14 saker som jag önskar att jag visste när jag började mitt första år på universitetet

Av: Emil Jansson Publicerat: september 15, 2021
En man som sitter och läser en bok och dricker kaffe.

För många svenskar finns det en hel del saker som de önskar att de hade gjort annorlunda när de studerade på universitet. I denna text ska vi därför gå igenom 14 saker som många av oss önskade att vi visste när vi började studera på universitet.

1. Att studera utomlands kommer att resultera i stora studieskulder

Nästan alla som studerar på universitet kommer att behöva låna pengar av CSN. Detta gäller oavsett om du studerar på ett universitet här i Sverige eller utomlands. Dock kommer du att få betydligt större studieskulder om du väljer att studera utomlands än om du väljer att studera i Sverige. Skälet till detta är att det tillkommer terminsavgifter när du studerar på ett utländskt universitet. Dessa terminsavgifter brukar dessutom uppgå till rätt saftiga summor vilket innebär att du kommer att behöva ta betydligt större studielån om du väljer att utföra din utbildning utomlands. Att studera utomlands kan visserligen vara både spännande och lärorikt, men är det verkligen värt det med tanke på de studiekostnader som tillkommer? Ett alternativ för att slippa studieavgifter om det är så att du vill studera utomlands är att i stället spendera en termin eller ett år på utbyte. Genom att göra det får du nämligen chansen att studera utomlands utan att behöva betala några terminsavgifter.

2. Det är viktigt att välja en utbildning som ger dig goda chanser att få jobb

Ett annat vanligt misstag som många begår när de ska studera på universitet är att fokusera för mycket på vilken typ av utbildning som de tycker är intressant, och inte vilken utbildning som lönar sig bäst. Självklart är det viktigt att studera något man tycker är intressant, men med vissa utbildningar kan det vara svårt att hitta jobb efter det att man tagit sin examen. Undvik därför att hamna i en situation där du efter din examen sitter och inte lyckas hitta några jobb genom att försöka hitta en utbildning som du både tycker är intressant och som ger dig goda möjligheter att hitta ett jobb på en och samma gång.

3. Fokusera inte för mycket på festande

Ett annat misstag många gör under tiden de studerar på universitet är att lägga ner för mycket tid på att festa och ha det roligt. Detta är förstås något man kan unna sig någon gång då och då, men många studenter gör misstaget att ägna sig för mycket åt att festa och ha det roligt vilket i sin tur kan gå ut över deras studieresultat. Just därför är det många som ångrar sig när de tänker tillbaka på sin studietid vid ett universitet och önskar att de i stället lagt ner mer fokus på studierna och på att skaffa sig bra kontakter inför framtiden.

4. Det kan vara påfrestande att bo i en studentkorridor

Eftersom man av förklarliga skäl inte alltid har det särskilt gott ställt med ekonomin när man är student är det många som väljer att bo i studentkorridorer för att kunna spara så mycket pengar som möjligt. Detta kan visserligen vara spännande och roligt, framför allt om du delar din studentkorridor med folk du kommer överens med. Var dock också medveten om att det kan vara mycket påfrestande att bo i en studentkorridor. Det kan det vara eftersom det kan vara högljutt och pågå mycket fester och liknande, något som i sin tur kan göra det svårt för dig att sova och fokusera på dina studier.

5. Som student får du tillgång till många rabatter

Det är också bra att känna till att man som student kan få tillgång till många olika typer av rabatter. Se därför till att utnyttja dessa för att göra det lättare för dig att spara pengar och inte få problem med att få pengarna att räcka till slutet av månaden.

6. Man kan spara pengar på att köpa begagnade kursböcker

En sak som det kan gå åt mycket pengar till när man studerar på universitet är kursböcker. Var dock medveten om att du kan spara mycket pengar på att i stället för nya kursböcker köpa begagnade sådana. Många studenter vill nämligen sälja sina studieböcker efter det att de har läst färdigt de kurser böckerna i fråga använts till.

7. Sälj dina gamla kursböcker

Har du gammal kurslitteratur som du inte längre behöver? Då kan du tjäna lite extra pengar på att sälja dessa efter det att du läst klart de kurser som dina kursböcker används till. Du bör inte heller ha några större svårigheter med att kunna hitta andra studenter som är villiga att köpa din kurslitteratur av dig. Ett annat alternativ är att byta ut den kurslitteratur du inte längre behöver mot sådan du behöver.

8. Du kan spara mycket pengar på att dela ditt boende

Är det så att du inte vill behöva bo i en studentkorridor? Då kan det i stället vara värt att satsa på sitt eget boende. Att som student bo själv är dock något som kan göra att du får svårt att få pengarna att räcka till. Just därför är det en bra idé att dela ditt boende med andra studenter. På så sätt kan du se till att hålla priset för hyran nere.

9. Du kan spara mycket pengar på att laga din egen mat

Ett annat bra sätt för att som student kunna hålla sina kostnader nere är att laga sin egen mat. Att hela tiden äta ute är nämligen något som kan kosta dig betydligt mer pengar än vad det gör att laga din egen mat. Se därför till att göra din egen mat i stället för att hela tiden äta ute. Det är något som du kan spara väldigt mycket pengar på i det långa loppet.

10. Hamna inte i dåligt umgänge

En annat misstag en del personer gör under sin studietid är att hamna i dåligt umgänge. Detta kan till exempel handla om studenter som lägger ner alltför mycket tid på festande, som får det att gå ut över deras studier och som även kan få dig att börja göra det. I värsta fall kan det också handla om folk som använder sig av droger och får dig med att prova på det. Försök därför att undvika denna typ av umgänge när du studerar på universitet och se i stället till att skaffa dig bra kontakter som du kan få nytta av i framtiden.

11. Använd dig av kollektivtrafik

Som student kan du också spara mycket pengar på att använda dig av kollektivtrafik i stället för att hela tiden köra bil. Dels kan du som är student ofta få rabatter när det kommer till kollektivtrafik, dels är Sverige ett land där det är väldigt dyrt med bensin. Använder du dig hela tiden av din egen bil kan det därför kosta dig betydligt mer pengar än vad det gör att använda dig av kollektivtrafik.

12. Sök stipendier

Ett annat sätt som du kan använda dig av för att få dina pengar att räcka så långt som möjligt när du är student är att söka stipendier. Ofta finns det nämligen gott om sådana som du kan söka, och med turen på din sida kan du förhoppningsvis lyckas få ett stipendium. Det kan underlätta mycket när det kommer till din ekonomiska situation för dig som är student.

13. Lär dig ett nytt språk

Det kan också vara en god idé att passa på att lära sig ett nytt språk när man studerar på universitet. Det är nämligen något som kan öka dina chanser att hitta ett jobb när du väl har tagit din examen.

14. Skaffa dig ett extrajobb

Har du tid över kan det också vara en mycket bra idé att skaffa sig ett extrajobb vid sidan om dina studier. Genom att göra det kan du nämligen tjäna lite extra pengar vid sidan om och på så sätt skaffa dig en bättre ekonomi som student.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden