16 överraskande saker som just blev billigare

Av: Lucy Publicerat: augusti 18, 2021
16 överraskande saker som just blev billigare

Coronapandemin som fortfarande håller världen i sina klor har även fört med sig en del oväntade förändringar. En av dessa är att vissa saker blivit billigare än vad de var innan pandemin bröt ut. Vi ska nu ta oss en titt på 16 sådana saker.

Hemmaträning

En av de saker som har blivit billigare under pandemin är hemmaträning. Innan pandemin bröt ut var de flesta personliga tränare och företag som erbjöd sina tjänster på nätet prenumerationsbaserade. Under pandemin har många tränare i stället börja erbjuda sina tjänster gratis på sociala medier. Samtidigt har till och med gym på vissa håll i världen börjat erbjuda gratis träning. Det är något som gärna får leva kvar även efter att pandemin är förbi.

Låneräntor

För dig som vill låna pengar är det också en god nyhet att låneräntor blivit billigare på flera håll i världen. Vill du refinansiera ditt hem är det därför ett utmärkt tillfälle att göra det nu.

Fraktkostnader

Ett annat område där kostnaderna gått ner är frakt. Många återförsäljare har nämligen börjat skippa fraktkostnader helt och hållet för att kunna konkurrera med jättar som Amazon och Walmart. I de flesta fall kan du dock behöva beställa varor vars sammanlagda summa överstiger en viss mängd för att du ska kunna få gratis frakt. Det är upp till dig att avgöra ifall det är värt det eller inte. Notera också att vissa företag erbjuder gratis frakt för dig som är ny som kund hos dem.

Kläder

Kläder är något man alltid är i behov av, oavsett om det pågår en pandemi eller inte. Eftersom pandemin fått många personers privata ekonomi att försämras radikalt har också många klädföretag det tufft ekonomiskt just nu. Det har inneburit att många av dem har börjat sänka priserna för att locka kunder. Har du gott om pengar trots pandemin kan det därför vara en bra idé att köpa på dig en stor mängd kläder nu.

Bensin

På många håll i världen har också priset på bensin gått ner en hel del. Detta kan därför vara ett gott tillfälle att tanka din bil, och kanske även samla på dig en del som du kan ha vid ett senare tillfälle.

Bilar

Även bilar är något som har sjunkit i pris på många håll runtom i världen. I USA föll till exempel priset på bilar med hela 34 procent under det andra kvartalet 2020 jämfört med 2019. Olika bilföretag började också erbjuda olika specialerbjudanden på olika håll runt om i världen. Hyundai erbjöd till exempel finansiering av bilköp med 0 procents ränta. Samtidigt erbjöd Honda 1,000 dollar i rabatt för de kunder som var först ut att nappa på deras erbjudanden som redan sedan tidigare innebar lägre priser.

Resor

Eftersom resor är en av de många branscher som handlar om tillgång och efterfrågan är det inte så konstigt att resorna gått ner mycket i pris på grund av pandemin. Dels är det många personer som inte kan resa överhuvudtaget som ett resultat av pandemin, dels vill många inte resa av rädsla för att bli smittade eller behöva sitta i karantän. Ett av många exempel på detta är att bland annat flygbiljetter gått ner väldigt mycket i pris. Samtidigt är det förståeligt om man vill undvika att resa i dessa tider på grund av smittorisken och social distensering. Vill du göra det och du lyckas hitta en destination som det går att åka till kan det dock vara bra att passa på.

Studielån

I USA pausades alla krav på tillbakabetalning av studielån under en period 2020. Även räntan på dessa lån sänktes under denna period till 0 procent. Dock gällde detta bara federala studielån, inte privata.

Elpriser

I Sverige har bland annat elpriserna sjunkit som en följd av pandemin. Närmare bestämt har pandemin orsakat en förminskad aktivitet inom Kinas ekonomi, något som i sin tur resulterat i sänkta kol- och oljepriser. Det har alltså fått som resultat att elpriserna sjunkit här i Sverige.

Gratis dricka och kaffe från Circle K i USA

I USA har Circle K under pandemin börjat erbjuda gratis dricka eller gratis kaffe till ambulans- och annan sjukvårdspersonal.

Gratis pommes frites hos McDonald’s

McDonald’s i USA har även börjat bjuda på gratis pommes frites. För att ha rätt till detta erbjudande behöver du göra en beställning via deras app på fredagar samt handla för minst en dollar. Du har då fått en pommes fritt i storlek medium.

Gratis ljudböcker

Under pandemin har även företaget Audible, som ägs av Amazon, börjat erbjuda tusentals gratis ljudböcker för barn tillgängliga i åtta olika språk. Har du barn som gillar ljudböcker kan det därför utan tvekan vara värt att göra ett besök hos Audible.

Gratis kreditrapporter

För att återvända till USA erbjöd landets tre stora kreditföretag Equifax, Experian, och TransUnion under en period en gratis kreditrapport per vecka. Detta var förstås en stor fördel för många amerikaner eftersom det tidigare kostade, och nu återigen kostar, pengar att göra en kreditrapport.

Sänkt utlåningsränta från Riksbanken

I Sverige har Riksbanken sänkt utlåningsräntan för landets banker från en reporänta på 0,75 procentenheter till 0,10 procentenheter. Det har man gjort som ett sätt att se till att dagslåneräntan för den svenska kronan ska ligga nära reporäntan. Man har också vidtagit denna åtgärd så att det ska bli billigare för svenska banker att få tillgång till kredit.

Hotell

En annan sak som blivit billigare som ett resultat av pandemin är hotell. Precis som när det gäller resor i stort beror detta på att många inte kan eller vill resa under pandemin. Även om det som turist går att åka till en hel del turistdestinationer även under pandemin är det många som inte ser någon mening med det på grund av social distansering och andra åtgärder för att hålla smittspridningen under kontroll. Om du väljer att resa trots pandemin kan du i många fall alltså i alla fall dra nytta av billigare hotellkostnader.

TV-apparater

TV-apparater är något som rasat i pris under flera årtionden. Detta har fortsatt ytterligare under pandemin. Eftersom inte alla har råd att lägga pengar på saker som TV-apparater i dessa svåra tider har efterfrågan på TV:s minskat vilket alltså resulterat i lägre priser.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden