Är dina barn rätt försäkrade?

Av: Ylva Gren Publicerat: augusti 29, 2019

Sommaren är här och allt som det innebär. De flesta barnen har slutat skolan för ett bra tag sedan och det finns olika aktiviteter som de hittar på under lovet. Lovet är långt och de flesta njuter på olika sätt. Allt mellan sommarcamping till sporter eller trädgården hemma är alternativ för att underhållas.

Den stora skillnaden mot skolgången är att i många kommuner är barnen inte försäkrade under lovet. Det innebär att de är helt oskyddad om olyckan skulle vara framme under lovet. Kommunerna är skyldiga per lag att ha en försäkring för alla barn under skolgången men så är inte fallet under loven. Tyvärr är det just under loven och nu under sommaren som de flesta olyckorna är framme.

Nästan en miljon barn är på semester och i hela 37 kommuner är skyddet otillräckligt och gäller bara själva tiden barnen är på skolan och på väg dit eller hem.

Om det värsta händer

I och med att det här är något som de flesta inte vet om blir det till ett ännu större problem då de flesta föräldrarna inte har ett godtyckligt skydd för sina barn när dessa inte är i skolan. Om det absolut värsta skulle ske och föräldrarna inte har en egen försäkring kan det innebära att staten inte räcker till.

Om barnet skulle skada sig på ett sådant sätt att det behöver livslång vård utan möjligheter till att ha ett jobb eller annat sätt att försörja sig på är det just staten som måste hjälpa till. Tyvärr är inte ersättningen något som är mycket att hänga i granen.

I praktiken får barnet det absolut lägsta ersättningen som Försäkringskassan har att erbjuda vilket för tillfället ligger under gränsen för det som man anser vara fattigdom i nutidens Sverige.

Barn med bruten arm

Vad kan man som förälder göra?

Som förälder vill man alltid skydda sitt barn mot allt som omvärlden kan slunga mot dem och alla gör sitt bästa. Om du inte riktigt vet vilken din och din familjs situation är kan du enkelt hitta information online gällande de kommuner som erbjuder en försäkring under fritiden eller inte.

Anledningen till att man har en försäkring är just om det värsta skulle vara framme. Om du mot förmodan tillhör en kommun som inte har en godtycklig försäkring är det enda alternativet att du skaffar dig en privat försäkring som täcker de utgifter som du kan tänkas ha.

I många länder där det finns privat sjukvård finns det en mycket större kulturell benägenhet att ha en sjukvårdsförsäkring jämfört med vad som normalt händer i Sverige. Det innebär dock inte att Sverige inte har det utbudet.

Det finns många olika sjukförsäkringar som du kan använda dig av för att täcka eventuella utgifter. Som alltid när det gäller försäkringar är det viktigt att du kollar över de olika villkoren som finns. De kan skilja sig mycket beroende på vilket försäkringsbolag som du vänder dig till.

Många gånger är det möjligt att lägga in alla familjemedlemmar på samma försäkring och på sådant sätt få en rabatt.

Det viktiga är att du har en försäkring som täcker om olyckan mot all förmodan skulle vara framme. Det är absolut inget att vänta med.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden