7 enkla tips som hjälper dig att spara pengar när du köper en bil

Av: Lucy Publicerat: juni 9, 2021
parked white Ford Explorer SUV

Funderar du på att köpa en ny bil samtidigt som du inte vill spendera alltför mycket pengar på det? Då råder vi dig att läsa denna artikel. Vi ska nu nämligen förse dig med 7 enkla tips som hjälper dig att spara pengar när du köper en bil.

Köp en begagnad bil

Det absolut bästa sättet att spara pengar på när man ska köpa en bil är att köpa en begagnad sådan. Köper du en splitter ny bil går priset nämligen genast upp väldigt mycket. Bara för att du köper en begagnad bil behöver det inte heller innebära att det är en dålig bil. Det finns nämligen begagnade bilar som är i helt utmärkt skick och som fungerar lika bra som om de hade varit helt nya. Självklart finns det också begagnade bilar som kan vara i väldigt dåligt skick. Kolla därför bland annat alltid hur långt en begagnad bil har gått innan du bestämmer dig för att köpa den. Självklart är det också bra om du kan provköra den för att se vilket skick den är i.

Lär dig meka med bilar

Att lära sig meka med bilar är visserligen inte något som kommer att få själva priset på din bil att gå ner. När du väl har köpt en bil kan du dock få mycket stor nytta av att kunna meka med den. Du kan då nämligen slippa lämna in den på en bilverkstad vid minsta lilla fel, något som det kan vara väldigt dyrt att göra. Dessutom är bilbranschen tyvärr inte alltid helt rumsren, så lämnar du in bilen utan att ha en aning om vad som kan vara fel med den kan du i värsta fall bli lurad. Ska du lämna in den till en verkstad, se då alltid till att du lämnar in den till en välkänd sådan med bra rykte. Självklart behöver du inte heller bli någon expert på att meka med bilar, men det är utan tvekan bra om du kan fixa småfel på bilen själv.

Köp din bil av en privatperson

Ett annat knep för att få ner priserna när du ska köpa en bil är att köpa en begagnad bil från en privatperson. Bilhandlarna kommer nämligen i de flesta fall att lägga till ett pris för sin service vilket gör att det kostar mycket mer att handla från en bilhandlare. Skippa därför bilhandlarna helt och hållet och köp din bil direkt från en privatperson. På så sätt blir chansen också större för att du ska ha råd att betala bilen själv utan att behöva låna pengar.

Pruta ner priset så mycket som möjligt

Trots att många bilhandlare anger ett fast pris för sina begagnade bilar är de flesta av dem öppna för att förhandla om det. Nöj dig därför inte med första bästa pris som anges, utan gör vad du kan för att pruta ner priset så mycket som möjligt. Detta kan du i slutändan spara mycket pengar på. Detsamma gäller förstås i ännu större utsträckning om du köper din bil från en privatperson.

Ring även på gamla bilannonser

Ser man en gammal bilannons som legat ute en lång tid är det vanligt att anta att bilen redan blivit såld. Så är dock inte alltid fallet. Att ringa på en gammal annons kan därför vara ett utmärkt sätt för att få ner priset ytterligare. Har en bil legat ute för försäljning länge utan att någon köpare nappat på den är försäljaren nämligen förmodligen redo att sälja bilen till ett ännu lägre pris än vad som var tanken från början. Att ringa på en gammal bilannons ger därför dig som köpare ett utmärkt utgångsläge. För säljaren kan det nämligen då bli en fråga om att sälja bilen till ett billigare pris än vad som var tanken från början eller inte sälja den överhuvudtaget. I dessa fall föredrar de flesta säljare att sälja bilen till ett billigare pris för att bli av med den och i alla fall kunna få en viss summa för den. Sätt dig därför på nätet och leta efter försäljningsannonser som legat uppe länge eller börja kolla igenom gamla dagstidningar. Förhoppningsvis ska detta hjälpa dig att finna en så billig bil som möjligt.

Välj rätt märke

När vi skriver att du ska välja rätt märke menar vi inte att du ska välja det märke som är mest exklusivt. Tvärtemot menar vi att du ska välja ett märke som inte är särskilt exklusivt eftersom du då kan få din bil till ett betydligt billigare pris. Fokusera därför på bilmärken som är av den lite mindre exklusiva sorten. Exempel på sådana märken inkluderar bland annat namn som Daewoo, Dacia, Skoda, Renault, Citroën och Suzuki. Med detta sagt är inte detta några dåliga bilar. Tvärtom kan de i stället vara alldeles utmärkta. Det handlar mer om det faktum att de inte tillhör de mest exklusiva av märken vilket gör att du kan få de till en betydligt billigare peng.

Köp en begagnad bil från ett annat land

Ett annat bra sätt du kan använda dig av för att få ner priset på din begagnade bil är att köpa den från ett annat land. Bland annat är det populärt bland svenska bilköpare att åka till Tyskland för att köpa bilar eftersom du där kan få en bil till ett betydligt billigare pris än vad du kan i Sverige. Anledningen till att bilar är så mycket billigare i Tyskland har bland annat att göra med att du betalar en betydligt lägre moms på din bil där än vad som är fallet i Sverige. Samtidigt är utbudet med bilar mycket större i Tyskland eftersom de har en befolkning på mer än 80 miljoner människor medan vi i Sverige endast har ca 10 miljoner. Det finns också fler tyska biltillverkare än vad det gör i Sverige vilket tillsammans med den större befolkningen gör att det är en större konkurrens om köparna i Tyskland. Det kan därför mycket väl vara värt att göra en resa till Tyskland för att få ner priset på din bil. När du väl tagit bilen tillbaka till Sverige behöver du kontakta Transportstyrelsen för att ansöka om ursprungskontroll av bilen, detta för att kunna registrera den i Sverige.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden