65% av sparande sker med för dålig ränta

Av: Emil Jansson Publicerat: augusti 7, 2013

I slutet av Juli i år gick det att läsa en artikel i SvD om att väldigt många hushåll missar stora ränteintäkter av den anledningen att de inte aktivt väljer att placera sina pengar till hög ränta utan nöjer sig med storbankernas sparränta.

Trots att det finns aktörer på den svenska lånemarknaden som erbjuder betydligt högre ränta och med statlig insättningsgaranti behåller storbankerna sin position att ha spararnas största förtroende. Ungefär 65% låter nämligen sina pengar sitta på ett sparkonto hos en av de större bankarna. Ett sparkonto som ger mycket dålig avkastning.

De som sätter in 100.000 kan tjäna upp till 2000kr per år genom att välja rätt låneinstitut att sätta in sina pengar hos.

Att mängder av människor missar stora ränteintäkter var även något som Siri Steijer (frilansskribent) tog upp i sin ledarkollumn i samma tidning 29:e Juli. I kolumnen frågar sig Steijer vad som gör att så många människor väljer att blunda för de stora intäkter som de missar. Den första orsaken hon nämner är trygghet. Många har en (falsk) bild av att storbankerna går att lita på mer än de andra aktörerna på marknaden. När det är oroligt inom ekonomin i många delar av Europa vänder man sig till det som känns tryggt på den annars instabila ekonomiska marknaden. Lite paradoxalt vänder sig därmed fler till storbankerna när det är en finanskris som till stor del utgår från just dessa.

Den andra punkten som Steijer lyfter fram är känslan av att det inte gör någon skillnad. Med räntor som endast skiljer sig åt någon procentenhet anses det inte vara värt att flytta pengarna. Detta är en felaktig uppfattning vilket inte minst bevisades i räkneexemplet ovan. Att tjäna 2000kr på ett år bara genom att flytta på pengarna är bra förtjänst. Dessutom är detta bara på första året. Den bättre räntan har man sedan flera år framöver.

En tredje faktor som Steijer menar vara avgörande är att storbankerna håller fast kunderna genom att erbjuda lägre boränta om man samtidigt har ett sparkapital hos dem.

Ändå ökar sparandet

Idag är sparräntan mycket låg oavsett var man placerar sina pengar. Detta eftersom utlåningsräntan är ovanligt låg. Med låg utlåningsränta och därmed mycket liten ränta på insatt kapital borde resultatet bli att allt fler inte vill spara sina pengar på sparkonto. Men det är precis tvärtom.

Innan finanskrisen slog igenom (2007) var 700 miljarder svenska kronor placerade i sparkonton. Idag är det närmare 1250 miljarder.  Som läget är idag vill svensken alltså gärna placera sina pengar på sparkonton med låg ränta. Dessutom placeras 65% av pengarna på de sparkonton som har sämst ränta på marknaden.  Detta är varken logiskt eller ekonomiskt. Men finansvärlden är inte alltid logisk…

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden