15 tecken på att du har ett allvarligt shoppingproblem

Av: Lucy Publicerat: augusti 3, 2021
15 tecken på att du har ett allvarligt shoppingproblem

Gillar du att shoppa, men ditt shoppande har gått från ett intresse till ett problem? I så fall är du inte ensam om detta. Vi ska nu titta på 15 tecken på att du har ett allvarligt shoppingproblem.

Du lånar pengar för att shoppa

Brukar du låna pengar för att shoppa? Detta är i så fall ett stort varningstecken som tyder på att ditt shoppande gått från att vara ett intresse till att bli en besatthet. Att låna pengar till att shoppa är nämligen en mycket dålig idé. Ska du låna pengar ska det alltid vara till något som är absolut nödvändigt. Shopping är inte en sådan sak. Om du brukar låna pengar till att shoppa, sluta därför med det på en gång och se till att betala tillbaka dina redan existerande lån så fort du kan.

Du kommer med i Lyxfällan

Detta kanske låter som ett extremt exempel, men faktum är att många av de personer som deltagit i programmet Lyxfällan genom åren har gjort det på grund av att de har ett allvarligt shoppingproblem. Har du turen, eller oturen, att komma med i programmet är detta tveklöst ett tecken på att ditt shoppande har blivit ett allvarligt problem.

Du köper saker bara för shoppandets skull

Ibland kan det ha gått så långt att du shoppar bara för shoppandets skull. Du köper då alltså på dig saker som du egentligen inte behöver, bara för att du är beroende av själva shoppandet. Vet du med dig att du shoppar på detta sätt är det bäst att söka hjälp så fort det bara går.

Du köper saker du egentligen inte behöver eller använder

Brukar du köpa på dig onödiga prylar och andra saker du inte behöver? Då är också detta ett tecken som tyder på att ditt shoppande gått från att ha varit ett intresse till att bli ett stort problem. Är du själv medveten om det? Försök då att sluta med det på en gång. Om du inte kan göra det är det bäst att söka hjälp.

Du handlar mycket på kredit

Självklart kan man unna sig att köpa saker på kredit någon gång då och då. Gör det dock inte till en vana. Att handla på kredit är nämligen i stort sett samma sak som att shoppa med lånade pengar. Att låna pengar är återigen något du endast bör göra när det är absolut nödvändigt. Till detta räknas inte shopping.

Du har så många saker där hemma att du inte har koll på vad som är vad

Ett annat tecken på att du har ett allvarligt shoppingproblem är att du har så många saker i ditt hem att du inte ens har koll på vad som är vad. Har du till exempel klädesplagg där hemma som du aldrig använt? I så fall är det ett tecken på att det är onödiga saker som du egentligen inte hade behövt slösa pengar på. Självklart kan man ha något plagg någonstans som man aldrig använt, men är detta regel snarare än undantag är det ett tecken på att man har allvarliga problem.

Du väljer shopping före familj och vänner

Ett annat tecken på att ditt shoppande har gått överstyr är att du väljer det före familj och vänner. Visst kan det vara trevligt att shoppa, det är det många som tycker, men så trevligt att det ska prioriteras före vänner och familj är det inte. Vet du med dig att du gör detta är det därför dags att erkänna för sig själv att du har ett problem och börja ta itu med det.

Du har inte råd att betala dina räkningar

Brukar du shoppa för så mycket pengar att du inte har råd att betala dina räkningar? Också det är ett tecken på att ditt shoppande redan utvecklats till ett allvarligt problem. Du bör därför sluta med detta på en gång och i stället fokusera på att betala dina lån och andra räkningar.

Du är hela tiden på jakt att göra reafynd som du egentligen inte behöver

Ett annat tecken som tyder på att ditt shoppande gått från att vara en hobby till att bli ett beroende är att du hela tiden är på jakt efter reafynd, trots att du egentligen inte behöver varorna i fråga. Ibland kan det räcka att vara medveten om att man har ett problem för att kunna ta tag i det. Gör det inte det bör du överväga att söka hjälp för ditt shoppande.

Du har för vana att göra impulsiva köp

Att göra onödiga, impulsiva köp av saker som du egentligen inte behöver tyder också på att du tappat kontrollen över ditt shoppande. Är du medveten om detta men fortsätter med det i alla fall? I så fall kan det utan tvekan vara dags att söka hjälp för ditt shoppande.

Du köper presenter till nära och kära som du egentligen inte har råd med

Ett annat tecken på att ditt shoppande är helt utom kontroll är att du köper dyra presenter till nära och kära som du egentligen inte har råd med. Skälet till att du gör detta kan handla om att du vill bli omtyckt, men att riskera sin egen ekonomi för att folk ska tycka om dig är inte sunt. Vet du med dig att du brukar ägna dig åt detta så försök sluta med det genast.

Du använder shoppingen som någon slags terapi för dina andra problem i livet

Ett annat varningstecken är att du använder dig av shoppingen som ett sätt att bearbeta de andra problem du har i livet. Shopping ska inte vara någon typ av terapi, utan det ska endast vara ett nöje som du kan ägna dig åt när du verkligen behöver köpa saker och har råd med det. Vet du med dig att du använder shopping för att bli av med ångest eller andra problem, försök då sluta med det så fort du kan.

Du köper dyra saker för att imponera på andra

Brukar du köpa dyra saker som du egentligen inte har råd med, bara för att imponera på dina vänner? Även detta är ett osunt sätt att ägna sig åt shopping på, och ett sätt du genast bör sluta med.

Du köper onödiga saker för att det ger en kick

Shopping är, återigen, något man endast bör ägna sig åt när man verkligen behöver köpa nya saker. Vet du med dig att du brukar köpa saker du egentligen inte behöver bara för att du får en kick av det? Också detta är i så fall något du bör sluta med genast.

Ditt shoppingbeteende ger dig ångest men du fortsätter ändå

Får du ångest över alla pengar du slängt bort på shopping i onödan men fortsätter ändå med det? Också detta är ett tecken på att du inte har någon kontroll över hur mycket du shoppar. Kan du inte sluta med ditt osunda shoppingbeteende så sök hjälp för det.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden