14 saker du aldrig bör göra när du ansöker om lån

Av: Lucy Publicerat: juli 14, 2021
14 saker du aldrig bör göra när du ansöker om lån

Att kunna låna pengar är helt klart något som har sina fördelar. Dock finns det också en hel del saker som du bör undvika när du ansöker om ett lån. Detta ska vi ta oss en lite närmare titt på i denna text.

Låna inte pengar av fel anledning

Ska du låna pengar är det viktigt att du ska ha ett riktigt bra skäl till att göra det. Med andra ord ska du aldrig låna pengar för att kunna unna dig lyx du egentligen inte har råd med, åka på semester, gå ut och partaja, och liknande anledningar.

Låna aldrig pengar om du inte vet att du kan betala tillbaka dem i tid

Om du ska låna pengar är det viktigt att du är helt säker på att du kan uppfylla alla krav när det kommer till återbetalningen. Gör du inte det kan det nämligen sluta med att du till sist hamnar hos Kronofogden, något som kan få allvarliga konsekvenser för dig och din ekonomi. Tänk därför noga igenom hela saken innan du ansöker om lån och var säker på att du kommer att kunna betala tillbaka det i tid.

Ta inte lån för att betala andra lån

Du bör aldrig ta lån bara för att kunna betala av andra lån. Gör du det blir det nämligen lätt att hamna i en ond cirkel där du måste låna mer pengar bara för att kunna betala av tidigare skulder. Detta är något som sällan slutar bra, utan det hela kan sluta med att du får en massa betalningsanmärkningar eller hamnar hos Kronofogden. Detta är något man av förklarliga skäl vill undvika eftersom det då blir omöjligt att kunna låna pengar till viktiga saker. Exempel på detta inkluderar bland annat hus- och bilköp.

Acceptera inte ett låneerbjudande utan att noga ha läst igenom lånevillkoren

Att acceptera ett låneerbjudande på ett förhastat sätt är inte någon bra idé. Innan du accepterar ett erbjudande är det viktigt att du läser igenom lånets villkor mycket noga så att du har stenkoll på räntan, månadskostnaden och andra avgifter samt hur lång tid du har på dig att betala tillbaka lånet.

Välj inte alltför lång tid för tillbakabetalning av lånet

Det kan vara frestande att välja en lång period för tillbakabetalning av lånet. Välj dock inte en tillbakabetalningstid som är längre än vad som absolut är nödvändigt. Ju längre tid du har på dig att betala tillbaka ett lån desto högre blir nämligen räntan. Hög ränta är något man av förklarliga skäl alltid vill undvika eftersom det innebär att det kostar mer pengar för att ta ett lån

Undvik lån med höga räntor och andra avgifter

Som vi tidigare varit inne på ska du undvika lån med höga räntor och andra avgifter. Tar du ett lån med hög ränta kommer det hela nämligen att bli en dyr historia för dig. Ta bara ett lån med hög ränta om det absolut är nödvändigt för dig att låna pengar och du inte får några som helst låneerbjudanden med låg ränta.

Blanda inte ihop dina privata pengar med ditt företags pengar

Är du företagare och ska ansöka om ett lån? Se då till att ansöka om ett företagslån så att du inte behöver blanda ihop dina privata pengar med företagets. Du slipper då också att behöva låsa in dina privata pengar. Det är helt enkelt bättre att hantera din privatekonomi för sig och företagets ekonomi för sig.

Acceptera inte första bästa låneerbjudande

När du ansöker om ett lån är det viktigt att du jämför lån hos flera olika låneförmedlare och sedan väljer ut det som har bäst villkor. Du bör alltså undvika att acceptera första bästa låneerbjudande utan i stället ta din tid och jämföra olika alternativ. På så sätt kan du försäkra dig om att du får ett lån med bästa möjliga villkor.

Undvik kreditupplysningar med UC om du har dålig kreditvärdighet

En positiv sak är att även du som har dålig kreditvärdighet numera kan få lån. Har du dålig kreditvärdighet bör du dock först och främst tänka igenom ifall det är absolut nödvändigt att ta ett lån eller inte. Är det inte det ska du undvika att göra det. Om det är absolut nödvändigt så är det bättre för dig med dålig kreditvärdighet att ansöka om ett lån hos en låneförmedlare som gör kreditupplysningar med ett annat företag än UC. UC är kort för Upplysningscentralen, och det är det företag de allra flesta låneförmedlare använder sig av. Problemet är dock det att när det görs en kreditupplysning för dig med UC kan din kreditvärdighet försämras ytterligare. Vänd dig därför till en låneförmedlare som använder annan kreditupplysning än UC i detta fall.

Acceptera inte ett snabblån om du inte tänkt igenom saken noga först

Snabblån kan vara lockande av flera olika skäl. Dels kan de vara det enda sättet som du med betalningsanmärkningar och dålig kreditvärdighet kan få lån på. Dessutom kan du bara behöva vänta i några få minuter från och med det att du accepterat ett låneerbjudande till dess att pengarna kommer in på ditt konto. Detta kommer dock med ett pris. Snabblån har nämligen ofta höga räntor samtidigt som du i de flesta fall bara har 30 dagar på dig att betala tillbaka dem. Tänk därför noga igenom det hela innan du väljer att acceptera ett snabblån. Var också helt säker på att du verkligen har råd att betala tillbaka det med den ränta som krävs och inom den överenskomna tidsperioden.

Låna bara pengar om du har fast inkomst

Du bör absolut inte låna pengar om det inte är så att du har fast inkomst. Har du inte det kan det nämligen bli svårt att ha råd med att betala tillbaka lånet.

Låna inte mer än vad som är absolut nödvändigt

Det kan vara lockande att söka lån på stora belopp. Detta är dock inte någon bra idé om det inte är absolut nödvändigt eftersom det kostar att låna pengar. Låna därför inte mer pengar än vad som krävs.

Ta inte nya lån om du redan har obetalda lån

Har du redan obetalda lån är det aldrig någon bra idé att ansöka om nya. Det är då lätt hänt att man samlar på sig stora låneskulder vilket kan få allvarliga konsekvenser för dig och din ekonomi om du inte har råd att betala tillbaka dem.

Glöm inte bort att studera den effektiva räntan

Det är lätt att stirra sig blind på den nominella räntan när man tar ett lån. Gör dock inte misstaget att bara fokusera på den eftersom du även måste tänka på den effektiva räntan. Tänk också på att det kan tillkomma dyra avi- och uppläggningsavgifter. Allt detta är det alltså värt att ta i beaktning när du ska söka ett lån.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden