5 spartips när semestern är över

Av: Theodor Holmberg Publicerat: augusti 19, 2022

Har sommarens utgifter blivit lite högre än du hade väntat dig? Det är lätt hänt att kontona ekar tomma efter semestern, att man lagt lite mer pengar än vad man hade tänkt på nöjen och annat – och att man börjar känna av inflationen. Om du återigen vill höra lite klirr i kassan kan du ta hjälp av våra spartips här nedan.

1. Notera, räkna, utvärdera

Vårt bästa spartips handlar egentligen inte om att avstå från något, utan snarare om att bara skaffa sig en bättre överblick över sina inkomster och utgifter – det bästa du kan göra är faktiskt att vara medveten om hur mycket pengar du har och hur mycket du spenderar.

Genom att månatligen anteckna allt du handlar kan du få en bättre insikt i dina vanor och fatta mer välgrundade beslut när det gäller din ekonomi. Kanske upptäcker du att du lägger mer pengar på alkohol, shopping eller annat än du skulle vilja och kan omprioritera när du handlar. Kanske inser du att din telefonräkning är oväntat dyr och att det är dags att byta abonnemang.

När du har utvärderat dina vanor kan du även göra en planering inför nästkommande månad genom att sätta upp mål: si och så mycket får livsmedel kosta nästa månad, och så vidare.

Kort sagt – budgetera mera!

spartips

2. Borta bra, men hemma bäst

Under sommarmånaderna tar vi oss för vana att gå ut mer för att njuta av solskenet som vi gått miste om under föregående halvår. Detta leder ofta till högre kostnader när det gäller mat, alkohol, fika, och liknande. Ett enkelt spartips är därför att helt enkelt stanna hemma.

Det kan låta urtrist, men faktum är att det kan vara minst lika mysigt att bjuda hem vännerna på en drinkblandarkväll som det kan vara att gå ut och dricka dyra cocktails. Detsamma gäller för matlagning – i stället för att äta ute, laga mat hemma.

Spartipset innebär inte att man aldrig kan gå ut, utan att man kanske ska välja sina tillfällen mer, och även inte utesluta att återskapa fikastunder och middagar på hemmaplan.

spartips

3. Den som spar han har

Hur gör man då för att omvandla spartipsen till konkreta stålar? Ett sätt är att bestämma sig för en viss summa som man ska sätta av varje månad. Det enklaste är att föra över den bestämda summan till ett annat konto, så att det inte finns någon risk att man spenderar de pengarna ändå.

Beroende på vilket slags sparande du vill ägna dig åt kan olika lösningar vara olika lämpliga. Om det är ett långsiktigt sparande – pension, bostad, eller liknande – då är fonder ofta en förmånlig lösning. Utvecklingen brukar ge stor vinst i förhållande till de sparpengar som du satte in från början, det vill säga att dina pengar med största sannolikhet kommer att höga i värde.

Man kan välja fonder med låg eller hög risk beroende på hur långsiktigt sparandet är. Om det gäller ett väldigt kortsiktigt sparande kan ett sparkonto eller fonder med låg risk vara mer lämpliga.

spartips

4. Den som väntar på något gott…

Detta spartips hänger egentligen ihop med det föregående. För att motivera dig till att spara genom att avstå från den där ölen eller den där take away-latten underlättar det om du har ett mål, något som du sparar till. Det kan vara en resa som du har velat göra, ett större inköp som du vill unna dig, eller – det största inköpet du kan göra – att spara långsiktigt till en kontantinsats.

Genom att ha ett mål med ditt sparande kan det också kännas mer värt att avstå från vissa saker. Många bäckar små fungerar åt båda hållen – många små utgifter som känns billiga blir skrämmande när de läggs på hög. Många små inkomster kan däremot få en annan effekt. Kom ihåg – man blir rikare på att sälja massvis av Toyotas än man blir av att sälja några få Porsches.

5. Dina pengar, ditt val

I slutändan är det du som avgör vilka spartips du vill använda dig av och vilka som inte passar din vardag. Vårt sista spartips är därför att du väljer ut olika områden av dina utgifter som du vill spara pengar på och hittar alternativa lösningar till dem – och de alternativa lösningarna, de blir faktiskt dina egna spartips. Du kanske väljer att byta bredbandsleverantör, att sluta röka, att äta billigare mat eller att sluta köpa kläder.

Hur du vill spara pengar är egentligen upp till dig. Därför är vårt sista spartips just det – välj utifrån din situation vilka utgifter du kan minska. Eller – om du har möjlighet – att försöka utöka dina inkomster.


Vill du läsa mer om hur du kan förbättra din privatekonomi? Vi har flera artiklar som kan vara till hjälp. Du kan få fler tips kring sparande här och här. Om du vill lära dig om hur du kan förbättra din kreditvärdighet kan du läsa mer här.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden