5 enkla steg för att hitta det bästa lånet när du har dålig kredit

Av: Lucy Publicerat: juni 7, 2021
5 enkla steg för att hitta det bästa lånet när du har dålig kredit

Vill du låna pengar men har dålig kreditvärdighet? Då kan vi glatt meddela dig att det trots detta numera går att få lån från flera låneföretag. Vi ska i denna artikel därför ta oss en titt på vad du bör göra för att lyckas hitta bästa möjliga lån trots att du har dålig kreditvärdighet.

Jämför låneförmedlare

När du söker efter det bästa lånet för dig och din ekonomiska situation är det en bra idé att använda sig av låneförmedlare på nätet. Det finns numera ett mycket stort antal sådana. För att verkligen se till att du får det ultimata lånet för dig råder vi dig till att jämföra olika låneförmedlare och se vad för typ av låneofferter de kan ge dig. Du får nämligen inte samma låneerbjudanden hos samtliga förmedlare, så det kan vara klokt att jämföra det mellan många olika. När du sedan väl har hittat den förmedlare som ger dig bästa möjliga lån kan du bestämma dig för vilken du ska satsa på.

När du gör det här kan det vara klokt att använda sig av låneförmedlare som inte gör kreditupplysningar med UC vilket är en förkortning för Upplysningscentralen. Varje gång det görs en kreditupplysning med UC riskerar din kreditvärdighet nämligen att försämras ytterligare. Har du redan en dålig kreditvärdighet till att börja med så är detta förstås något som det är viktigt att undvika. Numera finns det dock gott om låneförmedlare och lånföretag som utför sina kreditupplysningar med andra företag än UC, så du behöver inte känna dig orolig för att du inte ska lyckas finna en.

Hur man hittar det bästa lånet

Eftersom du med dålig kreditvärdighet dels inte vill försämra din kreditvärdighet ytterligare genom en kreditupplysning med UC, dels kan ha lite svårare att få lån via vissa låneförmedlare kan det vara klokt att ansöka om ett snabblån. Företag som erbjuder snabblån brukar för det första nämligen göra sina kreditupplysningar med andra företag än UC. Dessutom brukar de inte ställa lika höga krav på din kreditvärdighet som vissa andra låneförmedlare kan göra. Du som har dålig kreditvärdighet kan därför vända sig till dessa för att få ett så bra lån som möjligt, framför allt om du behöver pengarna snabbt.

Innan du väljer att acceptera ett låneerbjudande är det dock mycket viktigt att du är säker på att du verkligen kommer att kunna betala tillbaka pengarna i tid. Dessutom ska du alltid ha ett bra skäl till att vilja låna pengar. Med andra ord ska du inte låna pengar till att åka på semester eller gå ut och festa. När du ska låna pengar ska det alltid vara till saker som är absolut nödvändiga. Detta gäller framför allt när det kommer till snabblån eftersom du i många fall bara har 30 dagar på dig att betala tillbaka dem samtidigt som de brukar ha högre ränta än andra lån.

Det har på senare tid bland annat kommit fram att många unga människor tar snabblån för att investera i aktier. Här har du ett väldigt bra exempel på saker som det är olämpligt att låna pengar till. Aktier är inte något livsviktigt som du behöver för att överleva, därför är det inte heller något som du bör låna pengar till att investera i.

Hur man hittar ett lån när man har dålig kredit

Du som har dålig kreditvärdighet men som ändå vill kunna låna pengar gör bäst i att satsa på snabblån. Använder du dig av en sida som till exempel Lendo så kommer det först och främst att göras en kreditupplysning med UC vilket som tidigare nämnt kan försämra din kreditvärdighet ytterligare. Vidare kan det vara svårt att få ett lån genom en aktör som Lendo om du har dålig kreditvärdighet.

Att ha en dålig kreditvärdighet behöver därför inte längre innebära att du inte kan få några lån vilket kunde vara fallet förr i tiden. Tack vare snabblån kan nämligen också du som har dålig kreditvärdighet få låna pengar. Som tidigare nämnt bör du dock alltså enbart låna pengar om det verkligen är så att du behöver det. Vissa skäl är helt enkelt direkt olämpliga när det kommer till att låna pengar.

Hur man väljer det bästa lånet

För att kunna få bästa möjliga lån kan du begära att få en offert från flera olika låneförmedlare. Ju fler företag du ansöker hos desto större blir nämligen chansen att du ska hitta något som passar dig så bra som möjligt. Har du dålig kreditvärdighet är det, som tidigare nämnt, dock klokt att undvika företag som gör kreditupplysningar med UC eftersom det kan försämra din kreditvärdighet ytterligare. För att undvika detta kan du hålla dig till låneförmedlare som erbjuder snabblån eller andra sådana som inte gör kreditupplysningar med UC. En av de vanligaste typerna av snabblån är till exempel SMS-lån. Ta dig därför en titt på nätet så kommer du märka att det finns många förmedlare som erbjuder det.

För dig som har dålig kreditvärdighet är därför frågan om vilket företag kreditupplysningen görs med viktig när du ska välja det bästa lånet. I övrigt är det viktigt med samma saker som gäller när det kommer till andra typer av lån. Detta handlar därför om saker som räntan, månadsavgiften samt hur lång tid du har på dig att betala tillbaka ditt lån. När det kommer till snabblån brukar du, som vi tidigare varit inne på, endast ha 30 dagar på dig att betala tillbaka lånet. Detta är dock inte alltid fallet, utan det kan variera från förmedlare till förmedlare.

När och varför behöver du ett lån?

Det vanligaste skälet till att man behöver låna pengar är att man behöver köpa något som man inte har råd med att betala på en och samma gång. I stället för att betala allt i en klumpsumma sprider man därför ut betalningen under en längre tidsperiod genom att låna pengar. På så sätt får du råd att köpa det du vill ha. Man bör dock alltid tänka igenom det hela noggrant innan man bestämmer sig för att acceptera ett låneerbjudande. Det kostar nämligen pengar att låna pengar, detta i form av ränta och andra avgifter.

FAQ

Var kan man låna pengar?

Du kan låna pengar från din bank och i de fall då det gäller snabblån direkt från låneföretagen.

Vad är en låneförmedlare för något?

En låneförmedlare är ett företag som sköter kontakten mellan dig och de olika bankerna. I stället för att behöva sitta och skicka in en separat låneförfrågan hos samtliga banker gör låneförmedlaren därför jobbet åt dig.

Vad är ett SMS-lån för något?

När snabblån först började dyka upp i Sverige ansökte du om lånet samt skötte den övriga kontakten med låneföretaget med hjälp av SMS. Det är där namnet SMS-lån kommer ifrån. Trots att det inte är många, om ens några, låneföretag som fortfarande bokstavligt talat erbjuder SMS-lån så är detta en benämning som lever kvar. Numera brukar ett SMS-lån dock syfta på ett snabblån, alltså ett lån där ansökningsprocessen och tiden till pengarna kommer in på ditt konto går så snabbt som möjligt.

Vad ska jag ta hänsyn till när jag ska avgöra ifall ett låneerbjudande är bra eller inte?

När det kommer till att avgöra ifall ett låneerbjudande är bra eller inte ska du titta på saker som räntan, månadskostnaden, andra avgifter samt den tid som du har på dig att betala tillbaka lånet.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden