5 viktiga steg att ta när du möter ekonomiska problem

Av: Lucy Publicerat: juni 9, 2021
5 viktiga steg att ta när du möter ekonomiska problem
Depressed sad man thinking over financial problems and debts. Businessman broke, needing money, having unpaid loan. Vector illustration for bankruptcy, loss, crisis, trouble concept

De flesta av oss har någon gång i livet haft ekonomiska problem. Det är inte någon rolig situation, men det är viktigt att komma ihåg att det är något man inte är ensam om. Dessutom finns det en mängd olika steg man kan vidta för att få i ordning ekonomin igen. Vi ska i denna artikel ta oss en titt på 5 viktiga steg som du kan vidta för att få rätsida på din ekonomi igen efter att ha drabbats av ekonomiska problem.

Skär ner på dina kostnader

Detta steg kanske låter enkelt, men det vet alla som någon gång haft ekonomiska problem att det inte är. Att skära ner på sina kostnader kan i många fall nämligen innebära en sämre livskvalitet, åtminstone för stunden. Dock är det nödvändigt att skära ner på kostnaderna och sluta låna pengar om det är så att du har ekonomiska problem och för stora utgifter. Tänk då efter ifall du verkligen behöver allt det som du spenderar pengar på. Börja också spara dina kvitton, skriv ner alla utgifter och sätt dig ner och titta på vad som är nödvändigt samt vad som inte är det. Sluta sedan att spendera pengar på saker som inte är absolut nödvändiga för att du ska kunna få en dräglig tillvaro. Lyckas du få ordning på din ekonomi kan du förstås börja unna dig annat igen, men tills du får det är det en nödvändighet att begränsa dina utgifter så mycket det bara går.

Sök nya jobb

Är du arbetslös? Eller har du ett jobb som inte betalar tillräckligt mycket? Då är det en bra idé att börja söka nya jobb. Du kan även gå till Arbetsförmedlingen och anmäla dig som arbetssökande. Förhoppningsvis ska det inte behöva gå alltför lång tid till dess att du finner ett jobb som kan ge dig bättre ekonomiska förutsättningar. Är det så att du är arbetslös och inte lyckas hitta några nya jobb kan det vara klokt att ansöka om socialbidrag till dess att du lyckas landa en ny anställning.

Ta professionell hjälp

För dig som har ekonomiska problem kan det också vara en bra idé att söka professionell hjälp. Bland annat kan du söka hjälp med budget- och skuldrådgivning helt gratis i din hemkommun. Detta är ett utmärkt alternativ eftersom du med ekonomiska problem knappast har råd med att betala för hjälp när du redan befinner dig i ett utsatt ekonomiskt läge.

Budget- och skuldrådgivningen kan bland annat ge dig hjälp med att få en överblick över din ekonomi samt ge dig praktiska råd om hur du som bäst kan bli av med dina skulder samt vilka du ska prioritera. Du kan också få allmänna tips om hur du ska hantera din privatekonomi på bästa sätt. Kommunen kan också hjälpa dig med att förhandla fram nya betalningsvillkor med de fordringsägare som du är skyldig pengar.

Faktum är att din hemkommun är skyldig enligt lag att ge dig hjälp med dessa typer av frågor. Gör de inte det kan du anmäla dem till IVO vilket är en förkortning av Inspektionen för vård och omsorg. Sist men inte minst kan budget- och skuldrådgivaren i din kommun även hjälpa dig med att ansöka om skuldsanering om så krävs.

Ansök om skuldsanering hos Kronofogden

Har du fått så pass allvarliga problem med din ekonomi att du måste ansöka om skuldsanering så kan du göra detta hos Kronofogden. Skuldsanering innebär att du betalar av dina skulder under en period på några år. I de flesta fall brukar det röra sig om fem år. Tanken är att du sedan ska vara helt skuldfri efter skuldsaneringen. Under pågående skuldsanering kommer din fordran att skrivas ner. Du kommer därför inte att få fullt betalt under denna period. Saknar du betalningsförmåga, det vill säga om du inte har någon inkomst överhuvudtaget, skrivs din fordran ner helt och hållet.

Det finns dock två olika typer av skuldsanering. En av dessa är den typ som är allmänt känd för privatpersoner, och den andra handlar om skuldsanering för företagare. Precis som namnen antyder så vänder sig en vanlig skuldsanering till privatpersoner medan skuldsanering för företagare vänder sig till dig som har ditt eget företag. En av skillnaderna mellan de båda varianterna är att Skatteverket kan besluta om att du som lever på existensminimum kan slippa att betala något överhuvudtaget. När det kommer till skuldsanering för företagare behöver du dock alltid åtminstone betala ett minsta möjliga belopp. Detta belopp ska ligga på en sjundedel av prisbasbeloppet per kvartal.

Men hur ansöker man då om skuldsanering? Som tidigare nämnt kan din hemkommun hjälpa dig med detta. Gör du det på egen hand kan du välja att ansöka genom Kronofogdens digitala tjänst. Du måste då kunna logga in på deras hemsida med bankID eller annan e-legitimation. Du kan också välja att göra det på det gamla vanliga sättet genom att ladda ner blanketten ” Ansökan om skuldsanering” som du också finner på deras hemsida. Oavsett vilket sätt du väljer att ansöka på behöver du uppge samtliga skulder som du har. För att få hjälp med att komma ihåg dina skulder rekommenderas du att använda dig av din senaste deklaration, dina kravbrev samt att inkludera skulder du har i andra länder, skulder till nära och kära, skatteskulder och studieskulder. Förhoppningsvis ska detta vara en vändning för dig och den ekonomiska aspekten i ditt liv.

Börja betala av dina skulder

Oavsett om du väljer att använda dig av en skuldsanering eller inte kommer du att behöva börja betala av dina skulder så fort det bara går. Du behöver därför skära ner på dina levnadskostnader så mycket som möjligt samt börja lägga dina pengar på att bli skuldfri. Detta är verkligen inte någon rolig process, men det är viktigt att du kommer ihåg att innan du blir skuldfri kommer du inte kunna få ordning på din ekonomi. Det är därför bäst att få dina skulder ur vägen så fort som möjligt, och efter det kan du börja bygga upp din ekonomi igen.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden