10 saker du behöver veta innan du tar ett lån

Av: Lucy Publicerat: juli 26, 2021
10 saker du behöver veta innan du tar ett lån

Innan du väljer att göra en ansökan om att låna pengar finns det en mängd saker som det är bra att känna till. Detta ska vi gå igenom i denna text.

1. Det tillkommer alltid ränta till ett lån

Det är viktigt att du känner till att du alltid kommer att behöva betala både själva lånebeloppet samt räntan när du ska betala tillbaka ett lån. Det är därför inte gratis att låna pengar utan det kostar. Högst blir räntan om du använder dig av så kallade snabblån.

2. Ju längre tid du har på dig att betala tillbaka lånet desto högre blir räntan

Självklart kan det vara skönt att ha så lång tid på sig som möjligt när det kommer till att betala tillbaka sitt lån. Ju längre tid du har på dig desto lägre blir din kostnad för lånet per månad. Samtidigt blir den sammanlagda kostnaden för lånet högre ju längre tid du har på dig att betala tillbaka pengarna. Ju längre återbetalningsperioden sträcker sig desto högre blir nämligen din ränta. Trots att kostnaden för lånet per månad kan bli lägre när du har mycket tid på dig att betala tillbaka det blir den sammanlagda kostnaden därför högre. Självklart måste du ha en månadskostnad som du har råd med för att kunna betala tillbaka lånet. Försök dock att inte dra ut på detta alltför mycket eftersom du då alltså kommer att behöva betala mer i ränta.

3. Låna bara pengar när det verkligen behövs

Om du ska låna pengar är det av yttersta vikt att du bara ser till att göra detta i de fall då det verkligen behövs. Nöjen och liknande saker är därför inte något som det är lämpligt att låna pengar till. Dels kostar det som tidigare nämnt att låna pengar, dels kan du få stora problem om du inte klarar av att betala tillbaka lånet så som du kommit överens om med långivaren.

4. Låna bara pengar när du vet att du kommer kunna betala tillbaka dem i tid

Om du lånar pengar måste du vara helt säker på att du kommer att kunna tillbaka dem i tid som överenskommet. Gör du inte det kan det nämligen leda till allvarliga problem för dig och din ekonomi. Det är därför av yttersta vikt att du aldrig chansar med att låna pengar utan endast gör det när du är helt säker på att du kommer kunna återbetala lånet så som det är avtalat. Gör du inte det kan det leda till betalningsanmärkningar och att du kommer hamna hos Kronofogden, och hamnar du där kommer du inte kunna ansöka om några andra lån.

5. Låna aldrig pengar för att betala av ett annat lån

Det är även av yttersta vikt att du aldrig lånar pengar bara för att kunna betala tillbaka ett annat lån. Det är till exempel ytterst olämpligt att du lånar pengar från en bank bara för att kunna betala tillbaka ditt studielån, och så vidare. Gör du det kommer du nämligen att hamna i en ond cirkel där du hela tiden måste låna mer pengar för att betala av dina skulder vilket kan sluta med betalningsanmärkningar och Kronofogden även det.

6. Låna bara pengar om du har en fast inkomst

Du ska bara låna pengar ifall du har en fast inkomst. Har du inte det kommer det nämligen bli svårt att betala tillbaka lånet. Snabblån och andra typer av lån där du inte behöver ha någon vidare bra kreditvärdighet för att få låna pengar må låta lockande för stunden. Du ska dock endast använda dem ifall det är ytterst nödvändigt och du vet att du kommer att kunna betala tillbaka de i tid. Ett snabblån brukar till exempel ha en återbetalningstid som ligger på endast 30 dagar. Kan du inte betala i tid kommer du att få inkassokrav, och kan du inte heller betala det riskerar du att ditt ärende går vidare till Kronofogden vilket alltså kan leda till ödesdigra konsekvenser för dig och din ekonomi.

7. Låna inte mer pengar än vad som verkligen behövs

Det kan kännas lockande att låna ett så pass stort belopp att man får över lite extra pengar. Det är dock ingen bra idé eftersom det som tidigare nämnt kostar pengar att låna pengar, och ju mer pengar du lånar desto dyrare blir det. Låna därför bara exakt den summa pengar som krävs och inte något annat.

8. Använd dig av en betalningsförmedlare

Det kan vara en bra idé att använda sig av en betalningsförmedlare när du ska låna pengar. Genom att göra det kan du nämligen få låneerbjudanden från flera olika aktörer i stället för bara en. Chansen att du ska finna ett lån som stämmer så bra som möjligt överens med det du är ute efter blir därför större om du använder dig av en låneförmedlare.

9. Skicka inte in en låneansökan hos för många låneförmedlare

Använder du dig av låneförmedlare är det dock inte någon bra idé att ansöka om ett lån hos flera olika förmedlare, i alla fall inte sådana som gör en kreditupplysning med UC. För varje gång det görs en kreditupplysning med UC försämras nämligen din kreditvärdighet. Det är därför framför allt något du bör undvika om du redan har en dålig kreditvärdighet eftersom den då kan bli ännu sämre. Ska du söka lån via mer än en låneförmedlare är det därför bättre att de andra gör sin kreditupplysning med något annat företag än UC.

10. Du kan få snabblån beviljade även om du har dålig kreditvärdighet

Har du dålig kreditvärdighet men ändå vill kunna låna pengar? Då kan det vara värt att ta ett snabblån. Ett snabblån kan nämligen även du som har dålig kreditvärdighet och/eller betalningsanmärkningar få. Var dock, precis som när det gäller andra typer av lån, helt säker på att du kommer att kunna betala tillbaka lånet innan du ansöker om det. Kom också ihåg att snabblån ofta måste betalas tillbaka inom endast 30 dagar. Tänk därför på att du verkligen måste ha tillräckligt med tid på dig för att kunna hinna med det.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden