Miljarder dollar kan sparas om alla slutade äta kött

Av: Theodor Holmberg Publicerat: september 5, 2017

Köttbitar

Kött utgör idag en oerhört stor del av vår kost. Genomsnittskonsumtionen för kött (gris, kyckling, nöt, get och lamm) i utvecklade länder på 82,1 kg per person och år (2005). Det råder med andra ord inget tvivel kring att produktionen och konsumtionen av kött är omfattande. Men industrin är utgör inte bara en stor del i vår kost, utan även i vår ekonomi.

Det vetenskapliga magasinet PNAS har nyligen publicerat en studie som tyder på att den ökande andelen vegetarianer och veganer i vårt samhälle kan innebära att världen sparar rekordstora summor. Studiens författare, Marco Springman, är forskare vid Oxfords universitet och hävdar med sin rapport som stöd att det finns en enorm potential,  både från ett hälso-, miljö- och ekonomiskt perspektiv, om vår köttkonsumtion skulle minska ytterligare.

Studien visar att ekonomi, miljö och hälsa är centrala faktorer som har stor inverkan på varandra. Om majoriteten av världens befolkning blev veganer skulle det kunna innebära att man undvek 8 miljoner dödsfall under de närmaste 35 åren. För en vegetarisk diet låg samma siffra på 7,3 miljoner.

Det är inte bara den globala hälsan som skulle gynnas om köttkonsumtionen minskade. Även ekonomin skulle må bättre. Enligt Springmans studie skulle upp emot en biljon dollar kunna sparas varje år om alla skulle sluta konsumera kött. Studien blåser upp denna sjuka siffra ytterligare och menar att om man i detta scenario dessutom lyckas undvika dödsfallen relaterade till köttätandet kan det innebära att man sparar 30 biljoner dollar varje år.

Enligt Springmanns studie är det viktigt att faktiskt sätta ett värde på hur mycket köttätandet kostar världen, det underlättar i diskussioner kring hur problemet ska tacklas politiskt. Hans egen rapport tar inte politisk ställning, men självklart kan det anses vara ett ställningstagande i sig att ens ställa frågan.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden