5 tips – Så näthandlar du klimatsmart

Av: Ylva Gren Publicerat: oktober 21, 2019

Det är ingen tvekan om att det är bekvämt att handla online. Med allt fler företag som erbjuder kostnadsfri hemkörning under bekväma tider är det enklare än aldrig förr – med ett enkelt knapptryck kan du ha varorna i handen redan nästa dag!

Det är inte konstigt att allt fler svenskar väljer att flytta sin konsumtion till nätet. Enligt en rapport av Postnord från 2018 är den främsta anledningen till detta just bekvämligheten – att kunna handla när det passar, utan att behöva planera i förväg.

Samma rapport visar också att det sker 18 returer per 100 svenska e-handelskonsumenter per månad och bland de vanligaste länderna att handla från finner vi Kina, Storbritannien och USA. Det är inte förvånande, med tanke på företag som Wish som gör det möjligt att beställa extremt billiga produkter och få dem hemskickade från andra sidan jordklotet.

Långa transportsträckor och en hög returgrad innebär mer koldioxidutsläpp vilket, som vi ju alla vet, påverkar klimatet. Många av produkterna vi beställer tillverkas dessutom i fabriker där hållbarhet inte står särskilt högt på prioriteringslistan och förpackningarna som krävs för leveransen har ofta en större miljöpåverkan än förpackningar i fysiska butiker.

Vi måste alla värna om miljön – så vad kan du göra för att minska ditt klimatavtryck när du handlar online?

LÄS MER: Investera dina pengar klimatsmart

Näthandla klimatsmart

Tips för grönare e-handel

Om du tillhör de 66 procent svenskar som, enligt Postnords rapport, e-handlar varje månad och vill minska den effekt som näthandeln har på miljön bör du ta en titt på följande tips. Kom ihåg: Ingen kan göra allt, men alla kan göra något.

  • Undvik att returnera – I och med fria returer är det inte ovanligt att vi ”tar hem” butiken till oss genom att göra en stor beställning, för att sedan testa produkterna och skicka tillbaka det som inte föll oss i smaken. Om du vill minska ditt klimatavtryck bör du inte beställa online med intentionen att returnera hela eller delar av beställningen.
  • Undvik att överkonsumera – Lägg lite extra tid på att fundera över om det du vill beställa faktiskt kommer komma till användning. Undvik att shoppa för shoppandets skull eller för att något är billigt. Det kanske inte gör så stor skillnad för din plånbok, men det är alltid någon som får betala priset och i det här fallet är det miljön.
  • Välj närproducerat – Det kan vara frestande att beställa saker från utlandet för att det är billigt. Faktum är att 31 % av alla som näthandlar, enligt Postnord, beställer från utlandet varje månad. För att korta ner transportsträckan kan du se om samma eller liknande varor finns att beställa från ett mer lokalt och hållbart företag.
  • Undvik expressleverans – Det är inte konstigt att vi väljer det snabbaste leveransalternativet. Expressleveranser gör det dock svårt för företag att vara miljövänliga eftersom de då inte hinner vänta in tillräckligt många orders för att fylla en lastbil, utan måste skicka iväg halvfulla transporter. Det leder till fler lastbilar på vägarna.
  • Undvik att ”komplementhandla” i butik – Om du väljer att storhandla online se då till att lägga lite extra tid på att få med allt du behöver. Att få maten hemlevererad behöver inte vara mer krävande för miljön, men att köra bil till affären flera gånger i veckan för att komplementhandla är inte hållbart. Tips! Hos en del företag kan du också välja att få leveransen hemskickad en tid då fler i ditt område beställt mat för att minska leveransens klimatpåverkan.

Dryga ut kassan med ett lån

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden