Bottenlån och andra begrepp vid husköp

Av: Ylva Gren Publicerat: september 14, 2022

Det kan vara många nya ord att hålla reda på inför ett husköp. Vad betyder dessa och vilka är de viktigaste att kunna? Vi hjälper dig att få en grundläggande kunskap och öka tryggheten i att göra en bra bostadsaffär. Här diskuterar vi allt från bottenlån till friskrivningsklausul och mycket mer.

bottenlån

Titta på fastigheter

Ett tips är att del av den information som finns i bostadsannonser. Förutom en beskrivning av objektet finns i de flesta fall bilder och annan viktig information som exempelvis driftskostnad. Några saker som är värda att uppmärksamma i det här skedet är:

Friskrivningsklausul

Klausulen används ofta i samband med äldre hus eller dödsbon. Den innebär att säljaren friskriver sig allt ansvar för dolda fel. Dolda fel är en säkerhet för köpare som gör det möjligt att i upp till tio år efter köp kunna hävda dolda fel som säljaren då helt eller delvis kan få bekosta.

Boendekostnad

Mäklaren ska erbjuda en boendekalkyl. Utifrån den kan du som intressent få en uppfattning om hur mycket det skulle kosta dig att äga och bo i bostaden. Tänk på att uppmärksamma hur många personer som kalkylen är beräknad utifrån.

Besiktning

Anger om en professionell besiktningsman har gått igenom huset och om ett protokoll i så fall finns. Det är vanligt förekommande men inte ett tvång.

Fråga mäklaren vid behov

Begreppen ovan är något som mäklaren har kunskap om. De ska känna till aspekter kring försäljningen av bostaden och skicket som det säljs i.

Strikt undersökningsplikt

Tänk på att du som köpare har en strikt undersökningsplikt. Hittar du ett hus som på pappret ser perfekt ut är det inte bara att gå till banken och ansöka om det som förut kallades bottenlån, men numera egentligen bara är ett vanligt bolån. Du har ett ansvar att själv upptäcka fel och brister inför ett köp.

bottenlån

Köpa bostad

När du har hittat en bostad att köpa är det dags att förhandla med banken om ett lån. Många har redan från början ett lånelöfte för att med säkerhet veta hur stor summa de får låna.

Bottenlån

Innan 2010 fick du låna till hela bostadens värde. Lånet delades då upp i ett bottenlån och ett topplån. Idag kan bottenlån närmast beskrivas jämföras med de 85 % av bostadens värde, belåningsgrad, som en låntagare idag kan beviljas, i form av det vanliga bolånet.

Amortering

Beloppet som du varje månad återbetalar på ditt lån. Det finns lagstadgat krav på amortering när belåningsgraden är över 50 %.

Ränta

Kostnad som banken tar för att låna ut pengar. Låg ränta ger en låg kostnad.

Kontantinsats

Du ska själv betala 15 % av köpesumman och kan låna till resten med hjälp av bolånet (tidigare bottenlån). En vanlig lösning om pengarna inte finns är att ta ett privatlån på hela eller delar av kontantinsatsen.

Pantbrev

Ett juridiskt bevis på att banken äger bostaden till motsvarande summa som lånet är på.

Lagfart

Registrering av dig som ägare till fastigheten. Kostnaden för lagfart är 1,5 % av bostadens pris.

Begreppen ovan är något som din bank har kunskap om. De kan berätta mer om hur pantbrev och lagfarter fungerar.

bottenlån

Tips inför köp av bostad

Bli inte avskräckt av alla okända ord och termer som finns gällande att investera i en bostad. Vi har listat några av de vanligaste, men är det något som du är osäker på finns alltid möjlighet att få hjälp. Ställ frågan till mäklaren som har hand om den bostad som du är intresserad av. De finns där för att hjälpa till och kan alltid hänvisa vidare om så skulle krävas.

Sök information på internet

Många svar är endast en sökning bort på internet. Aldrig har det varit så lätt att få svar på sina frågor. Det finns informativa bloggar och artiklar, som den här, där vi delar med oss av vår kunskap.

FAQ

Bottenlån är ett begrepp som lever kvar sedan längre tillbaka. Idag finns bolån för upp till 85 % av bostadens värde.
Om dina frågor rör själva bostaden vänder du dig till mäklaren. Gäller frågorna den ekonomiska aspekten kan banken vara till stor hjälp.
Nej, alla klarar av det. Är du osäker eller behöver hjälp – fråga dem som är proffs inom området! Du kan kontakta exempelvis din bank eller en mäklare för att reda ut eventuella frågetecken.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden