Därför lyckas du inte med ditt sparande

Av: Ylva Gren Publicerat: december 8, 2020

Det är inte alltid helt lätt att lyckas med sitt sparande. Faktum är att det finns flera psykologiska hinder som kan ställa till det. Men genom att vara medveten om dem kan du lyckas bättre med att nå dina sparmål. Vi må vara olika som personer, men det betyder inte att vi är oföränderliga. Tvärtom finns det en hel del beteenden som går att ändra på, om vi försöker.

Här tittar vi lite närmare på psykologin bakom sparande och pengar.

Läs mer: Så lång tid tar det att spara ihop till en miljon

Hopplös man visar fickorna som är tomma på pengar

Håll känslorna i schack

Människans inre är ofta en kamp mellan det rationella och det känslomässiga. Dessvärre går det sällan bra ekonomiskt när vi låter känslorna styra. Det är ofta då som spontaninköpen görs, som vi inte behöver eller egentligen inte har råd med. Det kan också vara i dessa stunder som vi tar en mindre kredit som vi egentligen inte har råd med, som sedan följer oss en lång tid.

När du har kontroll över känslorna och tänker efter en extra gång vinner du över dina impulser. Då är det inte bara din ekonomi som blir en vinnare – du förbättrar även din självkontroll vilket kan göra livet lättare på många plan.

Läs mer: Planera i december – för mindre fattigt januari

Sluta skjuta upp saker

Ibland vet vi precis vad vi behöver göra, men ändå händer det inte. Så kan det ofta vara med ekonomiska beslut. Den där budgeten i Excel kanske redan ligger på skrivbordet, men tyvärr är cellerna tomma? När det ser ut så måste vi tvinga oss själva att sluta skjuta upp det som behövs göras, även om det känns jobbigt eller upplevs tidskrävande för stunden.

Av denna anledning kan det också vara bra att sätta upp ett automatiskt sparande. När pengarna läggs undan av sig själv varje månad blir det svårare att skjuta upp sparandet. Då blir det istället motsatsen, där du måste agera för att inte spara.

Öva bort slentrianbeteendet

Människor har lätt att fastna i vanemönster. Det gäller både bra och dåliga vanor. Om vi börjar leva utan ekonomiska marginaler och går plus minus noll varje månad fortsätter det lätt så. Detsamma gäller ofta onödiga lån och krediter.

Då gäller det att våga, och orka, bryta dåliga vanor. Det första steget och att hålla i vanorna till en början är ofta svårt, men när du väl gjort det sätter sig de nya, bättre vanorna. Så våga ta en titt på dina slentrianvanor – och identifiera de dåliga!

Läs mer: Så får du koll på hela din skuldbild – 3 steg

Omge dig med rätt personer

Det är lätt att man tar efter sin omgivning och de beteenden vi ser omkring oss. Både i barndomen och vuxenlivet. Detta gäller i högsta grad hanteringen av sparande och pengar. Därför hjälper det mycket att ha ansvarsfulla människor omkring sig. Då blir det tydligare att ekonomisk stabilitet är något som är eftersträvansvärt och du har även personer att be om råd.

Att vara omgiven av personer som bryr sig om sin ekonomi kan faktiskt bli en positiv form av grupptryck.

Konkretisera sparandet

Ett sparande kan kännas tråkigt när du bara ser på det i form av siffror, men så behöver det inte vara. Tvärtom faktiskt.

Sparande gör att du får råd med nya, roliga saker – saker du drömmer om. Därför kan det vara en god idé att ha ett konkret mål som du vill nå med ditt sparande. Då blir det en rolig utmaning med ett tydligt mål, och inte bara siffror på sparkontot.

Tänk långsiktigt

Att tänka långsiktigt är egentligen det allra viktigaste när det kommer till sparande. För sparande och goda ekonomiska marginaler är inte något som ger en omedelbar belöning. Däremot är det riktigt bra och något du kommer uppskatta när tillvaron blir tuffare. Och det är väl skönt att veta att det finns en buffert och därmed inte behöva oroa sig över pengar?

Ett långsiktigt tänkande grundar sig mångt och mycket i tipsen vi gått igenom ovan. För när du håller dina känslor under kontroll, sätter upp en budget och slutar med dåliga slentrianbeteenden blir framtiden ljusare och det är lättare att tänka långsiktigt. Då sitter du där med sparpengarna på banken och har kanske kunnat köpa det där som du drömt om.

Läs mer: Ränta-på-ränta – Så maximerar du sparandet!

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden