Betala kvarskatten i tid – Så hög är avgiften

Av: Emil Jansson Publicerat: november 9, 2020

På torsdag är det sex veckor kvar till julafton, men det är också sista dagen för att betala in kvarskatten. Den 12 november måste pengarna finnas på Skatteverkets konto för att den med kvarskatt inte ska riskera att hamna hos Kronofogden. Varje år är det tusentals svenskar som missar datumet och då får betala tilläggskostnader helt i onödan, skriver myndigheten.

Kvinna med miniräknare och mobil betalar fakturor

Påminnelse om att betala i tid

Det är många datum att hålla reda på och det är därför lätt hänt att kvarskatten inte betalas i tid. För en vecka sedan, den 2 november, var det totalt 200 000 personer som hade skatt kvar att betala – med en total summa på 6,3 miljarder kronor.

Kronofogdens analytiker Johan Krantz uttalar sig så här: ”Alla har mycket att tänka på och kvarskatten kan vara lätt att missa. Vi vill därför påminna om att titta en extra gång i sin digitala brevlåda och inte vänta in i det sista med betalningen”.

Undvik onödiga tilläggskostnader

Enligt Kronofogdens siffror från tidigare år betalar de flesta i tid, men inte alla. Förra året var det totalt 39 000 personer som fick sin obetalda kvarskatt överlämnad till myndigheten – motsvarande 1,1 miljard kronor. Det resulterade i 23 miljoner kronor i tilläggsavgifter till myndigheten. 11 500 personer av dessa hade inte några tidigare skulder hos Kronofgoden.

Bland de som inte hade något tidigare skuldsaldo var det ungefär 7 av 10 som betalade redan inom 30 dagar. Det tyder på att många hade haft råd att betala sin kvarskatt redan innan den överlämnades till myndigheten, menar Johan Krantz.

Många av dessa hade alltså kunnat undvika ”både onödiga tilläggskostnader och svårigheter i vardagen”.

Så hög är avgiften för missad kvarskatt

Så hur hög är avgiften för den som missar att betala in kvarskatten? Om det går så långt att skulden skickas till Kronofogden tillkommer en avgift på 600 kronor. Det kan också leda till att personen i fråga får en betalningsanmärkning. Dessa finns kvar i tre år och det blir ofta svårare att betala med faktura, teckna mobilabonnemang och ta lån med betalningsanmärkning.

Är du osäker på om du har kvarskatt att betala? Ta en titt i din digitala brevlåda eller logga in på Mina sidor på Skatteverkets hemsida. För att göra det så smidigt som möjligt kan skatten betalas in direkt med hjälp av Swish, men också med autogiro.

Faktaruta om kvarskatt

  • Det är bara skatteskulder på över 2 000 kronor som hamnar hos Kronofogden. Om skulden är mindre än så och inte betalas i tid får du dock betala ränta på beloppet. Det kan göra att en liten skuld snabbt blir många gånger dyrare.
  • Obetald skatteskuld är den vanligaste skulden hos Kronofogden. I slutet av förra året var det cirka 75 000 personer (motsvarande ungefär 0,7 procent av Sveriges vuxna befolkning) som hade obetald skatt kvar hos myndigheten.
  • Sista betalningsdatumet för de flesta att betala kvarskatt är nu på torsdag, den 12 november 2020.

Läs mer: Lös in ogiltiga sedlar innan avgiften höjs!

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden