De här 7 sakerna kommer garanterat att göra dig lyckligare omedelbart

Av: Theodor Holmberg Publicerat: september 1, 2021
En glad man.

Ibland kan vardagen kännas tung och grå. I dessa fall kan det vara guld värt med lite tips på saker som kan få dig att må bättre. Just detta ska vi ta oss en titt på i denna artikel. Närmare bestämt ska vi undersöka sju olika saker som garanterat kommer att göra dig lyckligare.

1. Lev ett fysiskt aktivt liv

Detta må låta uttjatat, men det ändrar inte faktum att en mycket viktig del i att må bra är att leva ett fysiskt aktivt liv. Detta betyder inte att du måste gå till gymmet och pumpa flera dagar i veckan, utan kan räcka med att du tar en lång promenad en gång per dag eller håller dig fysiskt sysselsatt på andra sätt. När du rör på dig frigörs nämligen ämnen i hjärnan som serotonin, dopamin, noradrenalin och endorfin, ämnen som får dig att må bra. Det är därför man ofta mår alldeles utmärkt efter ett träningspass.

2. Omge dig med bra personer

Sociala relationer är också det något som kan göra under för ditt mående. Genom att omge dig med pålitliga personer, oavsett om det gäller familj eller vänner, som vill ditt bästa och stöttar dig i svåra tider kan du få en ovärderlig trygghet i tillvaron som kan göra under för ditt mående. Lika viktigt som det är att omge sig med bra personer, lika viktigt är det dock att undvika sådana som är mindre bra. Vet du med dig att du har relationer som är direkt skadliga för dig och ditt mående? Gör då ditt bästa för att upphöra med dessa relationer så fort som möjligt. Detta är visserligen något som kan vara lättare sagt än gjort, framför allt för en utomstående som inte har någon riktig inblick i dina relationer, men det kan utan tvekan vara något som du vinner mycket på i längden.

3. Var ute i solen

Ett annat välkänt faktum är att man mår bra av att vistas ute i solen. Men varför gör man då det? Faktum är att det räcker att vistas ute i solen i så lite som några få minuter för att man ska börja må bättre. Det gör oss nämligen pigga samtidigt som det motverkar stress. Att vara pigg är i sin tur också något som i de flesta fall har en positiv inverkan på humöret. Är man pigg brukar man närmare bestämt vara på bättre humör. De positiva effekter solen har på oss slutar dock inte där. Solljus är nämligen något som berättar för våra kroppar vilken tid på dygnet det är, något som i sin tur gör att vi kan sova bättre på natten. Och bra sömn är också det något som kan göra under för måendet. En del av solljuset går dessutom direkt in via våra ögon till den del av hjärnan som påverkar vårt humör. Också detta är något som får dig att må bättre. Det är också ett välkänt faktum att solljus förser oss med vitamin-D, något som också kan ge oss ett bättre mående.

4. Meditera

Också meditation är något som kan ha en mycket positiv effekt på måendet. Exakt vad detta handlar om beror dock på vilken typ av meditation det är du ägnar dig åt. Generellt sett kan man dock säga att meditation kan minska din ångest genom att minska aktiviteten i de delar av hjärnan som kan skapa ångest. Meditation kan också öka din medmänsklighet och få dig att känna vänlighet och tolerans mot andra människor. Det gör det även lättare för dig att fokusera, något som också kan ha positiva effekter för måendet. Några av de övriga positiva effekter som meditation kan ha på ditt mående inkluderar bland annat att det skapar en mental balans, minskar stress, ger dig bättre koncentrationsförmåga, ett bättre minne och ger dig en ökad självkännedom.

5. En stabil ekonomi

En ostabil ekonomi är något som kan ha mycket negativa effekter för måendet. Har du till exempel valt att låna pengar och har svårt att betala tillbaka dem? Eller rör det sig om andra typer av ekonomiska problem? Oavsett vilket är detta något som kan orsaka oerhört mycket stress, ångest och i vilka fall också skam. Samtliga dessa saker är negativa för ditt mående, och det är ett av skälen till att man bör sikta på att ha en stabil ekonomi. Då slipper man oroa sig över hur man ska klara sig finansiellt från månad till månad och kan i stället fokusera på andra trevligare saker.

6. Husdjur

Ensamhet är något som kan vara mycket dåligt för måendet. Känner du att du behöver lite sällskap? Då kan det vara en utmärkt idé att skaffa sig ett husdjur. En av de bästa typerna av husdjur är hundar. Det är nämligen inte för inte som hundar kallas för människans bästa vän. Innan du bestämmer dig för att skaffa en hund är det dock viktigt att du är medveten om att en hund inte bara är utmärkt för sällskap, utan att det också innebär oerhört mycket ansvar att ha en hund. Hunden måste nämligen uppfostras på ett korrekt sätt och göras rumsren samtidigt som den behöver gå ut på promenad flera gånger om dagen. Har du verkligen tid och ork till detta? I så fall är en hund ett underbart husdjur som kan bli din bästa vän.

Har du inte den tid eller ork som krävs för att ha en hund? Då kan ett annat alternativ vara att skaffa en katt. Katter är visserligen något mer skygga än hundar, även fast detta förstås varierar från katt till katt, men de kräver inte heller lika mycket ansvar. Bor du i ett hus? Då är det bara att skaffa en kattlucka så kan katten komma och gå som den vill. Bor du i en lägenhet? Då kan du i stället skaffa en innekatt. Genom att ha en kattlåda där hemma kan denne uträtta sina behov på egen hand när den än känner för det. Att ha en katt innebär därför betydligt mindre jobb än vad det gör att ha en hund.

7. Skaffa dig en hobby

Har du inga hobbys? Då kan det vara en mycket bra idé att skaffa dig en sådan för att få mer stimulans i vardagen och kunna må bättre. Exakt vad detta rör sig om för typ av hobby är förstås något som varierar från människa till människa. Kolla därför upp sådant som du tror hade passat för dig och prova sedan på en mängd olika saker tills du finner något du fastnar för. Några exempel på vad detta kan handla om inkluderar allt från tv-spel och film till golf, klättring, styrketräning, löpning och resor.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden