Det medvetna spenderandet

Av: Theodor Holmberg Publicerat: augusti 28, 2017

spendera pengar

Vi har alla varit med om den vännen eller kollegan som spenderar tusentals kronor på kläder, fester och resor medans man själv lever snålt för att spara in dom där extra kronorna, trots att båda tjänar ungefär lika mycket. Hur kommer det sig att vännen kan spendera så slösaktigt utan att verka ha några problem?

Svaret behöver inte vara att denne personen har en undangömd förmögenhet eller en anonym finansierare. Svaret kan helt enkelt vara att denne personen har ett väldigt bra medvetet spenderande. Vad är ett medvetet spenderande frågar du? Jo ett medvetet spenderande är ungefär som en enkel budgetering, fast det är mer av en livsstil än ett projekt.

Det oundvikliga

I grunden ligger den här livsstilen ligger frågan: Vad vill jag spendera pengar på och vad måste jag spendera pengar på? Denna fråga är inte så självklar som man kan tro.

Vissa saker man anser sig måste spendera pengar på är inte mer än delar av en ingrodd livsstil.

Samtidigt som saker man vill spendera pengar på kan vara saker som folk har sagt man bör spendera sina extrapengar på. Det många gör är att de lever livet som det kommer och tar hand om räkningarna i slutet av månaden. Detta leder till ett ohälsosamt spenderande där man lever över sina tillgångar och skäms för varje ”lyxutgift”.

För att börja ett liv med medvetet spenderande måste du först och bestämma vad du måste spendera pengar på. Inom denna kategori hittar man så kallade ”bestämda kostnader” som bland annat; hyra, el & vatten, betala tillbaka lånade pengar, mat etc.

Försök hålla denna del runt 50-60% av din totala inkomst. Genom att jämföra olika lån när du behöver pengar så kan du även sänka kostnaderna i den här kategorin.

När du använder procentenheter får du en bättre uppfattning av hur mycket saker kostar relativt till din inkomst. 1000 kronor kan låta lite, men om du ser det som t.ex. 7% av din inkomst får du ett annat perspektiv på pengarna.

För framtiden

Därefter vill du spendera ca 10% av din inkomst på investeringar och 5-10% på besparingar. Dessa delar är nog de svåraste att allokera, då nuet ofta har högre prioritet än framtiden. Men det är viktigt att inte se dessa pengar som bortkastade, utan som utgifter som ger dig tillbaka mer pengar i framtiden.

Investeringar behöver inte vara börsen och besparingar behöver inte ligga på banken. Se dessa pengar som framtida köp och mål. Hur mycket måste jag spara för att betala av min bil? Min lägenhet? Hur mycket dyrare kommer ett köp vara om ett år om jag gör det via avbetalning istället för att spara pengar fram tills köpet? Du bör också fundera på när i framtiden du behöver pengarna. Är det om 2 år eller 2 månader?

Spendera utan skam

Slutligen kommer vi till den sista, men roligaste, delen; ångestfria utgifter. Här är målet att lägga 20-35% av dina inkomster. Med dessa pengar kan du spendera på allt från utekvällar och middagar till skor och godis. Om du redan i förväg har lagt undan pengar till de tidigare kategorierna kan du nu spendera dessa pengar utan att behöva oroa dig att du slösar bort pengar.

Men du kanske tänker; Varför just 20-35? Varför bör jag inte spara mer pengar istället för att spendera dem? Ja, tekniskt sett kan du alltid spara och investera resten av dina inkomster istället för att köpa saker.

Men du löper då risken för att pengar nu istället blir en förbannelse istället för en gåva. Varje krona du nu inte sparar eller investerar blir nu kronor bortkastade. Du förlorar respekten för dig själv och dina framtidsmål om du inte kan spendera några pengar på dem. Personlig finans har mer att göra mer det ”personliga” än vad det har att göra med ”finans”.

I slutändan handlar denna text inte om hur du ska budgetera ditt liv. Utan mer om din relation till pengar och utgifter. Andelen pengar du spenderar på de olika delarna varierar såklart beroende på din inkomst och livssituation. Men uppdelningen av utgifter du hittar här är ett bra mål att sträva efter. Denna livsstil är inte något man kan börja följa efter en helg av meditation. Utan det kan ta ett par år innan det verkligen har satt sig.

Fyll i formuläret för att fortsätta din ansökan hos vår partner

*” anger obligatoriska fält

Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden
Hidden