Använd skatteåterbäringen smart – 5 tips

Av: Ylva Gren Publicerat: februari 27, 2018

använd skatteåterbäring smart

Kommer du att få tillbaka på skatten? Vet du redan vad du ska använda pengarna till? Oavsett om det är lite eller mycket du ska få tillbaka, gör du klokt i att fundera noga kring ditt beslut. Du är naturligtvis fri att använda pengarna för konsumtion, men det är samtidigt givetvis inte det bästa valet. Här är fem smarta tips på hur du kan använda din skatteåterbäring på ett mer genomtänkt och för din ekonomiska framtid mer gynnsamt sätt.

Betala av dyra skulder

Skulder som löper med höga räntor kostar dig mycket i rena lånekostnader varje månad. Ofta räcker det med ganska blygsamma extra amorteringar för att väsentligt minska månadskostnaderna. Här kan din skatteåterbäring komma in i bilden. Gör en extra inbetalning för att minska kapitalskulden och därmed få lägre månadskostnader. Ett bra tips är att börja betala på den största skulden, oavsett hur räntorna ser ut.

Bygg upp bufferten

Om du idag inte har någon större buffert, eller inte har några sparade pengar över huvud taget, bör du se till att skaffa en större ekonomisk trygghet. Din skatteåterbäring kan utgöra en perfekt grundplåt för detta. Mellan tummen och pekfingret kan en buffert på minst ett par månadslöner rekommenderas. Med en sparad slant av den storleken kan du till exempel minska eller helt undanröja risken att tvingas ta snabblån eller smslån utan UC.

Spara extra till pensionen

Oavsett hur lång tid du har kvar till pensionen kan det vara klokt att sätta av lite extra. Använd hela eller delar av vad du får tillbaka på skatten för ett sparande på lång sikt. Är du ung, kan det rekommenderas att du tar lite högre risk i ditt sparande. Börjar du närma dig pensionsåldern bör du i stället vara lite mer försiktig.

Spara på lång sikt till barnen

Pengar som läggs undan varje år och som ger löpande avkastning i form av ränta eller värdeökning kan växa mycket på lång sikt. Om du har barn kan du fundera på att lägga undan en del av skatteåterbäringen för sparande till barnen på lång sikt. Några tusenlappar per år ger ett smått fantastiskt resultat om du ser till att inte röra pengarna. För högst avkastning bör du köpa fonder och ha en lång tidshorisont. Ett sparkonto är givetvis betydligt säkrare, men möjligheten till avkastning blir samtidigt betydligt sämre.

Donera till ett ändamål du brinner för

Om du brinner för en välgörenhet kan du fundera på att använda en del av skatteåterbäringen för att ge ett bidrag. Se bara till att dina pengar verkligen kommer till god nytta. Undersök alltid hur mycket av ditt bidrag som går till administration.

Pengar tillbaka i april

Sedan förra året är det möjligt att med några enkla steg få skatteåterbäringen i april i stället för i juni eller ännu senare. En förutsättning är att du inte ska göra någon ändring i din förtryckta deklaration.

Det finns tre saker du ska göra för att säkra skatteåterbäring i april. Det handlar om att ordna så att du har en digital brevlåda (senast 1 mars), anmäla bankkonto för utbetalning (också senast 1 mars) samt godkänna deklarationen senast den 28 mars.

Om du vidtar åtgärderna i rätt tid och inte gör någon ändring ska du få dina pengar den 5-6 april.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden