De här är de bästa sakerna du kan göra innan du åker på semester

Av: Ylva Gren Publicerat: oktober 19, 2021
En sandstrand i Maldiverna.

Planerar du att åka på semester? Då finns det en mängd saker som det är bra att känna till innan du gör det. Just detta är vad vi ska gå igenom i den här artikeln.

Använd ett kort med reseförmåner

När du ska boka din resa är det en bra idé att du använder dig av ett kort med reseförmåner. Dels kan du ta del av olika rabatter och andra förmåner när du använder dig av ett sådant kort. Dessutom förser dessa kort i många fall dig med en reseförsäkring när du åker på semester. Det är något som helt klart kan vara bra om det skulle vara så att det sker en olycka under din semester. Att ha en reseförsäkring är också något som kan göra det lättare för dig att slappna av och njuta av semestern.

Skaffa en reseapp innan du åker på semester

Det finns också flera olika typer av reseappar som du kan använda dig av när du åker på semester. Dessa kommer i flera olika varianter. Det kan bland annat handla om en app som Skyscanner. Skyscanner finns även som en vanlig webbplats. Oavsett om du använder dig av appen eller webbsidan kan du med hjälp av Skyscanner hitta billiga flygbiljetter till olika destinationer runt om i världen.

En annan app som även finns som en vanlig webbplats är Airbnb. Med hjälp av Airbnb kan du hitta billiga boenden. Dessa boenden inkluderar bland annat flera andra typer av semesterboenden än hotellrum, till exempel semesterlägenheter och andra typer av boenden. För dig som föredrar att bo på hotell är även Booking.com ett utmärkt alternativ.

Kontrollera din kreditvärdighet innan du åker på semester

Det kan också vara en bra idé att kontrollera din kreditvärdighet innan du åker på semester. Att ha en bra kreditvärdighet är bland annat viktigt för dig som vill kunna låna pengar. Ju bättre kreditvärdighet du har, desto större chans har du att få dina låneansökningar beviljade. En bra kreditvärdighet gör också så att du kan få lån med bättre villkor. Att ha en bra sådan är därför mycket viktigt när det kommer till din ekonomi.

Försök att få pengarna tillbaka vid avbokning

När du bokar din resa kan det även vara en bra idé att inkludera ett avbokningsskydd i priset. På så sätt kan du få pengarna tillbaka om det skulle vara så trist att du behöver avboka din resa. Förhoppningsvis ska det inte behöva gå så långt, men om det gör det är det alltså helt klart bra att boka en resa med avbokningsskydd så att du kan få tillbaka dina pengar.

Växla pengar

I många länder tillkommer det en uttagsavgift när du tar ut pengar med ditt svenska betal- eller kreditkort. Det kan därför vara klokt att ta ut den mängd pengar du tror att du kommer behöva under din semester redan i Sverige, och sedan växla dessa till den valuta som används i landet du ska åka till. Genom att göra det slipper du att ta ut pengar och betala en uttagsavgift varje gång du gör det. Undvik dock att växla dina pengar på flygplatsen. De flesta växlingskontor som är verksamma på flygplatser brukar nämligen ha mycket dåliga växlingskurser. Du gör därför bäst i att växla pengarna hos en bank eller hos ett Forex-kontor i god tid innan avresa.

Läs på om resmålet

Detta kanske låter som en självklarhet, men det är ändå värt att påpeka. Det vi syftar på är att det är klokt att läsa på om det resmål du ska åka till innan avresa. Detta kan du antingen göra på nätet eller genom att skaffa dig en resebok. På så sätt kan du få tips om hotell, restauranger, olika sevärdheter och annat som kan göra din semester extra trevlig. När det gäller reseböcker är till exempel Lonely Planet ett utmärkt alternativ.

Skaffa ett internationellt körkort

Planerar du att hyra bil under din semester? Då är det bra att känna till att du i många länder behöver ha ett internationellt körkort för att få hyra bil. Undersök därför i god tid vad som gäller i det land som du ska resa till. Är det så att du behöver ett internationellt körkort för att få hyra bil i landet i fråga? Se då till att skaffa dig ett sådant innan du ger dig av. Att hyra bil kan i många fall nämligen vara en utmärkt idé när du ska åka på semester. Genom att hyra en bil kan du nämligen utforska resmålet i din egen takt utan att behöva anpassa dig efter kollektivtrafik eller liknande.

Vaccinera dig

När det gäller vissa resmål kan det också vara klokt att vaccinera sig mot olika typer av sjukdomar innan man ger sig av. Det kan till exempel handla om vaccin mot hepatit A och hepatit B. Ska du till ett land där det finns malaria? Då är det också en bra idé att skaffa dig medicin mot detta innan avresa. I vissa länder är det dessutom mer eller mindre omöjligt att komma undan utan att drabbas av magsjuka. Ska du till ett sådant land? Se i så fall till att även ta med dig medicin mot diarré.

Städa din bostad

Det är också klokt att ge din bostad en riktig storstädning innan du ger dig av på semester. Att komma hem till en stökig bostad är nämligen inte roligt, och inte bra för måendet. Undvik därför att drabbas av dåligt mående vid hemkomsten genom att städa där hemma innan du ger dig av.

Köp en adapter

Ska du till ett land där man använder sig av andra typer av eluttag än vad man gör i Sverige? Då är det även en bra idé att du skaffar dig en adapter innan du ger dig av, detta så att du kan ladda din mobiltelefon, surfplatta, laptop eller vad det än gäller under tiden du är på semester. Det är nämligen betydligt lättare att skaffa sig en sådan i Sverige än vad det kan vara att göra det i ett främmande land.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden