12 konstiga saker som de flesta inte vet om pengar

Av: Lucy Publicerat: juli 21, 2021
12 konstiga saker som de flesta inte vet om pengar

Pengar är något de flesta av oss känner att vi har stenkoll på. Dock finns det en hel del saker som har med pengar att göra som de flesta av oss inte känner till. Vi ska i denna text gå igenom 12 sådana saker.

Pengar har ofta spår av droger på sig

Att pengar ofta har spår av droger på sig kan låta jättekonstigt. Studier har dock bevisat att så är fallet, åtminstone i USA. En studie som gjordes 2009 av kemisten Yuegang Zuo vid University of Massachusetts Dartmouth visade nämligen att så mycket som 85–95 procent av de papperspengar som är i omlopp i landet har spår av kokain på sig. I städer som Detroit, Los Angeles, Miami och Boston visade det sig att så mycket som 100 procent av pengarna hade spår av kokain. Det är visserligen ingen nyhet att många personer använder sig av pengasedlar för att sniffa kokain. Att en så pass hög procent av pengasedlar har spår av kokain på sig är dock något som lär ta de flesta personer med överraskning.

Det finns mer än 1,6 miljoner bankomater i världen

Att det finns gott om bankomater i världen är inte något som lär komma som en överraskning för de flesta personer. Att det finns fler än 1,6 miljoner bankomater runt om i världen lär dock göra det. Det är något som det kan vara kul att känna till.

Två tredjedelar av alla amerikanska 100-dollarsedlar finns utanför USA

De flesta personer förväntar sig förstås att majoriteten av amerikanska dollarsedlar ska finnas i USA. Så är dock inte fallet. Studier har nämligen visat att så mycket som två tredjedelar av samtliga amerikanska 100-dollarsedlar finns utanför landet. Detta beror bland annat på att många länder, vid sidan av sin egen valuta, även accepterar amerikanska dollar eftersom det är en av världens starkaste valutor.

Den första papperssedeln gjordes i Kina för mer än 1 000 år sedan

Pengar har en historia som sträcker sig lång tid tillbaka i tiden. Den första papperssedeln gjordes närmare bestämt i Kina för mer än 1 000 år sedan.

Ytterligare fakta om pengars ursprung

Vem eller vilka som först uppfann pengar är det ingen som vet. Historiker tror dock att metallobjekt började användas som pengar redan runt 5 000 år före Kristus. Här i väst var det Lydianerna som blev den första civilisationen som tillverkade pengar i form av mynt. Detta var något som andra länder och civilisationer snart kom att ta efter, och idag är pengar en lika självklar del av våra liv som vatten. När det kommer till mynt med bilder på olika personer, något som idag är standard världen över, var det romerska imperiet först ut med detta.

Det brittiska pundet är världens äldsta valuta som fortfarande används

Av de valutor som fortfarande används idag är det brittiska pundet den äldsta. Denna valuta började användas redan på 700-talet och introducerades av den angelsaxiska kungen Offa av Mercia.

Bara 8 procent av världens pengar utgörs av kontanter

Pengar är något som spelar en mycket viktig roll i världen idag. Ett intressant faktum är dock det att bara 8 procent av världens pengar utgörs av kontanter. Resten finner du i elektroniskt format.

Gömda budskap på den amerikanska 1-dollarsedeln

På den amerikanska 1-dollarsedeln finns det många gömda budskap som hänvisar till de 13 ursprungliga kolonierna i landet. Samtliga av dessa budskap kretsar kring talet 13. Detta inkluderar bland annat 13 steg på den pyramid som syns på sedeln, 13 vertikala linjer på sedelns sköld, 13 horisontella ränder längst upp på skölden, 13 stjärnor på örnen, 13 blad och 13 bär på olivkvisten som örnens klor håller fast i, 13 pilar som den andra klon håller fast vid, samt sist men inte minst 13 stjärnor ovanför sigillet för landets Department of Treasury.

Mängden bakterier på pengar

Att det finns mycket bakterier på pengar är egentligen inte särskild konstigt med tanke på hur många människor de utbyts mellan. De flesta av dessa bakterier är ofarliga, men dock inte alla. På den amerikanska 1-dollarsedeln har man till exempel upptäckt salmonella- och kolibakterier. För dig som inte är bekant med kolibakterier är detta bakterier som kan resultera i olika typer av infektioner i bland annat urinvägar, blodbanor, hjärnhinnor och tarmar. I USA är det framför allt äldre sedlar, som är bomullsbaserade, som har dessa bakterier på sig. Nyare polymerbaserade sedlar är därför mer hygieniska.

Det kostar pengar att låna pengar

Att det kostar pengar att låna pengar är något som många känner till, men inte alla. Har du råd att betala din räkning eller vad det än handlar om på en och samma gång med dina egna pengar ska du därför göra det. När du betalar tillbaka ett lån behöver du i de flesta fall nämligen betala tillbaka hela lånesumman samt ränta och andra avgifter. Det är räntan och dessa andra avgifter som gör att det kostar pengar att låna pengar. Det är något det är bra att ha stenkoll på innan du beslutar dig för att låna pengar, detta så att du inte ska råka på några otrevliga överraskningar. Ta dig helt enkelt en noggrann titt på räntan samt de övriga kostnader som tillkommer till lånet och bestäm dig för ifall det är värt att satsa på det eller inte.

Det finns bankomater på Antarktis

Faktum att det finns bankomater på Antarktis är något som inte många personer känner till. Faktum är att kontinenten är hem till två bankomater. De båda drivs av Wells Fargo och ligger vid McMurdo Station vilket är en forskningsstation tillhörandes USA som ligger vid den södra spetsen av Ross Island, Antarktis. Detta är förstås smidigt för de som bor och jobbar där.

Världens minsta och största pengasedlar

Storleksmässigt är 10 rumänska bani världens minsta pengasedel. Den har nämligen en storlek på så lite som 27,5 gånger 38 millimeter. Den utfärdades för första gången 1917. Världens största pengasedel utfärdades i sin tur i Filippinerna. Den gavs ut för att fira hundraårsdagen av landets självständighet. Den hade en storlek på hela 22 gånger 23 centimeter.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden