17 sätt svenskarna hjälper världen att bli en bättre plats

Av: Lucy Publicerat: juni 10, 2021
17 sätt svenskarna hjälper världen att bli en bättre plats

Sverige är varken någon ekonomisk eller militär stormakt. Dock brukar folk ofta referera till Sverige som en humanitär stormakt. Vi ska därför i denna artikel ta oss en titt på 17 sätt som svenskarna hjälper världen att bli en bättre plats på.

Miljötänk

Det är inte många länder som tar miljöfrågan på ett lika allvarligt sätt som vi gör i Sverige. Tyvärr är vi ett så pass litet land att vi själva inte kan göra särskilt mycket för att minska utsläppen på global nivå. Däremot kan vi föregå med gott exempel, och det är precis vad vi gör! I de klimatmål som regeringen har som plan att vi ska kunna nå senast år 2045 ska det inte komma några nettoutsläpp av växthusgaser till atmosfären från Sverige. Om man jämför detta med hur våra klimatutsläpp såg ut 1990 kommer de, om vi lyckats uppnå detta mål, ha minskat med så mycket som 85 procent. Det är bara att hoppas på att vi verkligen lyckas med detta och att resten av världen i så fall tar efter oss.

En av världens största givare av humanitärt bistånd

Det är inte alla som är medvetna om detta, men faktum är att Sverige är en av världens största givare av humanitärt bistånd. Enligt UD utgörs detta av kärnbidrag till de stora humanitära organisationerna samt till CERF, vilket är FN:s centrala nödfond. Övriga biståndsbelopp går via Sida. Detta bidar bland mycket annat till att rädda människors liv och till utveckling i världen.

Hög levnadsstandard

I skrivande stund ligger Sverige på plats 13 på den lista som används för att mäta levnadsstandard i olika länder. Man brukade visserligen ligga ännu högre upp än så, men med tanke på att det finns hela 195 länder i världen så är plats 13 verkligen inte dåligt.

Idrottsframgångar

För att vara ett så litet land är Sverige verkligen duktiga inom olika idrotter. Detta handlar om allt från fotboll, ishockey och handboll till friidrott och simning för att nämna några. Det är helt klart något som vi svenskar bör vara mycket stolta över.

Multinationella företag

För ett så litet land som Sverige är det även mycket imponerande hur många multinationella företag som är svenska, eller som åtminstone har startat i Sverige. Några av dessa inkluderar företag som Volvo, Ericsson, SAAB, AstraZeneca och IKEA för att nämna några.

Kända skådespelare och skådespelerskor

Sverige har fortfarande och har under årens lopp haft ett stort antal skådespelare och skådespelerskor som gjort sig stora namn på den internationella scenen. Detta inkluderar bland annat namn som Greta Garbo, Max von Sydow, Stellan Skarsgård, Joel Kinnaman och Noomi Rapace för att nämna några.

Astrid Lindgren

Astrid Lindgrens böcker var och är fortfarande oerhört populära över stora delar av världen. Det finns ingen annan svensk författare som har blivit översatt till lika många språk som henne. Det sägs att hennes böcker har sålt i mer än 165 miljoner exemplar runtom i världen, och hon vann under sin livstid ett stort antal priser för sin litteratur, både här i Sverige och internationellt sett.

Religionsfrihet

Religionsfrihet är något som borde vara en självklarhet i världens alla länder, men det är det tyvärr inte. Det är det dock här i Sverige. Här är nämligen religionsfrihet en del av grundlagen. Det betyder att varje person har rätt att utöva sin religion här i landet, antingen på egen hand eller tillsammans med andra.

Allemansrätten

Allemansrätten är något som är närmast unikt för Sverige. Den innebär att i Sverige har alla rätt att röra sig fritt i naturen. Allemansrätten innebär dock inte bara rättigheter, utan även en mängd skyldigheter. Det handlar bland annat om att du måste visa hänsyn för naturen och dess djurliv och inte skräpa ner eller förstöras på andra sätt. Du måste även visa hänsyn mot de olika markägarna samt övriga besökare. Så länge du gör detta kan du alltså röra dig mer eller mindre fritt i naturen här i Sverige, något som utan tvekan är mycket sympatiskt och som vi önskar att fler länder kunde ta efter.

Offentligt finansierad sjukvård

I Sverige är sjukvården offentligt finansierad samtidigt som den använder sig av högkostnadsskyddet. Högkostnadsskyddet innebär att du bara behöver betala upp till en viss summa och därefter inte för några ytterligare patientavgifter. Utöver högkostnadsskyddet finansieras vården i Sverige med skattemedel. I Sverige ska alla därför ha rätt till vård oavsett hur mycket pengar man har.

Snabbt internet

Inte heller detta är det alla som känner till, men faktum är att Sverige är ett av de länder i världen där du har tillgång till det absolut snabbaste internetet.

Lätt att låna pengar

En annan fördel är att Sverige är ett land som det är lätt att låna pengar i. Med detta sagt bör du alltid låna pengar på ett ansvarsfullt sätt. Du bör alltså bara låna pengar i de fall då du verkligen har ett bra skäl att göra det samt när du är helt säker på att du kommer kunna betala tillbaka det i tid. Så länge du uppfyller dessa krav kan det dock vara mycket bra att kunna ta lån på ett enkelt sätt.

Ren luft

Sverige är ett av de länder i världen som har allra bäst luftkvalitet. 2020 kom Sverige på fjärdeplats i en undersökning om vilka länder som hade renast luft runtomkring i världen. Detta är utan tvekan en mycket bra placering med tanke på att det finns hela 195 länder i världen.

Närmast obegränsad tillgång till dricksvatten av god kvalitet

En annan stor fördel med Sverige är att vi har en närmast obegränsad tillgång till dricksvatten av bra kvalitet. Som vi alla vet går det utmärkt att dricka vatten från kranen i Sverige vilket det verkligen inte gör i alla länder. Kollar vi på resten av världen säg det nämligen att så mycket som 1,2 miljarder människor saknar tillgång till rent dricksvatten. Även när det gäller detta har övriga världen därför mycket att lära av lilla Sverige.

Jämställdhet

Sverige är ett av världens mest jämställda länder. Det innebär att du i Sverige har lika stora rättigheter oavsett om du är kvinna eller man samt oavsett vilken etnicitet du har, för att nämna några få saker. Även detta är något vi bör vara mycket stolta över.

Hälsosamhet

Sverige är också ett av världens mest hälsosamma länder. I en studie som gjordes av Bloomberg Healthiest Country Index 2019 kom Sverige nämligen så högt upp som på sjätte plats.

Läs- och skrivkunnighet

Även om läs- och skrivkunnigheten i Sverige sedan några år tillbaka tyvärr har börjat sjunka så är det fortfarande ett av de länder i världen där läs- och skrivkunnigheten är som allra högst.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden