Deklarationsdags – missa inte det här!

Av: Emil Jansson Publicerat: april 20, 2016

Nu när det är dags att kika på deklarationen för inkomståret 2015 (senaste inlämning via post eller elektroniskt är den 2 maj) är det klokt att slå ett extra öga på punkten 8.1 på deklarationen. I detta fält, som har rubriken ”Avdrag för ränteutgifter m.m” finns totalen av alla räntekostnader du har haft under året förifylld. Har du till exempel betalat räntor på privatlån och bolån ska alla kostnader ha summerats här. När du har lokaliserat siffran finns det några saker du absolut ska göra och en sak du kan göra.

Granskning och ändring

Det första du bör göra är att undersöka om den förifyllda uppgiften stämmer. Det gör du enkelt genom att ta fram de årsbesked och kontrolluppgifter du har fått i posten eller digitalt från kreditgivarna. Varje långivare, oavsett det handlar om privatlån, smslån, bolån eller avbetalningsköp ska tillställa dig en förteckning av aktuell skuld vid årsskiftet, hur mycket du har amorterat samt hur mycket du har betalat i räntekostnader.

granska deklarationen för räntereduktion

Om siffran under punkten 8.1 inte stämmer med dina underlag kan det bero på tre saker:

  • Skatteverket har räknat fel
  • Det har blivit fel i kreditgivarens överföring av kontrolluppgift till Skatteverket (vanligare än man kan tro!)
  • Kreditgivaren har inte lämnat kontrolluppgift.

Oavsett vilken faktor som är orsaken till felet ska du rätta till det. Du stryker helt enkelt den felaktiga siffran med penna eller digitalt på nätet och fyller i den rätta. Handlar den felaktiga uppgiften om att kontrolluppgift inte har lämnats måste du också lämna en upplysning med namn på kreditgivaren.

Ändra fördelning av räntekostnaderna

Om du står som betalningsansvarig för ett bolån tillsammans med en partner samtidigt som du har ett privatlån kan det i vissa fall vara en idé att ändra fördelningen av räntekostnaderna för bolånet från det normala 50/50 till en annan fördelning. Detta kan ge skattemässigt positiva effekter om den ena av er studerar (och därmed egentligen inte har någon inkomst – CSN räknas som bidrag) eller om en av er utan skattereduktionen för kostnadsräntor måste betala statlig skatt.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden