5 tips för att spara pengar i jul

Av: Ylva Gren Publicerat: november 23, 2015

December är en månad då kostnaderna kan dra iväg rejält ibland kan man även behöva låna pengar till jul för att täcka extra utgifter. Det är något som många låneföretag märker i januari, som är den månad då det tecknas flest snabblån och privatlån. Julklappar, julmat, resor till nära och kära, raketer för nyårsfirandet – det är många nya utgiftsposter som dyker upp i december. Givetvis ska man ta tillfället i akt att fira julen på bästa möjliga sätt, men det är smart att se till att kostnaderna för kalaset inte skenar.

Tips 1: Utgå från en budget
Ett grundtips för att hålla nere kostnaderna för julfirandet är att lägga upp en budget för vad allt får kosta. Utgå från vad du har att röra dig med och ange hur mycket du kan lägga på de olika utgiftsposterna. Skriv till exempel ner hur mycket julklapparna får kosta och hur mycket du får spendera på julmat. Var sedan noga med att följa budgeten till punkt och pricka. Har du gjort en sund budget för julen och sedan följer den minskar risken att du får snåla i januari.

Tips 2: Handla online
För julklappsinköpen är det klokt att göra de flesta inköpen på nätet. De flesta saker är billigare online, även om man inkluderar frakt, och sammantaget kan du garanterat spara minst flera hundralappar på att julklappshandla på nätet. Se också till att utnyttja möjligheten att jämföra priser för att hitta de lägsta priserna på de julklappar du är ute efter.

Tips 3: Kom överens med familjen vad julklapparna får kosta
Om du firar jul med familjen är det klokt att i förväg bestämma hur mycket julklapparna till var och en får kosta sammanlagt. På så sätt blir hela kalaset förmodligen billigare för alla som deltar i firandet.

Tips 4: Gå ihop om julmat och julklappar
Är det du som anordnar julfirandet för familjen, se till att du inte får dra hela lasset själv. Be respektive julfirare att stå för exempelvis en del av julmaten.

Tips 5: Vänta till mellandagsrean
Visst är det roligare att få julklappar på just julafton än några dagar efter den stora dagen, men att utnyttja mellandagsreorna är ett utmärkt sätt att spara pengar under julen. Det gäller särskilt hemelektronik, kläder och underhållning såsom spel och böcker.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden