14 tips för att ta dig igenom den svenska vintern

Av: Emil Jansson Publicerat: augusti 25, 2021
Ett vinterlandskap.

Den svenska vintern kan vara både lång och mörk. Att ta sig igenom den är därför inte alltid det lättaste. I denna artikel ska vi dock ge dig 14 tips på hur du kan lyckas med det.

1. Åk norrut

Faktum är att vintern i Sverige kan bli betydligt värre ju längre söderut du kommer. Detta är visserligen något som kan variera från person till person, men många tycker att det är betydligt värre att behöva stå ut med regn och blåst som det blir i många delar av södra Sverige än vad det är att stå ut med en riktig vinter med snö och skidbackar. Har du möjligheten att jobba på distans? Då kan det vara ett tips att söka sig längre norrut så att du får en riktig vinter med snö och som gör att du kan göra sådana saker som är trevligt med vintern. Detta kan handla om allt från längdskidåkning till utförsåkning och att slänga sig naken i snön efter att ha badat bastu. Vintern behöver alltså inte nödvändigtvis vara något tråkigt.

2. Åk till varmare breddgrader

Om det är så att du kan jobba på distans kan det också vara en bra idé att åka till varmare breddgrader under några månader när det är vinter här i Sverige. Du kan då slippa det mörker och den nedstämdhet som den svenska vintern kan innebära för vissa och se till att kunna få njuta av sommar året runt om det är det du önskar. Är det så att du inte kan jobba på distans kan det fortfarande vara värt att åtminstone åka i väg på semester i några veckor. I värsta fall kanske du kan ta ett mindre lån till detta? Det kan ge dig den extra energi som behövs för att du ska klara av att ta dig igenom vintern här i Sverige.

3. Träna

När det blir vinter här i Sverige och mörkret faller kan det vara extra viktigt att hålla sig fysisk aktiv och träna. Det kan nämligen ge dig den endorfinkick som krävs för att du ska kunna hålla dig på bra humör och inte fastna i negativa tankar. Detta kan röra sig om allt från löpning till simning och styrketräning, eller varför inte alla tre?

4. Sola solarium

För att kompensera för bristen på solljus och se till att man kan hålla sig på gott humör kan det vara en klok idé att sola solarium då och då. På så sätt kan du få den UV-strålning som krävs för att hålla sig på bra humör, detta trots bristen på solljus under den svenska vintern. Precis som solande annars måste du dock se till att du inte gör detta för ofta eftersom det kan resultera i hudcancer och liknande. Gör det helt enkelt bara då och då som ett sätt att hålla humöret uppe under vintern på.

5. Ta vara på det solljus som finns

Även fast det är mörkt under den största delen av dygnet här i Sverige är det på de flesta håll i landet inte mörkt dygnet runt. Se därför till att vara ute och ta vara på den lilla mängd solljus som faktiskt finns här. Du bör därför bland annat se till att ha en vettig dygnsrytm så att du inte ligger inne och sover när solen väl tittar fram. Detta är något som kan göra under för ditt mående.

6. Köp bra vinterkläder

Att vintern är mörk och kall är inte något som det går att komma undan. Det blir dock verkligen inte bättre om det är så att du går runt och fryser hela tiden. Se därför till att skaffa dig bra vinterkläder. På så vis behöver det inte vara lika jobbigt att vistas ute eftersom du då inte måste gå runt och frysa. Att unna sig bra vinterkläder är därför något som det är värt att spendera lite mer pengar på.

7. Spendera tid med familj och vänner

Genom att omge dig med och spendera tid med de du tycker om kan det bli lättare att klara av vintermörkret. Se därför till att spendera tid med familj och vänner och var öppen med att du känner dig lite nere om det är så att du inte mår bra. Ofta kan stöttning av de du tycker om vara bra för ditt mående.

8. D-vitamin

D-vitamin är något man bland annat kan få genom att vistas ute i stolen. Eftersom solen är uppe under en så begränsad tid som den är under vintern här i Sverige kan det då bli så att man får brist på D-vitamin. Det kan därför vara klokt att ta kosttillskott som innehåller D-vitamin, detta för att kompensera för bristen på sol. Det är också något som kan få dig att må bättre.

9. Köp en ljusterapilampa

Det kan också vara en bra idé att köpa en ljusterapilampa. Med en sådan går det nämligen att förlänga känslan av sommar, ge dig själv extra energi, motverka vintertröttheten och få hjälp med att få en bra dygnsrytm.

10. Gå på bio

En mycket trevlig aktivitet man kan unna sig lite extra av under vinterhalvåret är att gå på bio. Att se en bra rulle är nämligen något som kan få dig på bättre humör.

11. Hitta en bra serie att följa

Det är också bra att hitta en eller flera serier som du kan följa under vinterhalvåret. Detta är ett utmärkt sätt för att komma på bättre tankar och inte gräva ner sig alltför mycket i det faktum att det är vinter och mörkt där ute.

12. Läs en bra bok

Ett annat bära sätt för att hålla sig sysselsatt och hålla sina tankar upptagna under vintern är att hitta en bra bok att läsa. På så sätt kan du fly verkligheten för en stund och få det lättare att tänka positivt.

13. Gör det mysigt där hemma

Vintern behöver faktiskt inte vara något trist och negativt, utan den kan också vara mysig. Gör därför det du kan för att göra det mysigt där hemma. Detta kan bland annat handla om att du har levande ljus tända vilket kan skapa en mycket trevlig stämning i hemmet.

14. Gå på spa

Att gå på spa är också det något som kan vara mysigare på vintern än vad det är på sommaren. Unna dig därför en dag där du går på spa och låter dig bli väl omhändertagen.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden