5 tips till dig som behöver ett akutlån

Av: Emil Jansson Publicerat: mars 31, 2022

Med ett akutlån kan du som privatperson få finansiell hjälp när du behöver. Låneformen är specifikt framtagen för de där akuta situationerna när du inte har möjlighet att vänta på nästa lön. Ett akutlån kan till exempel användas till att laga bilen, betala oförutsedda utgifter eller finansiera nödvändiga inköp.

akutlån

Vad är ett akutlån?

Akutlån, även kallade snabblån eller sms-lån, är en låneform som lämpar sig för dig som är i behov av pengar snabbt. Idag finns det många långivare som erbjuder låneformen och som du kan använda dig av när du är i behov av finansiell hjälp.

Det som skiljer detta lån från privatlånet är att kraven på låntagaren är mycket lägre och att du får utbetalning direkt. Beloppen varierar, men ligger vanligtvis mellan 1000 kr och upp till ca 10 000 kronor. Då låneformen är ett konsumtionslån har du rätt att använda pengarna till precis vad du vill, utan att behöva förklara för långivaren eller banken vad de ska gå till. Här nedan listar vi 5 bra tips när du vill ta ett snabbt lån!

akutlån

Bästa tipsen för akutlån

1. Jämför innan du väljer

För att du ska kunna hitta det bästa och billigaste lånet för dig bör du först göra en jämförelse. Jämförelsen kan med fördel ske på en opartisk jämförelsesajt där du får förslag från flera olika aktörer. Att jämföra är helt gratis och gör det möjligt för dig att se vilken aktör som har lägst ränta, bäst lånebelopp och snabbast utbetalningstid.

2. Akutlån trots betalningsanmärkningar

Har du betalningsanmärkningar kan det vara svårare att få ett lån beviljat, men just akuta lån är sällan ett problem. Akuta lån med betalningsanmärkning betalas ut lika snabbt som för den som är anmärkningsfri, men kom ihåg att dina villkor och ränta kan bli sämre om du har en betalningsanmärkning. Det beror helt enkelt på att den påverkar din kreditvärdighet negativt. Att få ett akut lån beviljat är dock sällan ett problem.

3. Ha koll på ränta och avgifter

Då låneformen är en högkostnadskredit är det mycket viktigt att du har koll på både ränta och andra avgifter som kan tillkomma. Ansöker du om ett akut lån utan UC eller trots att du har en skuld hos Kronofogden är risken större att räntan blir hög. När du jämför bör du inte bara titta på den månatliga räntan, utan även den effektiva räntan för att se lånets totala kostnad.

4. Låna inte mer än du behöver

Akuta lån kan hjälpa dig när du är i snabbt behov av pengar, men det är viktigt att komma ihåg att lånen är dyra och har en kort återbetalningstid. Därför bör du aldrig låna mer pengar än du verkligen behöver. I många fall har du inte mer än 14–60 dagar på dig att betala tillbaka det fullständiga beloppet – även inklusive ränta och avgifter.

5. Låna utan inkomst

Behöver du akut lån fastän du är utan inkomst är den här låneformen ett bra alternativ. Generellt sätt har den här typen av lån mycket låga inkomstkrav och beviljas de allra flesta. För att du ska kunna betala tillbaka är det dock viktigt att du fortfarande har en ekonomi som håller. Du måste såklart ha råd att såväl betala tillbaka lånet som att betala kostnaderna.

akutlån

Akut lån trots Kronofogden

Har du en skuld hos Kronofogden kan det bli mycket svårare för dig att få ett lån beviljat. I de flesta fall är det helt omöjligt, eftersom det innebär en alldeles för stor risk för banken eller långivaren.

Det finns dock vissa aktörer som erbjuder lån trots att du har skulder hos Kronofogden. I dessa fall kommer du antingen behöva lämna en säkerhet för lånet som fungerar som ett skydd eller ha en medlåntagare med på ansökan. Om du inte har möjlighet att betala tillbaka lånet i tid kan banken gå in och panta säkerheten eller vända sig till medlåntagaren för att få tillbaka sina pengar. Medlåntagare kan även kallas för medsökande eller borgensman.

Fördelar och nackdelar med akutlån

Det finns flera fördelar och nackdelar med snabba lån som är viktiga att känna till innan du bestämmer dig för att låna pengar.

Fördelar

  • Ger dig pengar direkt när du behöver
  • Låga ansökningskrav och många som beviljas
  • Möjlighet att ansöka utan UC och trots betalningsanmärkningar
  • Pengarna på kontot inom loppet av 15 min till 12 timmar
  • Låna mellan 1000–10 000 kronor

Nackdelar

  • Högkostnadslån med hög ränta och höga avgifter
  • Kort återbetalningstid
  • Påverkar ekonomin negativt

FAQ

1. Vad krävs för att ansöka om akut lån?

Reglerna kan variera ordentligt mellan olika aktörer. De vanligaste kraven är att du ska vara över 18 år (ibland 20 år), vara folkbokförd i Sverige och kunna uppvisa en fastställd inkomst.

2. Vad får jag använda pengarna till?

Ett akut lån är ett konsumtionslån och det innebär att du kan använda pengarna till precis vad du vill. Kom ihåg att låna ansvarsfullt och aldrig mer än du har råd att betala tillbaka.

3. Hur snabbt kommer pengarna?

Det vanligaste är att långivaren betalar ut pengarna inom några minuter efter att du har fått lånet beviljat. Vissa aktörer erbjuder även utbetalning under kvällar och helger.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden