5 lustiga avslag på låneansökningar som du inte trodde var verkliga (2021)

Av: Lucy Publicerat: juli 21, 2021
5 lustiga avslag på låneansökningar som du inte trodde var verkliga (2021)

Att få avslag på en låneansökan är något som kan drabba alla. Ibland kan anledningen till att du fick avslag dock vara väldigt konstig. Vi ska nu därför ta oss en titt på fem lustiga skäl för avslag på ansökningar om att låna pengar som du inte kommer tro är sanna.

1. Du har felaktigt förklarats död

Detta kanske låter som något hämtat från en dålig komedifilm, men faktum är att det faktiskt har inträffat i verkligenheten. Men hur är då detta möjligt? Svaret på den frågan är att i de fall då ett sådant misstag faktiskt har inträffat så har det oftast handlat om att den myndighet som ansvarar för personnummer av misstag har ditt personnummer listat som tillhörandes en död person.

I USA är det SSA, kort för Social Security Administration, som ansvarar för personnummer. Där brukar ungefär 6 000 personer per år felaktigt listas som döda, något som i sin tur kan leda till att de får avslag på sina låneansökningar. Detta är alltså inte någon engångsföreteelse, utan det är något som händer relativt ofta. Om du drabbas av det här kan det dessutom vara ganska krångligt att få myndigheterna att inse att du inte är död. I USA behöver man ta sig till sitt lokala SSA-kontor och kunna uppvisa flera ID-handlingar för att styrka att man verkligen är den man utger sig för att vara, och att man fortfarande är vid liv. Detta kan handla om allt från ditt pass till ditt körkort och ditt vigselbevis.

Efter att din felaktiga död rättats till kan du pröva lyckan igen genom att ansöka om ett nytt lån. Förhoppningsvis ska det gå bättre denna gång.

2. Din identitet har förväxlats med någon annans

Ett annat typ av fel som egentligen inte borde kunna inträffa, men som faktiskt gör det, är att din identitet förväxlats med någon annan och att du därför kan få avslag på din låneansökan. Även detta inträffar nämligen mer ofta än man kan tro. Det vanligaste skälet till det är att du har ett namn som påminner mycket om någon annans, eller att ni har liknande personnummer. Det är därför klokt att kontrollera sin kreditrapport, åtminstone några gånger per år. Skulle du då se ett misstag, till exempel en skuld som står i ditt namn men som du vet inte är din, så kan du se till att få det fixat så snabbt som möjligt så att inte din kreditvärdighet blir påverkad. I Sverige kan du bland annat använda dig av Kreditrapporten.se för att göra detta.

3. Du har ingen kredithistorik

Detta är det inte alla som vet, men ibland kan avsaknaden av kredithistorik vara lika illa som att ha dålig kreditvärdighet. Har du ingen kredithistorik är det nämligen svårt för bankerna och låneförmedlarna att veta ifall du är en ansvarsfull låntagare eller inte. De kan därför vara skeptiska till att vilja satsa på dig, framför allt när det finns så många andra personer som söker lån och som har en kredithistorik.

Men hur gör man då för att ändra på detta? Krävs det att man har en kredithistorik måste man väl kunna börja någonstans? En sak du kan göra är att skaffa dig några räkningar som står i ditt namn. Om du bor hemma hos dina föräldrar kan du till exempel be dem att få ta över någon eller några av hushållets räkningar. Du kan även välja att bli tillagd som auktoriserad användare till någon annans befintliga kreditkort. Det kan till exempel röra sig om dina föräldrars eller dina syskons kreditkort. Om huvudinnehavaren av kreditkortet då betalar sina räkningar samt gör det i tid registreras det nämligen även i din kredithistorik.

Får du avslag på din kreditansökan ska du därför inte nöja dig utan några som helst invändningar, utan du ska då försöka ta reda på så mycket som möjligt kring vad det kan bero på. Så länge det rör sig om någon av de tre anledningar vi hittills gått igenom i denna text så är det saker som går att lösa.

4. Konstiga anledningar till att vilja ta ett lån

En låneansökan kan också få avslag på grund av att låntagaren vill låna pengar till något väldigt konstigt. I USA ansökte bland annat en man en gång om att vilja låna pengar till att köpa en riktig riddarrustning för 8 000 dollar. Det kommer därför inte som någon större överraskning att personen fick avslag på sin låneansökan.

En annan person i USA ansökte om ett lån på 32 000 dollar för att göra om en mörk och fuktig grotta till en bostad. En annan ville låna 24 000 dollar för att köpa en kamel, medan en annan tredje ville låna 16 000 dollar för att köpa en svart hingst. Det fanns också en man som ville låna pengar för att köpa en bengalisk tiger, en kvinna som ville låna för att kunna dejta en känd fotbollsspelare, en annan kvinna som ville låna pengar till att börja baka världens största kaka, samt en man som ville låna pengar för att kunna uppfylla sitt livs dröm vilken var att åka till Disneyland och träffa Musse Pigg. Med andra ord är det bra att ha en vettig anledning till att vilja låna pengar, annars kan du få avslag på din låneansökan.

5. Avslag på grund av dumma misstag från lånesökarens sida

Det händer också att folk får avslag på sina låneansökningar på grund av dumma misstag. Ett sådant kan handla om att investera sina besparingar på aktier medan man väntar på att få svar på en låneansökan. Detta misstag finns det faktiskt folk som gör, och skälet till det är att de vill visa sin likviditet för långivaren.

Det har även hänt att folk har tagit ledigt från jobbet medan de har väntat på svar på en låneansökan. Visserligen behöver detta inte innebära att du per automatik kommer att få avslag på din ansökan. Det kan dock hända, och har hänt, att detta använts som skäl till att ge avslag på ett lån. Skälet är att långivaren ser detta som något som kan påverka din möjlighet att betala tillbaka lånet på ett negativt sätt. Vänta därför med att ta ledigt från jobbet till dess att din låneansökan godkänts.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden