektiv ränta på 178%. Det kan låta väldigt mycket, men kollar du på den totala månadskostnaden ser du att den är på 2213 kr i månaden.

Det innebär att du behöver återbetala totalt 13 280 kr. Vilket innebär att du endast betalar dryga 3000 för ett lån på 10 000.

På grund av den hårda konkurrensen mellan aktörerna finns det flera långivare som erbjuder snabblån utan någon ränta alls. Det enda du behöver betala tillbaka är själva lånet. Olika långivare har olika erbjudanden när det gäller snabblån utan ränta, så de kan variera i summa och löptid.

Hitta lån utan ränta

Löptid

Ett låns löptid påverkar lånet mer än vad man kan tro. Löptiden avgör inte endast under hur lång tid som lånet betalas tillbaka och hur mycket man måste betala av varje månad. Löptiden avgör även den totala summan som låntagaren betalar tillbaka.

Går vi tillbaka till Monettis snabblån kan vi se att ett lån på 10 000 över två månader ger en totalkostnad på 11 628 kr. Samtidigt som ett lån på samma summa men över tio månader ger en totalkostnad på 14 788 kr.

Från detta är det lätt att komma fram till att längre löptid leder till dyrare lånekostnader över tid.

Snabblån

Snabblån, mikrolån, internetlån och SMSlån är egentligen namn på samma låneform, nämligen små lån med kort löptid. SMSlån är utmärkta när du har tomt i kassan och behöver påfyllning omedelbart. Du bör aldrig använda SMSlån för konsumtion av varor som inte är direkt nödvändiga.

Så här ansöker du med snabblån

För att ta ett SMSlån behöver du bara en mobiltelefon. Vissa långivare erbjuder en tjänst där du bara behöver skriva namn, personnummer, kontonummer och lånesumma i ett SMS för att så att säga ”skicka in” en låneansökan. Hos andra långivare får du en länk i ett SMS till en sida där du ska fylla i några personuppgifter.

När långivaren har de uppgifter som efterfrågas gör långivaren en kontroll för att se om du ska godkännas som långivare eller inte. Först och främst ser långivaren till dina löpande inkomster.

Normalt ska du tjäna 120 000 kronor före skatt per år för att kunna bli godkänd som långivare.

Du ska även vara folkbokförd i Sverige, vara över 18 eller 21 år samt vara fri från betalningsanmärkningar. Om du blir godkänd så kan du räkna med att få dina pengar inom 24 timmar. Det går oftare betydligt fortare än så.

Har du ett konto i en bank som långivaren samarbetar med behöver det inte ta mer än en timme.

Att tänka på innan du tar ett snabblån!

När du funderar på att ta ett SMS lån ska du aldrig välja den första långivare du hör talas om. Jämför långivarna mellan varandra. Det kan skilja hundralappar i avgift mellan långivarna, även för mycket små lån. Lånesumman ska betalas tillbaka på lånets förfallodatum, tillsammans med avgiften, och då är det ju en fördel om avgiften är så låg som möjligt.

Tänk också på att inte låna för mycket. Det är lätt hänt att man avrundar sitt lånebehov uppåt. Det är sällan en bra idé, just på grund av att avgifterna för ett SMSlån är relativt höga.

Låna pengar med betalningsfria månader

Hos vissa långivare kan du få betalningsfria månader när du söker om lån. Detta innebär att du under ett visst antal månader kan välja att slippa att behöva betala av lånet. Vilket är väldigt bra för de månader där du behöver lite extra pengar, som under julen och sommaren.

Ansök om betalningsfritt snabblån

Att ansöka om lån med betalningsfria månader är precis som att ansöka om ett vanligt lån. Betalningsfrihet är en tjänst som vissa långivare erbjuder sina kunder helt gratis. Det enda som gäller är att hitta rätt långivare.

När du ansöker om lån med betalningsfria månader får du fritt välja vilka två månader som passar dig. Dessa två månader kommer därefter vara betalningsfria varje år under hela betalningsperioden. Resten av månaderna betalar du såklart som vanligt.

Vanliga villkor för snabblån

Det är generellt lättare att få sin ansökan godkänd när man ansöker om ett snabblån, speciellt i förhållande till privatlån och andra större lån.

Ett snabblån är ett mindre lån som inte innebär så stora risker för långivaren, därför kan man många gånger få ett lån, även om man inte har en jättebra ekonomi eller om man har betalningsanmärkningar. De vanligaste villkoren som du bör uppfylla är:

  • Minst 18 år gammal
  • Svensk medborgare
  • Registrerat mobilabonnemang eller Bank ID
  • Fast postadress
  • Inga skulder hos Kronofogden
  • (Fast, taxerad inkomst)

Ångerrätt för lån

Till sist vill vi poängtera att du som låntagare alltid har rätt att häva ditt lån inom 14 dagar från det att du tecknade lånet. Detta stipuleras i konsumentkreditlagen 21§. Utnyttjar du den här ångerrätten så ska du återbetala pengarna till långivaren.

Du ska dock inte betala några extra avgifter eller kostnader för lånet. Vissa långivare drar nytta av den här lagformuleringen och säger sig erbjuda räntefria lån i 14 dagar. Det som då inte nämns är att alla lån på sätt och vis är räntefria i 14 dagar. Om du däremot fått lånebeloppet utbetalt måste du betala ränta till långivaren från och med när du fick lånet utbetalt till och med att du återbetalade det.

Skulle du av någon anledning inte vilja fullfölja ditt lån så vet du att du har en chans att häva lånet, så länge det görs inom 14 dagar.

Kvinna ger man ett snabbt lån

Snabba lån – En sammanfattning

Även om snabblån i grunden är en enkel låneform, finns det naturligtvis flera saker att tänka på innan man som låntagare tar ett enkelt och snabbt lån. Nedan finns en sammanfattning över låneformen.

Snabba låneformer

Det finns låneformer för alla behov och ändamål. Vissa lån är skräddarsydda för vissa investeringar, såsom till exempel bolån, medan andra kan användas för alla ändamål.

För vissa låneformer kan det gå en längre stund från inskickad ansökan till beviljat lån och efterföljande utbetalning, medan det för andra ibland bara går mindre än en timme mellan det att långivaren får in en ansökan och det att utbetalningen sker. Ibland kan man låna utan UC medan UC hos andra banker är ett krav.

Om du har ett trängande behov av pengar ska du givetvis välja någon av de låneformer som ger dig pengar i handen snabbt. De låneformer som kan sägas vara snabba lån är smslån/snabblån samt i vissa fall privatlån. Till viss del skulle även pantlån via pantbanker kunna räknas in i kategorin snabba lån.

Notera dock att du måste lämna egendom som pant för ett pantlån.

Snabba lån som smslån

Med smslån och snabblån kan det gå så kort tid som bara någon timme från tidpunkten för ansökan till utbetalning. För detta krävs i regel att du skickar in din ansökan direkt på långivarens webbplats, att du gör det före lunchtid en vanlig arbetsdag, att du legitimerar dig med e-legitimation och att du har ett konto i samma bank som långivaren använder.

Det behöver dock inte ta särskilt mycket längre tid om något eller några av de uppräknade rekvisiten inte skulle gå att uppfylla. Som mest får du vänta en bankdag på att få en utbetalning via ett smslån eller snabblån.

När du behöver ta ett snabbt lån ska du vara på det klara med att det finns tydliga beloppstak för denna typ av lån.

Vilket tak som gäller för respektive långivare är givetvis individuellt, men det finns en informell gräns som ligger på omkring 10 000 kr. Vissa enskilda långivare erbjuder snabblån på upp till 20.000 – 25.000 kr. Behöver du låna mer än så är det ett privatlån du ska ansöka om.

Snabba och stora lån som privatlån

Privatlån är ett ganska snabbt lån som kan bli utbetalat på ca 2-3 bankdagar. Lånet är tänkt som ett rent konsumtionslån som kan användas till alla tänkbara ändamål.

Med ett privatlån kan du helt eller delvis finansiera en semesterresa, betala för nya vitvaror om de gamla har gått sönder, betala en lite mer kostsam bilreparation eller låna till en helt ny bil. De flesta långivare inom privatlån har en lägre lånegräns på 20 000 kr, men det finns långivare som kan erbjuda lån på ner mot 10 000 kr eller ännu lägre belopp.

Privatlån ska dock ses som ett mer långsiktigt lån än ett snabblån.

När du ansöker om ett privatlån får du vänta lite längre på din utbetalning (förutsatt att din ansökan blir beviljad). Normalt ska du dock inte behöva vänta mer än fem bankdagar. Om du redan har engagemang hos den långivare du vänder dig till kan låneprocessen gå betydligt snabbare.

Att tänka på

Det är relativt enkelt att skicka in en ansökan om både snabblån, smslån och privatlån. Det är givetvis en fördel när du behöver pengar snabbt. Samtidigt kan löftet om snabba lån göra att du underlåter att ge dig själv tid för eftertanke.

Tänk efter både en och två gånger innan du skickar in din ansökan. Har du verkligen ett trängande behov av att låna? Kan du inte skjuta upp en utgift tills nästa gång du får pengar från lön eller andra källor? Kom även ihåg din ångerrätt på 14 dagar.